KALP TARAMASI YAPTIRIN!

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Dayimi Kaya, ailesinde ani ölüm hikayesi bulunan kişilerin mutlaka kalp kontrolünden geçmesi ve sigara kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 29.10.2016 09:35
  • Güncelleme Tarihi : 29.10.2016 09:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
KALP TARAMASI YAPTIRIN!

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Son yıllarda gençlerde sıklıkla görülen ani kardiyak ölümler toplumda tedirginlik yaratıyor. Son olarak İzmir'in Aliağa İlçesi’nde, 16 yaşındaki bir lise öğrencisinin, okul bahçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi dikkatleri yeniden gençlerde görülen ani ölüm tehlikesine çekti.

Ani kardiyak ölümler dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm sebebini oluşturuyor. Özellikle son dönemde genç yaştaki insanların kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak yaşamlarını yitirmeleri endişe yaratıyor.

GENÇLERDE ANİ KARDİYAK ÖLÜM

Çocuklarda ve gençlerde gerek okuldaki spor faaliyetleri sırasında, gerekse amatör veya profesyonel spor müsabakaları sırasında görülen ani kardiyak ölümlerin önemli toplum sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Dayimi Kaya, “Genç sporcularda travmaya bağlı olmayan ölüm nedenleri arasında en ön sırada yer alır. Kalp sağlığı açısından değerlendirme sadece profesyonel sporcular ile sınırlı tutulmamalıdır. Amatör veya eğlence amacıyla yapılacak yarışmalı spor aktivitesi öncesinde de mutlaka kalp taraması yapılmalıdır. İlk aşamada sporcu adayının ayrıntılı öyküsü, aile öyküsü alınmalı ardından tam bir fizik muayene yapılmalıdır. Daha sonra öykü ve fizik muayenesi normal olanlarda elektrokardiyografi (EKG) çekilmeli ve değerlendirilmelidir. Çocuk ve gençlerin spora katılım öncesi kalp sağlığı yönünden değerlendirilmesi ile ani kardiyak ölümlerin büyük kısmı önlenebilir. Ailelerin, öğretmen ve okul idarecilerinin, spor yöneticilerinin farkındalığını artırmak öncelikle yapılması gereken işlerin başında gelmektedir” dedi.

“HER ANİ ÖLÜM KALP KRİZİ DEĞİLDİR”

Ani kardiyak ölümle kalp krizi arasındaki farka dikkat çekenProf.Dr. Kaya, “Gençlerde kalp krizi diye geçen şey genellikle ani ölüm oluyor.  Bu halk arasında da çok karıştırılıyor. Bu ayrımı iyi yapmak lazım. Kalp krizi dediğimiz bambaşka bir şey. Enfarktüs dediğimiz yani kalp damarının tıkanmasına bağlı kalpte zedelenme olmasıdır. Her ani ölüm kalp krizi değildir. 35 yaşın altındaki ani ölümlerin çoğu kardiyomiyapati dediğimiz sebeplerden kaynaklanıyor. Ani ölüm öncesi sık görülen şikayetler çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissidir. Bazen de hiçbir şikayet olmadan yere yığılma biçiminde seyreder. O güne kadar bazı belirtiler verebilir ya da hiçbir belirti vermeksizin ilk olay ölümle de sonuçlanabilir” ifadelerini kullandı.

AİLESİNDE ANİ ÖLÜM HİKAYESİ BULUNANLAR DİKKAT

Ailesinde ani ölüm hikayesi bulunan kişilerin mutlaka kardiyoloji kontrolünden geçmesi ve sigara kullanmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulunan Kaya, şunları söyledi: “Bu rahatsızlıkların bir kısmı basit bir tanı yöntemi olan elektrokardiyografi (EKG) ile belirlenebilir. Bir kısmı ise daha ileri tanı yöntemleri ile ortaya konabilir. Bazı ritim problemleri ve kalp kası hastalıkları kalıtımsal özellik gösterir. Ailesinde ani ölüm hikayesi bulunanlar bu yönden tetkik edilmelidir. Hızlı kalp çarpıntısı ve çarpıntı sırasında baş dönmesi-bayılma yakınması olanlar mutlaka kardiyoloji kontrolünden geçmelidir. Ayrıca bu kişilerin koroner kalp hastalığında rol oynayan şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi diğer faktörlerin varlığının araştırılması için başvuracakları adres yine kardiyoloji, yani kalp hastalıkları merkezleridir. Ailesinde ani ölüm öyküsü olmasa bile fiziksel aktiviteleri fazla olan kişilerin düzenli kalp kontrollerinden geçmesi gerekir.” 

Haber Merkezi