Sayfa Yükleniyor...
Yasa dışı yollarla Avrupaya geçmek yerine Türkiyede yerleşik hayata geçen Suriyeli mülteciler, yeni hayatlarına Türklerle birlikte entegre olmaya çalışıyor. İzmir Basmane semtinde dükkanları bulunan Suriyeli ve Türk esnaflar, herkese hizmet edebilme adına ekmek teknelerine hem Arapça hem de Türkçe yazılar asıyor.
Türkiyeden Avrupaya deniz yolu ile geçmek isteyen Suriyeli mültecilerin umut yolculukları, genellikle facia ile sonlanıyor. Birer sayıdan ibaret olmayan Suriyeli mülteciler, sonunda ölüm olsa bile denize açılmayı da göze alabiliyor, Türkiyede yerleşik hayata geçmeye de karar verebiliyor. Çoğunlukla yasa dışı yollarla Avrupaya geçerken hayatlarını kaybetmeleriyle gündeme gelen mültecilerin büyük bir kısmı da ülkelerindeki savaş bitene kadar Türkiyede kalmakta kararlı. Kimi ayakkabı, kimi tekstil, kimi de gıda sektöründe çalışan Suriyeliler, yeni hayatlarına Türklerle birlikte entegre olmaya çalışıyor. Avrupaya geçmek isteyen mültecilerin durak noktası da olan İzmir, aynı zamanda yerleşik düzene geçen Suriyeliler için de tercih edilen bir kent. Özellikle Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde yaşayan ve çalışan mültecilerden bazıları, açtıkları lokantalarla halka hizmet veriyor. Küçük Suriyeyi andıran Basmanede, Suriye ve Türk yemekleri yapan mülteciler, dükkanlarına hem Arapça, hem de Türkçe yazılar asıyor. Basmanede dükkanları bulunan Türk esnaflar da yerleşik Suriyelilerin yoğunluğu nedeniyle tabelalarında hem Arapça, hem de Türkçe yazılara yer veriyor.
5 YILDIZLI OTELDEN, LOKANTAYA
20 yıl boyunca Halepte bulunan 5 yıldızlı bir otelde lüks yemekler yapan Usame Tamer, üç yıl önce ailesiyle birlikte İzmire göç etti. 7 aydır, Suriyelilerin açtığı lokantada aşçılık yapan Tamer, Halimden memnunum. Ben normalde daha modern yemekler yapıyorum ama burada çalıştığıma da şükrediyorum. Suriyeli mülteciler İzmirde kalıp çalışabilir ama Avrupaya gitmeyi bir kurtuluş gibi görüyorlar. Her şeye rağmen gitmek istiyorlar. Buradaki hayat Suriyeye kıyasla biraz daha pahalı ama Allah Türkiyeden razı olsun, bize yardımcı oldular dedi.
AVRUPAYA GİTMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM
İki yıl önce ailesiyle İzmire göçen Muhammed Mustafa ise, Önce hiçbir şey bilmiyordum. Türkçeyi arkadaşımdan öğrendim. Şuanda çanta işiyle uğraşıyorum. Çalışmadan yaşayamazsın. Tüm ailem burada. Ağabeyimle birlikte eve bakıyoruz. Hayatımdan memnunum. Avrupaya gitmeyi düşünmüyorum diye konuştu. 1,5 ay önce savaştan kaçan ve İzmirde cami avlusunda yaşayan Yusuf Musa ise, savaşta şarapnel parçası ve kurşun isabet ettiğini belirterek tedavisi için Almanyaya gitmek istediğini söyledi.
TÜRK ESNAFLARDAN ARAPÇA TABELA
Suriyeli mültecilerin Basmane semtinde kurdukları yeni hayatlara, Türk esnaflar da ortak oldu. Müşterilerinin büyük çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu Türk esnaflar, dükkanlarına Arapça yazılar asmaya başladı. Berber dükkanı işleten Mehmet Nur Toy, Avrupaya gidenler de var, burada kalanlar da var. Esnaflar, menülerine ya da dükkanlarına onların okuyabilmesi için Arapça yazı asıyorlar. Benim dükkanımda da Arapça berber yazıyor ifadelerini kullandı.
SURİYELİLERE HİTAP EDİYORUZ
Basmanede tavukçu dükkanı bulunan Turgay Gezer de, şunları söyledi: Burası gariban semti olduğu için bütün müşterilerimiz Suriyeli. Biz de onlara hitap ediyoruz. Onların görebilmesi için dükkanımıza yazı astık. Ben dükkanıma Arapça taze tavuk var yazdım. Bizim işimiz Avrupaya gitmeyenlerle. Onlar da mecbur oldukları için buradalar. Ülkelerinde savaş olmasa geri giderler. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi