Karşı karşıya kaldılar

Seferihisar’ın Ulamış Köyü’nde bulunan bir dere, vatandaşı ve muhtarlığı karşı karşıya getiriyor. Vatandaş, “Sıkıntımız kanalizasyon atıklarının gittiği dere” derken, muhtarlık, “Vatandaş her şeyin hemen olmasını istiyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2018 08:35
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2018 08:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Karşı karşıya kaldılar

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Karakılçık buğday ekmeği, cumartesi günleri köy pazarı, kadın ağırlıklı köy tiyatrosu ve köylüler tarafından kurulan 5 bin kitaplı köy kütüphanesi… Renklerin konuştuğu Ulamış Köyü’nün neredeyse ‘hiçbir sorunu yokmuş gibi’. Ancak köylünün yıllardır uğraştığı büyük bir problem var. Bu problem ise muhtarlık ve vatandaşı bir türlü aynı noktada buluşturamıyor. Birçok atığın aktığı dere Ulamış halkını tedirgin etmeye devam ederken, muhtarlık, “Paket arıtmayı futbol sahasının yakınına yapmak istediklerinde itiraz etmeyecektiniz” ifadelerini kullandı. Dere ıslah çalışmalarının başladığını kaydeden muhtarlık, Cumhuriyet Dönemi’nde kurulan ve şu an esneyen demir köprünün de tadilat edileceğini belirterek bu çalışmalar süresince vatandaşın sabırlı olmasını talep etti.
Şu an en büyük sıkıntımız kanalizasyon atıklarının gittiği dere” diyerek konuşmaya başlayan Ulamış’ın köylüleri, “Köy deresine gelen atıklar sağlık sorunlarına yol açıyor. Havaların ısınması ile köyü kaplayan koku ise çevreyi olumsuz etkiliyor. Yıllardır bu sorun ile uğraşıp duruyoruz. Derenin etrafında bulunan okul, ev ve dükkanların tüm atıkları dereye geliyor. Kanalizasyonun yapılmasını istiyoruz, köy içerisindeki suların ıslahını istiyoruz” ifadelerine yer verdiler.
“EMİNİM Kİ SONA ERECEK”
Ulamış Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Yeşilkaya ise problemin sona ereceğini vurgulayarak, vatandaşın paniğe kapılmaması gerektiğini aktardı. Yeşilkaya şöyle devam etti: “Evlerdeki, okullardaki veyahut iş yerlerindeki atıkların dereye gittiği söz konusu. Ancak Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer bu sorunu çözecek. Tunç Soyer çok iyi bir başkan. Biz onun çözeceğine inanıyoruz. Dere ıslah çalışmaları yapılacak. Bu ıslaktan sonra her ne problem varsa eminim ki sona erecek. Yani bu atıklar artık olmayacak.”
“ZAHMETLİ VE UZUN BİR SÜREÇ”
Ulamış Köy Muhtarı Kadir Girginer de, “Köyümüzün ufak tefek sorunları elbette olacak” diyerek şu cümlelere yer verdi: “Ben 2009 yerel seçimlerinde muhtar oldum, 2014’de yine kazandık. İlk dönemimden beri büyükşehirle yazışıyoruz. Fakat bu dere ıslahları hemen günü birlik, plan-proje olayı değil. Dilekçe veriyoruz geliyorlar, bakıyorlar, ölçümlerini alıyorlar. İhale kısmını da unutmamak lazım. Çok zahmetli ve uzun bir süreç. Çok şükür ki ölçümlerimiz bitti. Zannediyorum ki 2019 yılı içerisinde, eğer yetiştirebilirlerse 2018 yılı içerisinde dere ıslahına başlanacak. Büyükşehirden aşağı yukarı 3 buçuk kilometre gibi bir taş duvar istedik. Taş duvar için de dilekçemizi verdik, onlar da makul gördüler. Mevcut olan duvarların ölçümleri de yapıldı. Bu çalışmalarla inşallah dere sıkıntımız bitecek. Ama Ulamış halkı olarak hemen her şeyin gerçekleşmesini istiyoruz. Fakat prosedürler gereği istenilen şey de ne yazık ki zaman alıyor. Dere olayları Devlet Su İşlerine bağlı. Ancak oradan da muhatap kimseyi bulamıyorsunuz. DSİ diyor ki, ‘Büyükşehir’i ilgilendiren bir konu.’ Umarım bizler de mahalle yöneticileri olarak Büyükşehirle el ele verip bu sorunun üstesinden geleceğiz.”
