Karabağlar- Gazi Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarı Sesi” sayfamızdaki bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Gazi mahallesi. Karabağlar ilçesinin en eski mahallelerinden birisi olan yerimiz 1960’lı yıllar tam olarak kurulma aşamasına geliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 09.05.2015 08:44
  • Güncelleme Tarihi : 09.05.2015 08:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karabağlar- Gazi Mahallesi

TANER UYANIKER

 “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Gazi Mahallesi’ndeyiz. Karabağlar ilçesinin en eski mahallelerinden birisi olan yerimiz 1960’lı yıllarda tam olarak kurulma aşamasına geliyor.  Mahallemizin muhtarı ise 5 dönemdir bu görevi yürütmekte olan Mehmet Akbıyık. 1994 yılından beri muhtarlıkta olan Akbıyık için görevine dair biçilmiş kişi diyebilirim. Mahallemizde orta ve alt gelir düzeyine sahip olan bireyler yaşamaktadır. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak, başı çeken problem okulun olmaması. Ortaokul ve lisenin mahallede olmaması mahalle sakinlerini zor durumda bırakıyor. Yaklaşık bin 500 öğrencinin başka okullara gittiği mahallede servis parası ailelerin belini büküyor. Ekonomik durumu kötü olan ailelerin bu servis parasın karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Akbıyık, mahalleye okul yapılmasını istedi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarı Sesi” sayfamızdaki bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Gazi mahallesi. Karabağlar ilçesinin en eski mahallelerinden birisi olan yerimiz 1960’lı yıllar tam olarak kurulma aşamasına geliyor. Mahallemizin muhtarı ise 5 dönemdir bu görevi yürütmekte olan Mehmet Akbıyık. Görevinin son 5 yılında mahalle sakinlerinden evrak parası da almayan Akbıyık, bu yönüyle de takdire şayan bir davranışta bulunuyor. Mahallemizde orta ve alt gelir düzeyine sahip olan bireyler yaşamaktadır. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak, başı çeken problem okulun olmaması. Ortaokul ve lisenin mahallede olmaması mahalle sakinlerini zor durumda bırakıyor. Yaklaşık bin 500 öğrencinin başka okullara gittiği mahallede servis parası ailelerin belini büküyor. Ekonomik durumu kötü olan ailelerin, bu servis parasını karşılamakta zorlandıklarını söyleyen Akbıyık, okul yapılmasını istedi.

OKUL YOK

Muhtarlık sürecinin nasıl geliştiğini anlatan Akbıyık bu görev öncesi 15 yıl boyunca azalıkta yaptığını söyledi. Akbıyık, “Arkadaşlarım sen muhtar ol dediler. Bende 1994 yılında adaylığımı koydum. Benimle beraber lise müdürü, baş komiser emeklisi, müdür emeklisi gibi adaylar vardı. Onların içinde en tahsilsizi bendim. Seçim sonuçlarında en yakın rakibime 350 oy fark atarak muhtar oldum” dedi.

Mahallenin sorunlarından bahseden Akbıyık sorunları söyle sıraladı: “Mahallemizde okul sorunu bulunuyor. Mahallede sadece ilkokul bulunuyor. Ortaokul ve lise yok. Mahallemizde okula giden yaklaşık bin 500 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin bazısı servisle gidiyor. Mahallemizde yaşayan bireylerin çoğunun ekonomik durumu iyi değil. Bu kişiler çocukları servisle gönderirken zorluk yaşamaktadırlar. Bazıları asgari ücretli bazıları günlük çalışıyor. Bu insanlar o kadar parayı nasıl versin. Özen Cami yanında 5 dönümlük bir arazi bulunmaktadır. Buraya okul yapılmasını istiyoruz. Seneye yapılacak gibi görünüyor.”

“ELEKTRİKLER GİDİYOR”

Akbıyık,mahallenin elektrik sorunu olduğunu belirterek, “765 trafomuz çok zayıf. Bazen ağır yüklemeleri kaldıramadığı için sık sık elektrikler gidiyor. Ya o trafonun değiştirilmesi gerekiyor ya da yenilenmesi gerekmektedir. Özellikle kış aylarında bu kesintiler daha yoğun olmaktadır. Günde 2-3 kes kesilebiliyor. Bu konuyla ilgili defalarca müracaatlarımız oldu. Sokak lambalarının böyle kesilmesi ve sokağın karanlıkta kalması tehlikeyi de beraberinde getiriyor. ‘Bu yaz bu sorunu çözeceğiz’ dediler biz de bekliyoruz. Çözülmesi de gerekmektedir çünkü bu durum 10 sokağı birden etkilemektedir” diye konuştu.

