- Gündem
- 09.07.2025 14:42
Sabancı Kültür Sarayı Hasan Tahsin Salonunda gerçekleştirilen Dinsel Söylem, Kadına Şiddeti Etkilemekte midir? konulu konferansta kadına yapılan şiddete ve öldürülme olaylarına yönelik nedenler tartışılarak İslamın kadına yaklaşımı ele alındı
NİLGÜN TAZE
Kadınların hayatlarındaki erkeklerin isteklerini yerine getirmek istemedikleri zaman kadınlara şiddet uygulamaktan ve öldürmekten çekinmediklerini açıklayan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakkı Şah Yasdıman, Türkiyede kadınlarımız maalesef tuzluğu uzatmamasından tutunda patatesli köfte yapmaması nedeniyle dahi öldürülebiliyor. Yine ülkemizde yaşım henüz çok küçük evlenmek istemiyorum dediği için yüzüne kezzap dökülerek yakılan birçok kadınımız mevcut. Öğretmen bir kadın caminin önünde muska satan kişilere bu muskalarla uğraşmayın der demez muska satan kişilerce öldürülene dek dövüldü, bununla yetinemeyen kişiler kadının üzerine benzin döküp yaktılar ve çektikleri videoyu sosyal medyada paylaşmaktan da çekinmediler dedi.
ORANLAR YÜKSELİYOR
Kadınların para dağılımda sadece yüzde bire sahip olduğunu açıklayan Yasdıman, şunları söyledi: Küresel üretimin yüzde 66sı kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Çok çalışmalarına karşı aldıkları pay ise sadece yüzde 10. Dünyadaki erkekler işlerin yüzde 34ünü üstlenmelerine rağmen gelirin yüzde 90ını alıyorlar. Yine dünya rakamlarına baktığımızda işsiz kadınların işsiz erkeklerden 1.5 kat fazla olduğunu görüyoruz. Yine yüksek oranda kadınların erkeklerden daha az maaş aldıkları da görülmektedir. Yüzde 49 kadın psikolojik şiddeti en çok evliliklerinde görüyorlar. Kadınlar yüzde 95i en az bir kez şiddete maruz kalmışlar. Yüzde 36 oranında kadın hamileyken şiddete uğramış. İşin en kötü tarafı ise kadınların en çok kendi eşleri tarafından psikolojik, zihinsel ve fiziksel şiddet görmüş olmaları.
ŞİDDET TÜRLERİ
Fransada her ay 6 kadın, İngilterede 8 kadının aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Yasdıman, İstatistiklere baktığımızda yüzde 46 kadının çalıştığı işyerinde tacize uğradığını gösteriyor. Yaşamını bedenini satarak kazanan kadın sayısı gittikçe dünyada artarken yaş oranlarının da gittikçe düştüğünü görüyoruz. 13- 14 yaşlarında hayat kadını olmaya başlayan çocuklarımızın çoğunun da yine daha küçük yaşlarda tacize uğradıklarını görüyoruz. Peki neden şiddet? Şiddet zarar veren davranışlar anlamındadır ve farklı türleri vardır. Biz toplum olarak şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak algılıyoruz ancak sözlü, zihinsel, psikolojik şiddette kadınlarımıza uygulanmaktadır diye konuştu.
Enginarın en renkli hali: Urla Enginar Festivali
Ödemiş yangından sonra havadan görüntülendi