Kadına yönelik şiddetle mücadelede sağlık çalışanları kritik role sahip!

Kamuoyuna sunulan yeni bir raporda, kadına yönelik şiddetle mücadelede ve şiddete maruz bırakılan kadınların hak ve hizmetlere erişiminde sağlık çalışanlarının kritik role sahip olduğu kaydediliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 30.04.2024 16:02
  • Güncelleme Tarihi : 30.04.2024 13:02
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Kadına yönelik şiddetle mücadelede sağlık çalışanları kritik role sahip!

‘Şiddete Maruz Kalan Kadınlara Yönelik Sağlık Hizmet Mekanizmaları’ raporu sunduğu önemli veri ve çözüm önerileri ile kamuoyuna ışık tutuyor. Rapor, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile yürütülüyor.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve şiddete maruz bırakılan kadınların hak ve hizmetlere erişiminde sağlık çalışanlarının kritik role sahip olduğunu hatırlatan raporda, “Birinci, İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Hizmet sunucularının kadına yönelik şiddetin tespiti, şiddete maruz bırakılan kadının hakları bağlamında bilgilendirilerek şiddeti raporlaştırması, ilgili kurum ya da profesyonele yönlendirmesi ve kadını sürece hazırlayarak bildirim süreçlerinin yürütülmesi ve takibi sağlık sistemi çalışanlarının temel sorumlulukları arasındadır” ifadeleri yer aldı.

KADININ YENİDEN TRAVMATİZE OLMASINA NEDEN OLMADAN…

Ayrıca şu bilgilere de dikkat çekildi:

“Bu bağlamda, kadına yönelik şiddetle mücadelede koruyucu-önleyici tedbirlerin kadının yararına olacak şekilde ve kadının yeniden travmatize olmasına neden olmadan yürütülecek çalışmaların neler olduğu ve niteliğinin nasıl olması gerektiği; birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanlarının deneyimlediği zorluklar ve başarı örnekleri tartışılmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele tek bir kurumun sorumluluğu olmadığından; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planlarında gösterildiği üzere burada farklı kurum ve kuruluşların koordinasyonunun önemi ile ilgili deneyim aktarımı yapılmıştır. Yalnızca kamu kurumlarının değil, kadına yönelik şiddet alanında çalışan meslek örgütleri ile kadına yönelik şiddet alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin bu koordinasyondaki rolü üzerine de birlikte düşünülmüştür. Katılımcılarımız katkılarını beş tematik alan üzerinde sağlamışlardır. Bu alanlar: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Eğitimler & Hizmet İçi Eğitimler, Birinci Basamak Sağlık Hizmet Sunumunda Kadına Yönelik Şiddet, İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Hizmet Sunumunda Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Tıbbi Destek Merkezleri, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumlar Arası Koordinasyon şeklindedir.”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA