Karadeniz’de canlı yaşam hayatı tehlike altında

Dünya Karadeniz Günü kutlamalarında konuşan EKAF Genel Başkanı Özyar, yeterli önlem alınmadığından Karadeniz çevresi alabildiğine kirlendiğini, denizde ve çevresindeki canlı yaşamın tehlike altında olduğunu söyledi

  • Oluşturulma Tarihi : 31.10.2018 12:46
  • Güncelleme Tarihi : 31.10.2018 12:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karadeniz’de canlı yaşam hayatı tehlike altında haberinin görseli

KENAN YEŞİL
Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF), 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nü kutladı. Kutlamalar sabahın erken saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Daha sonra EKAF’ın Basmane’deki Genel Merkez binasında “Karadeniz’in kıyı ülkelerince kirletilmesi, balıkçılığın yok olması ve çevreye verilen zararların anlatılması” konulu basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, ev sahibi EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar ve EKAF yönetimi yanı sıra Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina katıldı. Düzenlenen toplantıda konuşan EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar, Dünya Karadeniz Günü’nün, Karadenizliler günü olarak yanlış telaffuz edildiğini söyledi. Dünya Karadeniz Günü’nün nasıl ortaya çıktığını anlatan Özyar, “Karadeniz’e kıyısı bulunan Türkiye dahil 7 ülkenin çevre bakanları ‘Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması’ sözleşmesini 1992 yılında Bükreş’te imzaladı. 31 Ekim 1996’da da İstanbul’da 7 ülkenin çevre bakanları, Karadeniz’in iyileştirilmesi ve korunması için ‘Karadeniz Stratejik Eylem Planı’nı imzaladı. İşte, stratejik eylem planının imzalandığı 31 Ekim günü, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dünya Karadeniz Günü olarak kabul edilmiştir. Karadeniz’e gerek akarsular ve gerekse deniz nakil araçları ile her türlü atık bırakılmaktadır. Yeterli önlem alınmadığından Karadeniz çevresi alabildiğine kirlenmiş, denizde ve çevresindeki canlı yaşam hayatı büyük tehlike altına girmiştir” diye konuştu.
EGE’DE 600 BİN KARADENİZLİ
Ege Bölgesi’nde 600 binin üzerinde Karadenizlinin yaşadığını değinen Özyar, “Bu sayı İzmir için 250 binin üzerindedir. 2005 yılında Ege Bölgesi’nde kurulan 38 Karadeniz derneği birleşerek federasyonumuzu oluşturdu. Dernek sayımız şu anda 53’e ulaşmış ve Ege Bölgesi’nin en büyük sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir” dedi. EKAF Yönetim Kuruşu Üyesi Nezihe İncegöz ise, 31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde 3 önemli konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İzmir’den Türkiye’nin sorunlarına çok duyarlı olduklarını belirten İncegöz, ancak Karadeniz’in sorunlarına ayrı bir önem verdiklerini söyledi. Karadeniz’in dünya için çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan İncegöz, “31 Ekim Dünya Karadeniz Günü’nde 3 önemli konu var. İlki balıkçılık, ikincisi deniz ticareti faaliyetleri sonucu kirlilik baskısı, son olarak ise kıyı tahribatı. Karadeniz balıkçılık kaynakları açısından Türkiye’nin en önemli alanlarının başında gelir. Ne en yazık ki usulüne uygun olmayan ve aşırı avcılık özellikle kıyı habitatını bozmuştur. Diğer yandan av filosunun da büyük olması ekonomik tür popülasyonu üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Kuzey ülkelerinin Akdeniz’e çıkış kapısı olan Karadeniz, deniz ticareti açısından da önemli bir alanımızdır” şeklinde konuştu.