Kağıtta güç birliği

EBSO ve İTO çatısı altında faaliyet gösteren kağıt ve basım sanayicileri ile İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası ortak çalıştay düzenleyecek. Sektörde yaşanan kağıt krizinin ele alınacağı çalıştay 10 Ekim’de düzenlenecek


  • Oluşturulma Tarihi : 30.09.2018 12:27
  • Güncelleme Tarihi : 30.09.2018 12:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kağıtta güç birliği haberinin görseli

KENAN YEŞİL
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 22. Grup Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi ile 23. Grup Basım Yayım Sanayi Meslek Komitesi, İzmir Ticaret Odası (İTO) 36. Grup Matbaacılık Meslek Komitesi ve 37. Grup Kağıt Meslek Komitesi ile ortak toplantı düzenledi. EBSO ile İTO altında faaliyet gösteren kağıt ve basım sanayicileri, döviz kurları ile yükselen maliyetler, sektörün nitelikli eleman ihtiyacı, işletmelerin aynı bölgede faaliyet göstermesine yönelik çalışmaları bütün yönleriyle tartışacakları bir çalıştay düzenlemek için kolları sıvadı. İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyelerinin de davet edileceği çalıştayda, sektörün genelini ilgilendiren konularda müşterek kararların alınması planlanıyor.

EYLEM PLANI ŞART!
EBSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantının gündemindeki ağırlıklı konuları; döviz kurlarındaki artış nedeniyle piyasada yaşanan malzeme temini, fiyat ve tahsilat sorunları, eğitim ve nitelikli eleman yetiştirilmesi, Kağıt, Ambalaj ve Matbaacılık Sitesi’nin kurulması oluşturdu. EBSO ve İTO çatısı altındaki kağıt ve basım sanayicileri ile birlikte İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyelerinin de katılımıyla ekim ayının ilk yarısında “Kağıt, Ambalaj ve Matbaacılık Sektörünün Geleceği Çalıştayı” düzenlenmesi için harekete geçildi. Bu amaçla her iki odanın meclis ve meslek komitesi üyelerinden bir organizasyon grubu oluşturuldu. Türkiye’nin ithal kalemlerinin başında yer alan enerji, petrol ürünleri ve kağıt fiyatlarının döviz kurlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çeken sanayiciler, “Maliyetlerin yükselmesi; dövizle alan, piyasaya Türk Lirası üzerinden fiyat veren sektördeki dengeyi bozdu. İflasların önlenmesi için acil eylem planı oluşturulması gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

YATIRIM YAPILMADI
EBSO Meclis Üyesi ve EBSO 23. Grup Basım Yayım Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Barış Erel, düzenlenecek olan çalıştayla ilgili açıklamalarda bulundu. 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kısa bir sürede çok büyük atılımlar yaptığını belirten Barış Erel, bunlardan birinin de kağıt fabrikası olduğunu söyledi. Yıllar içerisinde kağıt fabrikalarının hak ettiği yatırımı alamadığına değinen Erel, 2005 yılının başında ise kamunun hiçbir kağıt fabrikasının kalmadığını dile getirdi. Şu anda Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı kağıt krizinin yaşandığını vurgulayan Erel, “1936 yılında genç cumhuriyet bir kağıt fabrikası kurdu. Şu anda ise daha önce kimsenin hatırlamadığı ve bir ekonomik krizle ortaya çıkan kağıt krizi yaşıyoruz. Ekonomik gelişmelerin kağıda yansıması oldu. Kağıt fabrikaları sadece ticari işletmeler değildi. İçerisinde sosyal aktivite alanlarını da içeren bir kamusal ve sosyal tesislerdir. Türkiye’nin ticari ve sosyal gelişmesini kağıt fabrikaları çok katkı koydu. Ama bu tür kamu iktisadi teşekküllerin diğerlerinin başına geldiği gibi hak ettiği yatırımı alamadı yada hak ettiği yatırım yapılmadı. 2005 yılının başında da kamunun hiçbir kağıt fabrikası kalmadı.  Tamamen dışa bağımlı hale gelindi. Bunun sonucu resmi gazeteye kadar geldi. Yerel gazeteler bu konuda sıkıntı çekiyor. Ulusal gazetelerde aynı şekilde” diye konuştu.

SEKTÖRÜN SORUNLARI KONUŞULACAK
EBSO, İTO ve İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleri ile bir araya geldiklerini ve sektörleriyle ilgili tüm konuların ele alınacağı bir çalıştay yapmayı karar verdiklerini aktaran Barış Erel, şöyle konuştu: “EBSO, İTO kağıt, kağıt ambalaj ve matbaa sektörlerinden ve İzmir Matbaacılar Esnaf Odası üyeleri ile birlikte ortak toplantılar yaptık. Yaptığımız değerlendirme toplantısı sonrasında aldığımız kararla 10 Ekim Çarşamba günü 16:00-18:00 arasında sürecek bir çalıştay düzenleyeceğiz. Çalıştayın ismi ise ‘Son Ekonomik Gelişmeler Işığında Kağıt Ambalaj ve Matbaacılık Sektörünün Geleceği’ olacak. Burada her sektör ve komiteden arkadaşlarımız sunumlar yapacak. Böylece bazı yanlış anlaşılmaların önüne geçmiş oluruz. Kağıtçıların bir tekel oluşturduğu, bazı büyük matbaaların bu konuda küçükleri yaşam hakkı tanımadığı bir çok spekülasyon var. Bu çalıştayın sektörümüz adına çok iyi olacağını düşünüyorum.”

DAHA ETKİN ÇALIŞMA MODELİ
Kağıt ve basım sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacına yönelik olarak eğitim modellerini tekrar mercek altına alan EBSO ile İTO’daki kağıt ve basım sanayicileri, meslek liseleri ve meslek yüksek okullarıyla daha etkin bir çalışma modeline geçmeyi planladı. Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Basın ve Yayın Teknolojileri Bölümü ile Buca Endüstri Meslek Lisesi Matbaa Bölümü’nü ziyaret edecek olan sanayiciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bünyesinde de Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü açılmasına yönelik girişimde bulunacak. EBSO ile İTO’daki kağıt ve basım sanayicileri, mesleki dayanışmanın yanı sıra işbirliği imkanlarını pekiştirmek amacıyla her iki odaya üye işyerlerini ziyarete de devam edecek.

KİMLER KATILDI?
İzmir Ticaret Odası 36. Grup Matbaacılık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Arda Tüzün, Meclis Üyeleri Gürcan Gümüş ve Sinan Yolcu, Komite Üyesi Atila Yaman, 37. Grup Kağıt Meslek Komitesi’nden İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan Yardımcısı Yavuz Ateşalp, Meclis Üyesi Mustafa Tüzün Komite Başkanı Yusuf Adato, Komite Başkan Yardımcısı Fehmi Ünal, Komite Üyesi Tarkan Turan, Ege Bölgesi Sanayi Odası 22. Grup Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri Ferit Kora ve Nail Fatih Aracı, Komite Üyeleri Kadir Kalkan, Bekir Eryılmaz, Komite Başkanı Fırat Kaan Üğütmen, Yedek Üyeler Ali Gevşek, Gürbüz Erenoğlu, Osman Bozcaarmutlu, 23. Grup Basım Yayım Sanayi Meslek Komitesi’nden Meclis Üyeleri Barış Erel ve Doğan Albak, Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Basım ve Yayın Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Efe Gençoğlu.