Kalın duvarlara ‘Çelik’ yumruk!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan, Çin’in almış olduğu kararı değerlendirerek 2021’de Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde 15 artacağını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 12.05.2021 07:58
  • Güncelleme Tarihi : 12.05.2021 07:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kalın duvarlara  ‘Çelik’ yumruk! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Çin, çelik ürünlerini iç piyasasında tutmak için 146 çelik ürüne uygulanan ihracata yönelik yüzde 13 olan vergi iadelerini 1 Mayıs 2021 itibarı ile kaldırdı. Söz konusu düzenleme Türk çelik sanayicisin yüzünü güldürdü. Konuyla ilgili Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Karbon salınımına karşı yürütülen programlar çerçevesinde çelik üretiminde Çin’in kendi içine kapandığını dile getiren Yayan, “Çin dünyanın en büyük çelik üreticisi ve yaklaşık dünyadaki çelik üretiminin yüzde 57’sini gerçekleştiriyor. Dünyanın çelik dış ticaret ihracatında da Çin birinci sırada yer alıyor. Çin, 2015 yılında dünya piyasalarını adeta işgal etmişti ve dünyanın pek çok ülkesinde Çin’in fabrikaları karşısında ülkeler kendi fabrikalarını kapatma noktasına getirmişti. Bu durum karşısında Çin’e karşı ciddi bir reaksiyon başlamıştı. Bu reaksiyon karşısında Çin frene basmıştı. O zamanlar bu gösterilen reaksiyonların ötesinde bir de Avrupa Yeşil Mutabakatı eklendi. Mutabakata göre 2030 yılına kadar karbon salınımın yüzde 55, 2050 yılına kadar da yüzde 100 ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir durumdu. Çin de her ne kadar 2050 yılına kadar olmasa bile 2060 yılına kadar karbonun tümüyle ortadan kaldırılmasını ilan etti. Böyle olunca da Çin artık giderek daha az karbon salınımı gerçekleştirecek yaklaşımlar benimsiyor. Entegre tesisleri belirli periyotlar sonrasında kömür santrallerini devre dışı bırakmayı hedefliyor. Çin, değil ihracat yapmak kendi ülkesinde üretim, ihraç etmek bir yana en çok karbon kısmının bulunduğu çelik üretimini ithal etmeyi tercih ediyor. İhracatı hiç istemiyor. Böyle bir durum bizi dünya çelik piyasalarında ve Türkiye piyasasında elimizi kolaylaştırıcı bir faktör olur. Hiç şüphesiz bizim de karbon konusunda çok ciddi hassasiyetlerimiz var. Biz de bu konuda azami gayret gösteriyor ve belirli programlar uygulamaya aktarıyoruz” diye konuştu.

ÜRETİMDE ARTIŞ YAŞANACAK!

Çin’in verdiği kararın Türk çelik sanayicisini oldukça olumlu etkileyeceğini söyleyen Yayan, 2021’de Türkiye’nin çelik üretiminin yüzde 15 artacağının atını çizdi. Yayan “Çin’in bu kararı Türk sanayicisini olumlu etkileyecektir. Türk Çelik sanayi 2020 yılında Çin dışında dünyanın pek çok ülkesinde üretimin azaldığı bir dönemde üretimini yüzde 6 artırdı. 2021 yılının da ilk çeyreğinde yüzde 9,5 oranında üretimini artırdı. Bu üretim artışı nisan-mayıs aylarında ciddi ölçüde hız kazanacak, çünkü geçen yılın aynı aylarına göre Türkiye çelik üretiminde yüzde 26’lık düşüşler olmuştu. Bu sebeple Türkiye’de bu yılın nisan-mayıs aylarında yüzde 30’a yakın bir üretim artışı söz konusu olabilir. Yıl itibariyle ise Türkiye’nin çelik üretiminde 2021 yılında yüzde 15’in üzerinde bir artış bekliyoruz. Çin’in piyasalardan çekilmesinin sebep olacağı kalem bu oranı biraz daha yükseğe çekebilir. 2022’den itibaren de yeni kapasitelerin devreye girmesi söz konusu olabilir” dedi.

KALIN DUVARLARI YIKACAĞIZ!

ABD ve AB’nin Türk çelik ihracatına karşı ördüğü duvarları uzak doğu ülkelerine yapacakları ihracatlarla kıracaklarını ifade eden Yayan, “Geçtiğimiz yıl uzak doğu bölgesine yönelik ihracatımız 800 bin tonu aştı. Bunun içerisinde 150 bin ton da Çin’in çeşitli bölgelerine yönelik ihracat şeklinde ortaya çıktı. Bundan sonra hem Çin’e hem de uzak doğu ülkelerine daha fazla ihracat yapma şansımız olabilir. AB ve ABD’nin örmüş olduğu kalın koruma duvarlarına karşılık başka yerlerde yeni pazarlar bulma imkanını elde ederiz diye ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.