Sayfa Yükleniyor...
Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Dilli, tüm engelleme çabalarına rağmen, Karaburun Yarımadası halkı olarak, bir yandan sürmekte olan Yarımadanın 'Özel Çevre Koruma Alanı' ilan edilmesi sürecinin inatçı takipçileri olmaya çalışırken, diğer yandan yerel dinamiklerle birlikte Yarımadanın doğal ve sosyo-kültürel zenginliklerini talan ve tahrip eden yatırımlara karşı durduklarını belirtti.
ISRARIMIZ SÜRECEK
Bu konuda son olarak Ayen Enerji AŞ.'nin Mordoğanda kurulu ve çalışır durumdaki 15 adet rüzgar enerji santrali ünitesine 5 adet türbin daha ilave etmek amacıyla, kapasite artırımı için ÇED süreci başlattığını aktaran İpar Dilli, "ÇED başvuru dosyasında belirtildiğine göre, kurulması öngörülen yeni türbinlerden biri olan T20, Mordoğan Merkez Mahallesine 640 m. ve en yakın yerleşime 150 m. mesafededir. Bizler ülkemizin enerji ihtiyacının farkındayız. Yenilenebilir, temiz enerji kaynağı olarak rüzgardan yararlanılmasını da destekliyoruz. Ancak, barındırdığı zengin flora ve faunanın, tükenmekte olan türleri de içermesi, Yarımadanın hassas doğal dengesinin korunmasını zorunlu hale getiriyor. Bir başka deyişle kurulmuş ve inşası sürenler dışında artık tek bir türbinin daha kurulmasının bölge için çok büyük risk taşıyacağı bir gerçek. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü; ' ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka 'Özel Çevre Koruma Alanı' olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada...' olarak tanımladığı Karaburun Yarımadasının, tüm karasal alanı ile çok önemli bir deniz alanının ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesi için İzmir 'Karaburun Yarımadası' Öneri Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporunu Ağustos 2013te hazırladı. Sayın Bakan İdris Güllüceyi, kendi kurumunca hazırlanan bu raporun arkasında durmaya ve bu raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da onaylanarak Bakanlar Kuruluna sunulmasında ısrarcı olmaya davet ediyoruz" dedi.
TÜM YARIMADA HALKI TEPKİLİ
Yarımada halkının, kalkınmanın, doğal varlıkların ve kültürel yapının korunarak sağlanması konusunda ortak görüşe sahip olduğuna dikkat çeken Dilli, Yarımada'nın, 20-30 yıllık ekonomik ömrü olan tahripkar yatırımlara feda edilmeden, doğal değerleriyle birebir örtüşen çok önemli bir kırsal kalkınma potansiyeline de sahip olduğunu söyledi. Yarımadada yaşayanlar olarak, gelecek kuşakların emaneti olan Yarımadayı, onlara doğal değerleri korunmuş, biyolojik çeşitliliği ve sosyo-kültürel yaşamı bozulmadan kalkınmış bir örnek olarak bırakmak istediklerini ifade eden Dilli, Doğu Akdeniz havzasının en bozulmamış bölgesi olarak nitelenen Karaburun Yarımadasına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk hisseden herkesi kendilerine destek olmaya davet etti. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi