- Gündem
- 15.05.2025 00:56
Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından başlatılan “İyilik Hayat Kurtarır” projesi kapsamında 15 Nisan’dan itibaren bağış yapılabilecek
E. ÇAĞLA GENİŞ
Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından kök hücre bağışının arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla “Bu Projede İyilik Var. İyilik Hayat Kurtarır” projesi başlatıldı. Proje kapsamında üniversitede yaklaşık bin kadar öğrenciye kök hücre ve kan bağışı konusunda bilgi verildi. Öğrenciler ve personeller, 15 Nisan’dan itibaren üniversitenin belirli noktalarında bulunan Kızılay araçlarında kök hücre ve kan bağışında bulunabilecek. Kampanyanın 22 Mayıs’a kadar devam edeceğini söyleyen Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mine Saran, “Bir ya da iki kişiye bile bu süreçte donör bulabilirsek çok mutlu olacağız” dedi.
KIZILAY ARAÇLARI KAMPÜSE GELECEK
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mine Saran, Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü’nün kuruluş amacından bahsederek, “Son zamanlarda ülke gündeminde oldukça etkili olan ‘Kök Hücre Bağışı’ konusunda bilgilendirme, farkındalık yaratma kampanyasını başlattık. Biz devlet üniversitesiyiz, onun da ötesinde bir eğitim kurumuyuz. Bizim topluma karşı hem bireysel olarak, hem kurumsal olarak büyük sorumluluklarımız var. Amacımız kök hücre bağışı nasıl yapılıyor, süreç nasıl işliyor, insanlar ne ile karşı karşıya kalıyor, sorularını doğru şekilde cevaplandırıp doğru şekilde bilgilendirmekti. İnsanların bu konuda çok fazla bilgisi olmadığını gördük ve önce bilgilendirme toplantıları yaptık. Her fakülteyi, her yüksekokulu gezdik… Konferans salonlarında öğrencilere tek tek anlattık. Belli bir bilinç oluşturmayı başardık diye düşünüyorum. 15 Nisan’dan itibaren Kızılay aracımız rektörlük bahçemizde bağış kampanyamız başlayacak. 22 Mayıs’a kadar Kızılay araçları okumuzda olacak. Dilerim bu diğer üniversitelere de yayılır. Bir ya da iki kişiye bile bu süreçte donör bulabilirsek çok mutlu olacağız” diye konuştu.
20 DAKİKADA 1 KİŞİ TANI ALIYOR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kan Merkezi Müdürü, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Aydınok, “Kök hücre bağışı bir yaşam hediye etmek için mükemmel bir fırsattır. Her 10 dakikada bir bebek kalıtsal bir kan hastalığıyla ya da metabolik veya immünolojik bir hastalıkla doğmaktadır. Her 20 dakikada bir kişi lösemi, lenfoma veya myeloma gibi kan hücrelerinden köken alan bir kanser tanısı almaktadır. Bu hastalıklarla doğan bebekler veya yaşamının bir evresinde kanser tanısı alan çocuk ve erişkinler yaşamak için kök hücre nakline gerek duyabilir. Eğer doku tipiniz sadece kök hücre bağışıyla hayatta kalma ihtimali olan bir hastayla uyumlu bulunmazsa, hayatınız boyunca hiç aranmıyorsunuz. Hayatınız boyunca hiç aranmama ihtimaliniz, aranma ihtimalinizden çok daha yüksek. Doku uyumunun ne kadar güç olduğunu bilmeniz için bunları söylüyorum. Ama bir gün aranırsanız, o zaman bir hastaya 2’inci bir yaşam şansı vermek için bir fırsat doğmuş demektir” ifadelerini kullandı.