- Gündem
- 25.04.2025 20:43
Karşıyaka Belediyesi; gelecek için sağlıklı bir dünya, düşük emisyonlu, doğa ile dost ve iklim değişikliğine dirençli bir kent olma hedefi ile hazırladığı, Karşıyaka Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı tanıttı
NURETTİN BAKİ
Karşıyaka Belediyesi; gelecek için sağlıklı bir dünya, düşük emisyonlu, doğa ile dost ve iklim değişikliğine dirençli bir kent olma hedefi ile hazırladığı, Karşıyaka Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda düzenlediği tanıtım toplantısıylakamuoyu ile paylaştı. Tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay,Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınayve çok sayıda vatandaş katıldı. Karşıyaka Belediyesi’nin tarafı olduğu AB Belediye Başkanları Sözleşmesi (Covenant of Mayors) kapsamında hazırlanan 2020 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’yla, Karşıyaka’nın 2030 yılı için sera gazı azaltım planının oluşturulması ve uygulama araçlarının belirlenmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerinin anlaşılması, en uygun düzeyde uyum sağlanmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve bunların akılcı politikalara dönüştürülerek yaşama geçirilmesi hedefleniyor.
KARŞIYAKA’MIZI TRAFİK KİRLETİYOR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kapsamlı bir çalışmanın sonunda eylem planı hazırladıklarını söyledi. Tugay, “Kendimi mutlu hissetmiyorum. Kötü ve sıkıntılı bir konuyu konuşuyoruz. Burada arkadaşlarımız çok özel ve değerli bir çalışma yaptılar. İlk defa bir ilçe belediyesi TMMOB Çevre Mühendisleri ile yine alanında yetkili akademisyenlerin kurmuş olduğu özel sektör kuruluşu ile ortak bir çalışma yaptı. 30 civarında çalıştay yaparak geniş kapsamlı bilim kurulu oluşturarak bir iklim uyum ve sürdürülebilir enerji eylem planı yaptı. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de ilk ve benzeri olmayan bir şey oldu. Bürokratik bir bakış açısıyla yapılan bir çalışmaydı bunlar. Oysaki biz bu sorunların var olduğunu ve hepimizin hayatını tehdit eder bir sorun olduğunu bilerek; bu konuyu ciddiye almamız gereken konular arasında birinci sıraya koyduk. Elimizden gelen önlemleri almaya çalışırken uygulanabilir bir eylem planı ile mücadele koymamız gerektiğini en başından vardık. Bugün bu eylem planı uygulanması için adımlarını attığımız ve size de özetle nasıl bir plan olduğunu ve neler yapacağımızı anlatmak için bir lansman ile bir aradayız” diye konuştu.
ELEŞTİRİLERE AÇIĞIZ
Uzun çalışmalar sonucu hazırlanan bir plan olduğunu ifade eden Tugay, planı herkesin incelemsini isteyerek, eleştirilere açık olduklarını söyledi. Tugay, “Planı herkes incelesin istiyoruz ve eleştirilere de açığız. Bir felaketin tam ortasındayız. Belirtilerini sürekli yaşıyoruz. Artık hiç kimsenin bu felaketin farkında olmama lüksü yok. Farkına varmak zorundayız. Hepimizi etkileyecek ama çocuklarımızın ölmesine neden olacak bir iklim krizinin içindeyiz. Biz, gelişmekte olan bir ülkeyiz. Yetersiz bir ülkeyiz psikolojimiz de var. Biz İzmir’iz, ağır sorunlarımız da var. Karşıyaka’yız. Bir mahalle, bir sokak, bir bina ve o binada yaşayan bir ailenin ferdi olarak ‘Ben ne yapabilirim ki’ diye düşünüyoruz. Bu sorunun bizi hapsettiği zindandan kurtarmak ve kendimizi bu sorunun cevabına hapsetmemek zorundayız. Her bir bireyin çaba göstermesi gereken bir sorun bu. Bunun ölçeğini tartışmayalım. Hiç kimse tek başına bir şeyi değiştiremeyeceğini düşünmesin. Gün içerisinde enerji tasarrufu, atık yönetimi için alacağınız küçük önlemler bile fark yaratır. Şunla da yüzleşmek gerekiyor; bu günah son 50 yılda yaşayan insanların. Onların sorumsuzca tüketimi, çevre sorunlarını önemsememesi ve görmezden gelmesi. Bilinçli çocuklar o yüzden buna isyan ediyorlar bizim geleceğimiz yok ettiniz ve bizi yok olmak üzere olan bir dünyayla baş başa bırakıyorsunuz diyor. Herkes bu günahla yüzleşmek ve yarattığımız tahribatı onarmak zorundayız. Bu, toplumsal bilinçle düzelir. Hiç kimse bu sorumluluğun dışına alamaz kendisini” ifadelerine yer verdi.
GEREĞİNİ YERİNE GETİRELİM
Temel hedeflerinin iklim krizine neden olan karbon salınımını azaltmak olduğunu açıklayan Başkan Tugay, “Bunun kentimizde en önemli kaynağı ulaşım. Karşıyaka’da, karbon salınımının yüzde 54’ünün nedeni ulaşım. Yüzde 40’ı ısıtma ve soğutma sistemleri, yüzde 6’sı atıklarımız. Karşıyaka’nın bütün İzmir içindeki payı da yüzde 9,5. Yani yüzde 9,5’i bize ait demeyeceğiz. Biz, bilinç düzeyi ve insanlarıyla övünüyoruz. Madem böyleyiz o zaman bunun gereğini yerine getireceğiz” dedi.
BÜTÜN BELEDİYELERE ÖRNEK OLSUN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu isebu adımın bütün belediyelere örnek olacağının altını çizdi. Özuslu, “Yaşadığımız ve üzerimize gelen felaketin bizleri nasıl etkileyeceğini göz önüne seriyor. Fakat farkında olmak yetmiyor. Başka şeyler yapmak gerekiyor. Biraz da onları konuşacağız. Karşıyaka Belediyesi’nin hazırladığı planı bu anlamda İzmir’imiz için de iyi bir başlangıç olsun istiyoruz. Yerel yönetimlerin her anlamda yaşanabilir kentler yaratmak için çalışması gereken ve küresel krizlerin peşin sıra geldiği zamanlardan geçiyoruz. Doğa intikamını er ya da geç alır sözü belki de yaşadıklarımızı en iyi anlatan ifade. Karşıyaka Belediyesi’nin farklı paydaşlarla gerçekleştirdiği ve eyleme dönüştüreceği plan kalıcı bir farkındalık ve kapasite artışı sunma açısından oldukça verimli veriler sunacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bizde geçen sene hayata geçirdiğimiz ilklim eylem planı ile bu konuda önemli adımlar attığımızın ve atacağımızın teminatınını vermiş bulunuyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini insan sağlığında, tarımda, enerjide, ormanlarda, deniz ekosistemi gibi farklı ortamlarda günlük hayatımızda tecrübe ediyoruz. İlklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji farklı boyutları ile ele alınması gereken konu. Dirençli kentler yaratmanın önemli adımını oluşturacak. Bu çalışamaya bizde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman destek vereceğiz. Umarım bu çalışma bütün belediyelerimize bir örnek teşkil eder” diye konuştu.
BU BİR BAŞLANGIÇ…
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay da “Karşıyaka Belediyesi ile imzaladığımız bir protokol kapsamında Karşıyaka’da sürdürülebilir ve daha iyi bir yaşam mücadelesinde bu süreçte kendi payına düşeni yapma inancıyla bir araya geldik. Bu çalışmanın bir plandan çok eyleme dönüşmesi ve uzmanlarla beraber Karşıyaka Belediyesi’nin elini taşın altına koyarak çözümün parçası olarak bizlerle yola çıktığı bu süreçte bir yılı aşkın süredir bilgi paylamışımı yaptık. Bizler sadece enerji iklim planı hazırlamadık yanında bir yöntem çalışması yaptık ve Karşıyaka gibi bir metropolün bu süreci nasıl yöneteceğine birlikte karar verdik. Burada atılan her bir imzanın ve kelimenin üzerinden geçerek bunun bir başlangıç olduğu bilinciyle daha iyisini yapmak için bir çalışma yürütmeye çalıştık. Bu kapsamda daha yaşanabilir kentler için belediye başkanımız hedefini bize açtı ve biz bundan çok memnun olduk. Bu kentin bir parçası olarak bu çaba ve anlayışın büyüyerek devam etmesini diliyoruz. Bu çalışma sözün eyleme dönüşmesi noktasında büyük bir başlangıç olacaktır. Bu süreci Karşıyaka’dan başlayarak büyütmeye, sorunu yaratanların yanlış politikalarından başlayarak yaşanabilir bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
GURUR DUYDUK
Son olarak kürsüye çıkan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat Ar ise, “Son 2 yıldır hayatımızı alt üst eden pandemi ile birlikte iklimde değişikliğinin etkilerinin fazlasıyla hissettiğimiz günler yaşıyoruz. Deprem, sel gibi doğal afetler üzerine bir de geçtiğimiz yıllarda deprem felaketi yaşadık. Bu yaşadığımız ve aşamaya devam edeceğizi olaylar afetlere karşı dirençli bir yönetim içerisinde hareket etmememizi zorunlu hale getirir. Yoğun ve titiz çalışma sonucu ortaya çıkan Karşıyaka Belediyesi Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planını dinlemeye geldik. Çalışmaya birliğimizin danışma kurulunu davet eden Saadet Hanıma teşekkür ederiz. Yeni deneyim elde emekten gurur duyduk” değerlendirmesinde bulundu.