Kadınlardan ilham veren zirve

“İş’te Kadın, İşte Kadın” zirvesi, iş, üniversite ve sivil toplum dünyasından isimleri bir araya getirdi. Çalışmak isteyen kadınlar, başarı hikayeleriyle cesaretlendirildi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.04.2019 12:52
  • Güncelleme Tarihi : 25.04.2019 12:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kadınlardan ilham veren zirve haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) işbirliğiyle gerçekleştirilen “İş’te Kadın, İşte Kadın” zirvesi, iş, üniversite ve sivil toplum dünyasından isimleri bir araya getirdi. Zirve; Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Mustafa Aslan, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener ve Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Seda Kaya’nın açılış konuşmaları ile başladı. İnci Holding CEO’su Neşe Gök, Vodafone Türkiye Kurumsal İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Girişimci Kadınlar Grubu Kurucusu Ülkü Hür, TutumluAnne.com Kurucusu Özden Pusat, Tekkredi Kurucusu ve CEO Pelin Anlı Bedirhanoğlu, Ev Tekstili kurucusu Gül Güler Goncagül, BSH Ev Aletleri Türkiye, Orta Doğu, Afrika ve BDT Bölgeleri Kurumsal İletişim Müdürü Burçin Girit, Coca Cola Bilgi Teknolojileri Direktörü (CIO) Leyla Deliç, M-Gen Dijital Ajans Kurucusu, Fütürist, Ekonomist Ufuk Tarhan konuşmacılar arasında yer aldı. Rol modeller ile dünyaya kadınların gözünden bakılarak, çalışmak isteyen kadınlar, başarı hikayeleriyle cesaretlendirildi.



KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜKSEK
Kadınların güçlendirilmesi için ekonomik hayata eşit katılımları ve çalışma yaşamındaki konumlarının iyileştirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Mustafa Aslan, “Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranının son yıllardaki görece artışı olumlu bir gelişmedir. Ne var ki, kadın istihdamına ilişkin veriler incelendiğinde kadın işsizlik oranının erkek işsizlik oranından bir hayli yüksek olduğu da görülmektedir. Bunun yanı sıra istihdam edilmeyi başarmış kadınlarla erkekler arasındaki ortalama ücret farkları ve üst düzey pozisyonlara çıkıldığında kadın sayısının çarpıcı oranda az olması; işgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin farklı boyutlarıyla derinlemesine incelenmesini önemli kılar” dedi.



RAKAMLAR PAYLAŞTI
Ülkemizde kadınların yönetime katılımı hakkında bir takım istatistiki bilgileri paylaşan Aslan, şunları söyledi: “Türkiye’de Merkez Bankası’nda yalnız bir kez kadın meclis üyesi olmuş. Türkiye’de kadın milletvekili oranı 2006’da yüzde 3 civarından 2018’de ancak yüzde 17’ye yükseliyor. AB ülkelerinde ise yüzde 30 oranında kadın milletvekili var. Bunun yanında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hiç kadın başkanı olmamış. 2018 yılında Türkiye Bilim Akademisi (TÜBA) başkanı erkek ve Konsey üyeleri arasında kadın bulunmuyor. TÜBİTAK, KOSGEB ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın tüm başkan ve üyeleri değerlendirildiğinde yüzde 5 oranında kadın görüyoruz. AB’de ise bu oran yaklaşık yüzde 39.”
BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Değişimden bahseden her insanın kadınların farklı alanlarda yaşadığı sorunların çözümü için harekete geçmesi gerektiğini kaydeden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener ise, “Yaşanan sorunlara kadın-erkek birlikte çözümler bulmalıyız. Sorunları erkekler veya kadınlar çözer dersek, zaten sorunun bir parçası oluruz. Hep birlikte hareket etmeliyiz, konuşmalı, tartışmalı, çözümler üretmeliyiz. Sorunları en iyi şekilde çözebilmek için ilk olarak tespitleri de doğru yapmak gerekiyor. Yapılan çalışmalara, tüm iyi niyetli yaklaşımlara rağmen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ülke olarak durumumuz istediğimiz seviyede değil. Nüfusumuzun yüzde 49,8’i kadınken, sadece yüzde 28,9’u istihdama katılabiliyor. Bu rakamları eğitim düzeyi rakamlarıyla eşleştirdiğinizde ortaya çok dikkat çekici bir sonuç çıkıyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe istihdam oranı da artıyor. Yüksek öğretim gören kadınların yüzde 72,7’si işgücünde aktif olarak yer alıyor” dedi.



YETERLİ DEĞİL!
Özgener, “İzmir ve Ege gibi toplumsal cinsiyet eşitliği istatistiklerinde ülkemizin geri kalanına göre iyi durumda bulunan bölgeler olarak öncü rolümüzün de önemli olduğunu düşünüyorum. Peki İzmir Ticaret Odası olarak durumumuz ne? Odamız sicil kayıtlarında üyelerimiz arasında temsile yetkili kadın sayımız 15.750... Meslek Komitelerinde görev yapan kadın üye sayısı 33’... Odamız Meclisinde 6 kadın Meclis Üyemiz bulunuyor. TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulunda Odamız kontenjanından 125 kadın üyemiz var. Ayrıca, Odamız kontenjanından Kurul’da yer alan Aysel Öztezel, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı olarak seçildi. Peki bu rakamlar yeterli mi? Asla değil... İzmir Ticaret Odası'nın tüm üyeleri ile ilk amacımız, birinci önceliğimiz her gün bu rakamları daha da arttırmak olmalı” ifadelerini kullandı.
KIZ ÇOCUKLARI EĞİTİLMELİ
Zirvede konuşan Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Seda Kaya ise, “Bugün burada iş yaşamındaki kadını konuşacaksak da 2018 yılında öldürülen kadın sayısının 440 olduğunu bu kürsüden dillendirmem de şart. Bu verilere göre, kadının bu ülkedeki temel problemi; öncelikle hala yaşam ve özgürlük. Bu makus gidişatı değiştirmenin, kadına yaşam hakkı tanıyan bir toplum inşasının temel çimentosu ise her zaman söylendiği gibi kız çocuklarının eğitimidir. Kız çocuklarının eğitim alması; hayata tutunmaları ve ilerde istihdama katılmış, kendi ayakları üzerinde duran, özgüvenli kadın bireyler olmalarının temelini oluşturmaktadır” dedi.
KADINLAR TALEP ETMELİ
Kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıklarını dile getiren Kaya, “Okuryazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 15,9, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27,7, lise mezunu kadınların 34,3, yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranın ise yüzde 72,7 olduğu görülüyor. O zaman ana mücadele damarımız belli; eğitim. Ülkemizde yönetici pozisyonundaki kadın oranı sadece yüzde 17,3. Şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012 yılında yüzde 14,4 iken 2017 yılında yüzde 17,3 e yükselmiş, olumlu ancak yetersiz bir rakam. Kadınların verdikleri mücadeleler asla göz ardı edilmemeli ancak kadınların yapması gereken çok önemli bir şey daha var, talep etmeliler. Yapılan araştırmalarda erkeklerin makamları talep ettiği, kadınların ise o makamlara layık görülmeyi beklediği görülüyor. Benzer süreci yakın geçmişte yaşadığımız, oda borsa seçimlerinde ve siyasi parti seçimlerinde de gördük. Ne yazik ki bu alanlarda kadının adı yok ve göstermelik bir yüzde 10’luk temsil oranına sıkışmış durumda” ifadelerini kullandı.