- Gündem
- 07.05.2025 00:59
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı bir televizyon programında mülteci sorunu ve AB ile yapılan anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu
E. ÇAĞLA GENİŞ
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde 20 Mart 2016 tarihinden sonra yasadışı yollarla Yunanistana geçen göçmenlerin transfer işlemleri gerçekleşmeye başladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, terör ve mülteci sorunu dolayısıyla 2016 yılında turizmde ciddi kayıplar beklendiğini açıkladı. Kalıcı barışın bir an önce tesis edilmesi ve göçmenlerin tamamının ülkelerine geri dönmesi gerektiğini kaydeden Kocaoğlu, İzmir olarak yerelde baktığımızda kalıcı mülteci kampları kurulmaması konusunda mutabıkız. Sürecin sürdürülmesini istiyoruz ama Türkiye ve bölge geneline baktığımızda sorunun daha ciddi olarak masaya yatırılması ve kalıcı çözümlerin üretilmesi gerekir dedi.
FACİANIN EKONOMİK GÜCÜNÜ PAYLAŞMAK GEREKİR
İzmirin turizm bölgesi olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, ciddi sıkıntıların yaşanmaması için sorunun çözümünde valilik, hükümet ve yerel yönetimlerin uyum için çalışması gerektiğini vurguladı. Kocaoğlu, Sayın Valimizle görüştük. İzmirde konaklama olmayacağı, sağlık muayenesi ve parmak izleri alındıktan sonra mülteci kabul eden bölgelere gönderileceği söylendi. 202 göçmen geldi. Otobüslerle Kırklarelindeki mülteci kampına gönderildi. Ege Bölgesi ve İzmir zaten turizm bölgesi... Dikili, Çeşme, Foça Turizm mevsiminde çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Bunun daha fazla etkilenmemesi için valilik, hükümet ve bizlerin ciddi çabası gerekiyor. Uyum içinde çalışmamız gerekiyor. Diğer ülkelerden gelen ve karşıya geçen göçmenlerin talepleri ciddi problem yaratıyor. Bugüne kadar 188 tane cenaze geldi. 31 tanesini Gaziantepteki yakınlarına gönderdik, 21 tanesini sahipli olarak defnettik. 130 tanesini de kimsesizler mezarlığına defnettik. Bu bir insanlık faciası... Bunu gelişmiş ülkeler başta olmak üzere hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Türkiye bu kadar göçmeni kaldırabilecek ekonomi ve istihdam gücüne sahip değil. Bu facianın ekonomik yükünü paylaşmak gerekir ifadelerini kullandı.
CİDDİ SIKINTILAR VAR
Yaşanan terör olayları ve mülteci sorununun turizmde ciddi kayıplara yol açtığını belirten Kocaoğlu, Türkiyede 3 milyon civarı mülteci var. Şu anda Yunanistan adalarında 6 bin civarı, Yunanistanın tamamında 52 bin mülteci var. Bunları hepsi Türkiyeye gelse, 52 bin kişi gidecek anlamına gelir. Ancak bu Türkiyede kalan ve diğer mültecilerin problemini çözmeyecektir. Konunun tamamına çözüm bulunursa, Türkiye rahatlayacaktır. Yoksa Avrupa Birliğinde olan ülkeler kaçakları ve gelenleri gönderecek. Özgeçmişlerine bakarak istedikleri kişileri alacak. Tabi Avrupa Birliği sürecinde adım atmak Türkiye için önemli. Ama şu anda turizm sezonuna giriyoruz. Terör ve mülteci sorunundan dolayı ciddi sıkıntılar var. Bir de mülteci sorunları, 2016 yılında turizmde ciddi kayıplara uğrayacağımızı gösteriyor. Mültecilerin Türkiyede kalması, Avrupaya gitmemesi dilek ve temennileri bu şekilde Ama süreç bu şekilde çıkmaza girer, belirli bir kapasite var. O kapasiteyi aştığında olmaz. Bunun çözümü açlığın sefaletin kaldırılması, istihdam olanaklarının yaratılmasıdır. Benim şahsi endişem, Suriyede yaşanan savaş ortamından dolayı mağdur olan insanların açlık tehdidi altında kavimler göçü dediğimiz göç gibi gelişmiş ülkelere doğru yürüyüşüdür şeklinde konuştu.
ÜLKELERİNE DÖNMESİ GEREKİR
Kalıcı barışın bir an önce tesis edilmesi ve göçmenlerin tamamının ülkelerine geri dönmesi gerektiğini kaydeden Kocaoğlu, İzmir olarak yerelde baktığımızda kalıcı mülteci kampları kurulmaması konusunda mutabıkız. Sürecin sürdürülmesini istiyoruz ama Türkiye ve bölge geneline baktığımızda sorunun daha ciddi olarak masaya yatırılması ve kalıcı çözümlerin üretilmesi gerekir. İzmirde yerleşmiş olanlar var. İş arayışında olanlar var. Otellerde kalanlar var. Sektöre girmiş, iş kurmuş olanlar var. Buraları ilk olarak barınak gibi görüyorlar Bizim insanımız misafirperverliğini gösteriyor. Şu ana kadar herhangi bir olay yaşanmadı. Ama bu sürüp gittikçe, yerleştikçe problemler yaşanacaktır. Kalıcı barışın bir an önce tesis edilmesi ve göçmenlerin tamamının ülkelerine geri dönmesi gerekir şeklinde açıklama yaptı.