Kadınlar, gelecekleri için mücadele etmeli

Türkiye’de ve Avrupa’da karşılaştırmalı olarak kadınların çalışma hayatındaki yerini EGİKAD’lı kadınlara anlatan Prof.Dr. Meryem Koray, kadınlara çok görev düştüğünü belirterek, “Kadınlar kendi gelecekleri için mücadele edecekler. Ancak bu sayede kadınlar Türkiye’de de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilirler” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.12.2016 09:34
  • Güncelleme Tarihi : 01.12.2016 09:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kadınlar, gelecekleri için mücadele etmeli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyet gösteren, ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliğiyle düzenlenen ‘Avrupa Birliği ve Türkiye’de Çalışma Yaşamında Kadın’ toplantısında kadınların sorunlarına duyarlılık çağrısı yapıldı. Çalışma ekonomisi ve sosyal politika alanlarında uzmanlığıyla bilinen Prof.Dr. Meryem Koray yaptığı sunumda ülkemizde ve Avrupa’da karşılaştırmalı olarak kadınların çalışma hayatındaki yerini anlatırken, Türkiye’deki kadınların sorunlarının çözümü için istismar yasa tasarısında olduğu gibi mücadele etmesi ve hiçbir zaman pes etmemesi gerektiğini vurguladı.

ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİLİYOR

ESİAD Dernek Merkezi’nde düzenlenen toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, zor bir dönemden geçildiğini belirterek, sorunların el birliği ile aşılabileceği mesajını verdi. Kadınların da iş yaşamında birçok sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Güçlü, bunların da bütün sivil toplum örgütlerinin birlikteliği ile sürekli gündeme getirilerek çözülebileceğini vurguladı.

“KADINLAR DAHA ÇOK MÜCADELE ETMELİ”

EGİKAD yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu da dernek olarak kadınların iş yaşamında daha iyi noktalara gelmesi için çalıştıklarına dikkat çekerek, Türk iş hayatında kadınların yüzde 30 seviyesinde olan işgücüne katılım oranının OECD ülkelerinde yüzde 60 seviyesinde olduğunu kaydetti. Bu nedenle Türkiye’de kadınların daha çok mücadele etmesi gerektiğine işaret eden Elmasoğlu, bu konuda istismar yasa tasarısında olduğu gibi her zamankinden daha çok seslerin çıkarılmasının şart olduğunu anlattı.

“ÖNCELİKLE KOŞULLAR İYİLEŞTİRİLMELİ”

Prof. Dr. Meltem Koray da yaptığı sunumda kadınların yoksulluk ve eğitim başta olmak üzere birçok sıkıntı ile baş başa olduğunu vurgulayarak, öncelikle bu sorunların aşılması gerektiğini anlattı. Türkiye’de ailelerin yüzde 61’inin bin 200 TL’nin altında bir gelirle yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Koray, “Kadınları yoksulluk, istihdama düşük katılım, işsizlik, iç göç, gelir dağılımındaki adaletsizlik derinden etkiliyor. Öncelikle bu koşulların düzeltilmesi gerekiyor. Eğitime kadın daha çok katılacak ki meslek sahibi olarak iş yaşamına katılabilsin. Ailelerin gelir durumları iyi olursa kız çocuklarının daha iyi eğitim alması mümkün olabilir. O nedenle bu koşulların iyileştirilmesi için çalışacağız. Bunun içinde kadınlara çok görev düşüyor. Kadınların kendi gelecekleri için mücadele edecekler. Cinsel istismar yasa tasarısında olduğu gibi seslerini daha çok yükseltecekler. Ancak bu sayede kadınlar Türkiye’de de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilirler” dedi.

Haber Merkezi