Muhtarların sorunlarını konuştuğumuz Akbıyık, maaşların az olmasından da şikayetçi. Aldıkları maaşlarla mağdur olduklarını söyleyen Akbıyık, “Elektrik, su, internet, telefon, kırtasiye malzemelerini de biz karşılamaktayız. Aldığımız maaş ortadadır. Bir de bu giderleri üstüne koyarsak zorluk yaşamaktayız. Aslında aldığımız bu para maaş değil de ödenek olarak geçiyor. Muhtarlıkta yaptığım harcamaları ben kendim için değil vatandaşın hizmeti için yapıyorum. Tebligat kanunuyla da ilgili sorun yaşamaktayız. Postacı vatandaşı evde bulamayınca postayı bize bırakıyor. Vatandaşta daha sonra ‘neden sen bize haber vermedin’ diyor. Her gün onlarca posta geliyor. Biz muhtarlığı kapatıp ev ev insanlara postayı mı dağıtalım. Bu kanunun da değiştirilmesi gerekmektedir. Muhtarlar zorluk yaşamaktadırlar” şeklinde konuştu.

“MUHTAR MAHALLE İÇİN HER ŞEYDİR”

Mahalle insanı için muhtarın bir amca, bir baba yerine geçeceğini söyleyen Akbıyık, muhtarların mahalle için önemine de dikkat çekti. Akbıyık, “Muhtar olarak insanlarla her zaman iç içeyiz. 25 yıldır muhtarım şimdiye kadar birisinin bana gelip de ‘sensin’ dediğini duymadım. Muhtar, mahalle sakinlerinin her derdine koşar. Cenazesi varsa ordadır. Düğünü varsa yine yanlarındadır. Mahallelerde muhtarlıklar olmazsa o mahallenin sorunları da bilinmez. Belediye gelip de mahalleyi sokak sokak bilemez. Kimin ne yaptığını, kimin neye ihtiyacı var bilemez. Vatandaş bir sorun yaşadığında bile gece gündüz fark etmeden bizi arayabiliyor. Mahalle sorunlarını muhtarlıklar olmasa yürütemez. Muhtarlar ne sorun varsa bunları tek bir ağızdan yetkili birimlere bildirirler. Ne sorun varsa muhtarlar önerir, öyle yapılır. Biz mahallemize hizmet almak için her kurumun yanında yer alırız. Ben bir günde hizmet için 30’u geçkin dilekçe yazmışımdır” dedi.

Mehmet Akbıyık Kimdir?

1994 yılında adaylığımı koyduğum muhtarlık görevimde 5 dönemdir icra etmekteyim. Muhtarlık görevimden önce de 15 yıl boyunca azalık yaptım. Seçime girdiğimde rakiplerimden 10 katı oy alarak göreve geldim. O günden sonra kimse rakip çıkmamıştı son seçimlerde çıktı. Mahalle halkı yine beni bu göreve layık gördü. 1948 yılında Malatya’da dünyaya geldim. 6 yaşımda annemi, 11 yaşımda babamı kaybettim. 1961 yılında İzmir’e geldim. Sebze hallerinde hamallık yaptım. 1970 yılında bir manav dükkanı açtım. 20 yıl boyunca o dükkanda ekmek yedim. Evliyim bir kızım iki tane torunum var. Öğrenim durumum ilkokuldu dışarıdan ortaokulu da bitirdim. 

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahallemiz Karabağlar ilçesinin en eski mahallerinden birisi konumunda yer alıyor. Mahallemiz 1960’lı yılların başlarında kuruluyor. Mahallemizde eski İzmir ilkokulu, Karabağlar Belediyesi sağlık grup başkanlığı, sağlık ocağı ve 4 tane cami bulunuyor.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin nüfusu: 10000

Mahallenin seçmen sayısı: 3800

Mahallenin posta kodu: 35060

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 69

Mahallenin muhtarı: Mehmet Akbıyık

Haber Merkezi