Sayfa Yükleniyor...
‘Türkiye’de Yerel Siyasette Kadınlar’ kitabı ile Lucie Drechselova, farklı sosyo-politik özelliklere sahip illerde yaptığı saha çalışmasının ve görüşmelerin zengin malzemesine dayanarak, kadınların yerel siyasette var olma mücadelesini enine boyuna inceliyor
Akademisyen ve yazar Lucie Drechselova soruyor: “Türkiye yerel siyasetini kadınlar için erişilemez kılan nedir?” ve çok yönlü bir cevaplamaya girişiyor. Yerel siyasetin kadınlar için hâlâ engellerle dolu oluşunu ele alıyor. ‘Türkiye’de Yerel Siyasette Kadınlar: Dışlanma Döngüleri’ adlı yeni çalışma, farklı sosyo-politik özelliklere sahip illerde yapılan saha çalışmalarına ve görüşmelere dayanarak, kadınların yerel siyasette var olma mücadelesini inceliyor.
Kadınların yerelde tutunma ve siyasi partiler içinde kendilerine yer açma mücadelesini gösteren çalışma; Kadın hareketinin toplam etkisi ile hem milliyetçi-muhafazakâr partilerde, hem Kemalist mirasın devamında ve CHP’de, hem de Kürt siyaseti bağlamında kadınların özgül yerel siyaset deneyimlerine bakıyor.
YEREL SİYASET KADINLAR İÇİN ENGELLERLE DOLU
Kitaba dair yer alan yorumlar şöyle:
“Türkiye’nin modern siyasi tarihi boyunca -bir tür ‘devlet feminizmine’ rağmen veya onun da katkısıyla- kadınlara dönük bir dışlanma döngüsünün işlediğini görüyoruz. Kadın düşmanı parti yapıları ve kadın kollarının ‘dayanılmaz zayıflığının’ yanı sıra, yerel siyasetin yapısal sınırlılıklarının da bunda payı var… Fakat yerel siyaset kadınlar için halâ engellerle dolu. Lucie Drechselova, ‘Demokrasi kadınlara yaramıyor mu?’ gibi tahrik edici bir soru da sormaktan geri kalmazken, kadınların ‘değişim tahayyül etme kapasitesinin’ de kıymetini biliyor.”
SULTAN GÜMÜŞ KAYA