Sayfa Yükleniyor...
Karşıyaka Çarşı'da, Superonline İletişim A.Ş. tarafından fiber optik kablo altyapı çalışmaları başlatıldı
ONURHAN ALPAGUT
Karşıyaka Çarşı'da bulunan 1690 ve 1712 numaralı sokaklarda, Superonline İletişim A.Ş. tarafından fiber optik kablo altyapı çalışmaları başlatıldı.
Altyapının yüklenici firmalığını ise DEKA Digital Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. üstlendi. Çalışmalar kapsamında, hattın belli bir kısmı firma çalışanları tarafından döşendi.
EN ÇOK GENÇLER SEVİNDİ
Sokaklara fiber optik kablonun döşenmesine en çok gençler sevinçli. Yıllardır mahallelerinde fiber internet bekleyen gençler, gerçekleşen altyapı çalışmalarından oldukça memnun olduklarını ifade etti. Gençler, en kısa sürede fiber internet kullanımına geçmek istediklerini söyledi.
KISA SÜREDE TAMAMLANIYOR
Bilinen en güvenli ve en yüksek kapasiteli veri taşıma ortamı olan fiber optik, veri iletiminde teknolojinin geldiği son nokta olarak tanımlanıyor. Altyapı çalışmaları sırasında vatandaşların rahatsızlık yaşamalarını engellemek amacıyla yeni bir sistem kullanılıyor. Mini tranşe sistemi olarak bilinen kazı çalışmaları ile çalışmalar normal kazı yöntemlerine göre çok daha hızlı tamamlanıyor. Sistem sayesinde, bir sokağın altyapısı ortalama 1 günde bitirebiliyor. Böylelikle aynı sokakta diğer kurumların paralel bir çalışması olmaması halinde kazı alanı çok kısa sürede eski haline getiriliyor.
FİBER OPTİK NEDİR?
Fiber optik, temelde bir sinyali iletmek için elektrik yerine ışığı kullanan bir iletim aracıdır. Optik fiberler saf camdan yapılan saç teli kalınlığında uzun ipliklerdir. Bu fiberler yansıtıcı bir kılıfın içine doldurulur, böylece ışık fiberlerin içine hapsedilir. Kablonun en dışı ise koruyucu bir kılıfla kaplanır. Böylece fiber optik kablolar ile daha uzun mesafelere daha yüksek değerde veri aktarımı ışık hızı diye tabir edilen en yüksek hızla iletilir. Fiber optik kablolar, çevresel şartlara karşı çok iyi korunduklarından çevresel şartların ağır olduğu nemli, rutubetli ve aşırı yağışlı ortamlardan etkilenmeyerek her zaman tutarlı bir bağlantı sunar. Fiber kablolarda dışarıdan içeriye doğru hiçbir etkileşim olmadığı gibi dışarıdan içeriye doğru da hiçbir sızıntı olmaz ve bilgi en güvenli şekilde çok uzak mesafelere bozulmadan taşınabilir. Üretildikleri madde, fiziksel boyutları, sızdırmazlık gibi özellikleri dikkate alındığında fiber optik kablolar çok uzun süreler değişikliğe ihtiyaç duymaz. Bu özelliği de fiber optik haberleşme sistemlerini, çevreye en duyarlı haberleşme sistemi olarak öne çıkarıyor.
FİBER OPTİK İLE NELER YAPILABİLİR?
Fiber internet sayesinde 6 dakikada DVD, 58 saniyede 300 resim, 4 saniyede ortalama 50 dosya indirebilirsiniz. Fiber internet gerçek zamanlı etkileşim, kesintisiz bağlantı sağlar. Fiber internet bağlantısı akıllı ev, kişiselleştirilebilen TV, akıllı iletişim ağı, istediğinde seç izle video, bulut bilişim, online oyun, video konferans, e-eğitim, uzaktan ameliyat, uzaktan hasta bakımı, akıllı enerji dağıtım şebekesi, yüksek güvenlikli ağ sistemleri gibi çok çeşitli uygulamaları mümkün kılar.
160 BİN KM AĞ DÖŞENDİ
Son yıllarda hızlanan internet, klasik bakır kablolar yerine fiber adı verilen özel kablolar ile taşınmaya başladı. Son yıllarda Türk Telekomun fiber altyapısını geliştirmesiyle beraber, aboneler de bu hizmetten faydalanmaya başladı. Türk Telekomun son reklamındaki rakamlara göre bugüne kadar Türkiye çapında yaklaşık 160 bin km uzunluğunda fiber kablo döşendi.
Haber Merkezi