Karpuz mucizesi

Diyetisyen Zünbülcan, yaz mevsiminin önemli yiyeceklerinden karpuzun serinletici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından da birçok faydası bulunduğunu söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.08.2018 13:50
  • Güncelleme Tarihi : 11.08.2018 13:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karpuz mucizesi

NİHAT AK
Diyetisyen Derya Zünbülcan, sağlıklı yaşamda karpuzun çok önemli olduğunu belirtti. Yaz mevsiminin önemli yiyeceklerinden biri olan karpuzun lezzeti ve serinletici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından da birçok faydası bulunduğunu söyleyen Zünbülcan; yüksek oranda likopen içermesi, kabuğuna yakın kısımlarda sakladığı bir alfa aminoasit olan citrulin ve beta karoten bakımından zengin bir kaynak olması nedeniyle hayat kurtaran bir meyve olduğunu belirtti. Karpuzun, bağırsak hareketlerini düzenlenmesi, tokluk hissi sağlaması ve düşük enerji içermesi (100 gramında 26 kalori) ile diyet yapanlarında favori meyvesi olduğunu vurgulayan Zünbülcan, “Ancak bu özellikleri göz önüne alınarak karpuzun sınırsızca tüketilmesi kişinin toplam enerji alımını arttırarak kilo almasına sebep olabilir” uyarısında bulundu.
KALP KRİZİNDEN KORUYOR
Karpuzun ihtiva ettiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarını düzenleyici etkisi olduğunu belirten Zünbülcan, “İçerdiği laykopen maddesiyle karpuz, vücudu kanserlere karşı iyi koruduğu bilinen birçok vitaminden (A ve E vitamini) 2 ila 10 kat daha fazla koruyabilmektedir. Bulundurduğu potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken laykopenle beraber bireyi kalp krizi riskine karşı korur. Aynı zamanda bulundurduğu potasyum ile de böbreklerin daha iyi çalışmasını sağladığı için; vücuttan sodyumun böbrekler tarafından atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azalır” dedi.
TOKLUK HİSSİ VERİYOR
Karpuzun hem likopen, hem de vitamin, mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesi olduğunu söyleyen Zünbülcan, “Karpuz, yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini düzenlenmesi, yüksek su içeriğiyle kişide tokluk hissi sağlaması ve düşük enerji içermesi (100 gramında 26 kalori) ile diyet yapanlarında favori meyvesidir. Ancak bu özellikleri göz önüne alınarak karpuzun sınırsızca tüketilmesi kişinin toplam enerji alımını arttırarak kilo almasına sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında sıkça uygulanan akşam yemeği menüsü olarak peynir, karpuz, ekmek üçlüsünün kullanılması normal bir öğünün gerektirdiği protein ve vitamin değerlerini karşılayamayacağı için sık sık tekrar edilmemelidir” diye konuştu.
SADECE MEYVE YETMEZ
Yaz aylarında öğünlerin meyve ile geçiştirilmeye çalışıldığını kaydeden Zünbülcan, meyvenin ana yemek yerine tüketileceği durumlarda yanına mutlaka protein ilave edilmesi gerektiğini belirterek, şu tavsiyelerde bulundu: “Karpuz-peynir, şeftali-yoğurt, incir-süt ikililerinin haftada birkaç gün öğün yerine tercih edebilirsiniz. Tatilde ince görünmek için şok diyetlerin kurbanı olmayın. Kısa zamanda çok kilo verdiren diyetlerin kas ve su kaybına sebep olan aldatıcı programlar var. Zayıflatıcı diyet programları kişinin yaşına, kilosuna, hareket durumuna, günlük yaşantısına göre planlanmalıdır. İnternetteki, gazetedeki zayıflatıcı programlara itibar edilmemelidir.”

Haber Merkezi