Kalbinizi sıcaklardan koruyun

Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Yusuf Altınkaynak, göğüs kafesinde baskı veya çarpıntı gibi şikayetlere sebebiyet verebilen yaz sıcaklarında kalp hastalarının çok daha dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı


  • Oluşturulma Tarihi : 21.08.2016 07:42
  • Güncelleme Tarihi : 21.08.2016 07:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kalbinizi sıcaklardan koruyun

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Yaz ayları ve artan sıcakların özellikle kalp rahatsızlığı olan kişiler için risk oluşturduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Uzm.Dr. Yusuf Altınkaynak, kanın pıhtılaşma oranının yükselmesine bağlı olarak kalp krizlerinin en çok yaz aylarında gerçekleştiğine dikkat çekti.

İleri yaşta olan hastalar ve tansiyon, diyabet gibi yandaş hastalığı olan kişilerde ise bu risk çok daha yüksek olduğunu vurgulayan Altınkaynak, yaz aylarında kalp sağlığını korumak için önerilerde bulundu.

OBEZİTE VE STRES KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Cinsiyet, ilerleyen yaş (erkeklerde 45 yaş, kadınlarda 55 yaş üstü), aile öyküsünde kalp damar hastalığı bulunması, obezite, yüksek tansiyon ve iyi kolesterolün düşük olması gibi durumların, kalp damar hastalıkları için risk faktörü oluşturduğunu kaydeden Altınkaynak, “Bu risk faktörleri varlığında, hastalığın ortaya çıkışı çok daha kolay olmaktadır. Yaş, cinsiyet ve aile öyküsü gibi etkenler değiştirilemese de kişiler kalp damar hastalıklarından korunmak için bazı önlemler alabilir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, sigara tüketiminden kaçınmak, günde en az 30 dakika yürüyüşle başlanabilecek bir egzersiz programı hazırlamak, stres ve depresyondan mümkün olduğunca uzak kalmak uygulanabilecek tedbirler arasındadır. Koroner arter hastalıkları erkeklerde daha sık görülse de kadınlarda da özellikle menopoz sonrası kalp damar hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir. Kişide şeker hastalığı var ise, bu hastalığın da mutlaka kontrol altında olması gerekir; kontrol edilmeyen şeker hastalığı ve morbid obezite kalp damar hastalıklarına en çok neden olan hastalıkların başında gelir” dedi.

UZMANDAN ALTIN ÖNERİLER

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için alınabilecek tedbirler konusunda tavsiyelerde bulunan Altınkaynak, “Güneşin dik olarak geldiği saatlerde açık havada dolaşmamak, günlük su tüketimini 2-3 litreye çıkartmak, açık renk ve terletmeyen kıyafetler tercih etmek, ağır ve yağlı gıdalardan kaçınarak sebze meyve tüketimine ağırlık vermek yaz aylarında kalp sağlığımızı korumak için alınabilecek tedbirlerdendir. Ayrıca kalp hastalarının özellikle seyahate ve tatile çıkmadan önce kalp kontrollerini yaptırması, denize sabah ve akşam saatlerinde girmeyi tercih etmesi, uzun saatler güneş banyosu yapma gibi aktivitelerden uzak durması önemlidir” ifadelerini kullandı.

KALP HASTALARININ DENİZE GİRERKEN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Kalp hastalığı olan kişilerin sıcak yaz aylarında denize girerken, normal kişilere göre iki kat daha dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Altınkaynak, şunları söyledi: “Sıcak havadan bir anda çıkıp soğuk suya üstelik te balıklama atlanması, ani kalp krizlerine neden olabilir. Kalbin bu şekilde aniden suyla teması doğru değildir; nitekim kalbi besleyen damarlarda spazm gerçekleşebilir. Ani ısı değişimlerinden çok daha kolay etkilenebilecekleri için kalp hastalığı olan kişiler; denize sırt üstü girmeli ve yüzmeli, kalbi ani soğukla temas ettirmemelidir. Saat 11.00-16.00 arasında yine kalp hastalarının denize girmek veya güneşlenmekten kaçınmaları gerekir. Kalp damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan kişilerin sıcak havalarda mutlaka serin yerleri tercih etmeleri ve şapka kullanmaları önerilir. Ani ısı değişimlerinden çok daha kolay etkilenebilecekleri için kalp hastalığı olan kişiler; denize sırt üstü girmemeli ve yüzmemeli, kalbi ani soğukla temas ettirmemelidir.” 

Haber Merkezi