PAKET ARITMAYA İTİRAZ
Seferihisar Belediyesi tarafından kendilerine paket arıtma teklif edildiğini ancak Ulamışlılar olarak itiraz ettiklerini kaydeden Kadir Girginer, “300 – 400 metre ilerimizde muhtarlığın tüzel kişiliğinden Seferihisar Belediye Başkanlığına geçen bir yerimiz var. Bu alanın belli bir kısmı paket arıtma yapılmak adına ayrılmıştı. Fakat köy halkı olarak 2014 seçimlerindeki ilk dönemimizde biz buna itiraz edip dedik ki, ‘Yerleşim yerinin ortasında böyle bir şeyi kabul etmiyoruz.’ Büyükşehirde o an için uygun gördü. Fakat dereye ilişkin şikayetler artınca paket arıtma meselesi şimdi yine gündeme çıktı. Okulun hemen üst kısmında yer alan top sahasının yakınına paket arıtmanın gelmemesi için tekrar imza topladık. Ben de muhtar olarak dilekçemi yazdım, Büyükşehir’e gönderdim” diye konuştu.
BELEDİYENİN DEĞİL, BİZLERİN SUÇU
“Seçmenlerimiz diyor ki ‘kanalizasyon atıkları dereye akıyor.’ Fakat şu an dereye akan bir kanalizasyon atığımız yok ki” diyen Girginer, “Evet, benim muhtarlığım öncesinde fışkılar çok çıkıyordu. Ama Aziz Kocaoğlu’na muhtar olduktan sonra bu durumu bildirdim. Kocaoğlu da Ulamış’a gelip ziyaretimizde bulundu ve İZSU’yu devreye koyarak kanalizasyon kanallarımızı yeniledi. Yenileme çalışmaları sonucunda da tesisatlar okulun altına indirildi. Okul da epey aşağıda, köyle pek bir ilgisi yok” cümlelerini aktardı. Düzce Köyünde uygulanan foseptik arıtmayı örnek gösteren muhtar Girginer, “Düzce Köyü var yakınlarımızda, oraya da foseptik arıtma yapılacak. Biz de köy halkı ve muhtarlık olarak diyoruz ki, paket arıtmayı Ulamış’ın tam merkezine, yerleşim alanının ortasına değil, suyun akımı ile gidebilecek şekilde Düzce Köyüne yapılan foseptik arıtmaya bağlayabilirsiniz” dedi. Eğer Ulamış halkı olarak itiraz etmemiş olsalardı şimdiye kadar paket arıtmanın yapılmış olacağını belirten Girginer, “Bu noktada yerel yöneticilerin değil Ulamış vatandaşı olarak bizlerin suçu var. Mahalle halkı diyor ki, ‘dereye akacağına paket arıtma yapalım.’ Öyleyse paket arıtmayı futbol sahasının yakınına yapmak istediklerinde itiraz etmeyecektiniz” ifadelerine dikkati çekti.  
Girginer, “Okulumuzun altında Cumhuriyet Dönemi’nde kurulan demir bir köprü var. Köprü yılların köprüsü olduğu için artık esniyor ve pek dayanıklı olduğu da söylenemez. Bu köprünün de değişimi için ölçümleri alındı, projesi çizildi, sondajı atıldı. Büyük ihtimal o da yılsonuna kadar yenilenecek. Bu çalışmalar süresince vatandaşın sabırlı olmasını istiyoruz. Güzel şeylerin olması biraz zaman alacak” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Merkezi