- Gündem
- 22.05.2025 00:54
Mordoğan Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artışı Projesine ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açılan davada, mahkeme yürütmeyi durdurdu
E. ÇAĞLA GENİŞ
Ayen Enerji A.Ş.ne ait Mordoğan RES Kapasite Artışı Projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle 11 Mordoğanlı tarafından açılan davada, İzmir 3. İdare Mahkemesi oybirliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Verilen kararda, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden projenin yürütmesi, itiraz yolu kapalı olmak üzere durdurdu.
KARARDA ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİSİ VURGULANDI
15 türbini işletmeye alınmış olan Mordoğan RES projesinde, yatırımcı firma 5 türbin ilavesiyle kapasite artışı başvurusu yapmış ve projenin ÇED sürecinde Halkın Katılımı Toplantısına, yerel halk Karaburun Yarımadasında mevcut kurulu RESlere ilave olarak kurulacak yeni bir RESin çarpan kümülatif etkiyle Yarımadanın ve Mordoğan bölgesinin sahip olduğu doğal/kültürel/ekonomik değerlerin geri dönüşsüz biçimde yok olmasına neden olacağı gerekçesiyle protesto ederek katılmamış; karşı çıkış nedenleri de Karaburun Kent Konseyince ayrıntılı raporlarla Bakanlığa iletilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, 30.06.2015 tarihinde ÇED Olumlu kararı vermesi üzerine açılan davada, mahkeme, bilirkişi heyeti incelemesi sonucunda hazırlanan raporun sonuç bölümünde ...bu alanda kapasite artırımı bir yana mevcut türbinlerin dahi faaliyet göstermesi düşündürücüdür... Karaburun Yarımadasında faaliyete geçen tüm RESlerin belli bir doygunluğa ulaştığı, kümülatif etki nedeniyle olumsuz önemli çevresel etkiler yaratacağı düşünülmektedir denilerek dava konusu kapasite artışı talebinin uygun olmadığı belirtilmişti. Benzer şekilde, Karaburun Yurttaş Davacıları tarafından açılan Çalık Grubu Sarpıncık RES Projesi ÇED Olumlu Kararının iptali davasında da, bilirkişi raporunda ve mahkemenin iptal kararında RESlerin Yarımada üzerindeki olumsuz çevresel kümülatif etkisi vurgulanmıştı.
YAŞAM ALANLARIMIZI KORUMAYA KARARLIYIZ
Karara ilişkin Karaburun Kent Konseyi ve Yurttaş Davacıları tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Mordoğan RES kapasite artışı projesinde, türbinlerin tarım arazilerinde, zeytinlik alanlarda, konutların 150 m, tescilli kültür varlıklarının 75 metre yakınında konumlandırılması planlanmaktaydı. Ne acıdır ki, Karaburun Yarımadası yaşayanları, zeytinliklerini, mera alanlarını, doğayla barışık turizm olanaklarını, Anayasa ile tanımlanan Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ve ilgili kurumlarca da kabul edilen ama korumak için gereği yapılmayan doğal değerleri korumak ve yaşatmak için bir hukuk mücadelesine girmek zorunda bırakılmıştır. Yarımadanın yüzde 61ini Karaburun RES Projesi için Lodos A.Ş. firmasına tahsis eden ÇED Kararı dahil olmak üzere, 10un üzerinde dava sürmektedir. Anayasanın 56. maddesi, Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir hükmü ile biz vatandaşlara da bir görev vermiştir. Bizler bu görevi sorumlulukla, titizlikle, tüm demokratik haklarımızı kullanarak yerine getirerek yaşam alanlarımızı ve sağlıklı yaşam hakkını korumaya kararlıyız.