Kaş yapayım derken göz çıkaracak yasa!

Turist rehberleri için yeni getirilmek istenen yasayı değerlendiren İZRO Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade, bazı bölümlere istihdam açılmak için yapılan yasanın yasalaşması halinde bu kez hali hazırda mesleği icra eden rehberlerin istihdam sorunu yaşayacağına dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2024 15:29
  • Güncelleme Tarihi : 19.02.2024 13:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kaş yapayım derken göz çıkaracak yasa!

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER-Turist rehberleri şu günlerde büyük bir sorunla uğraşıyor. Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Birliği Kanununda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisine sunuldu. Meclise sunulan yasa teklifi ile; Arkeoloji ve Sanat Tarihi gibi bölüm mezunu olanlara 100 saatlik bir eğitimden geçirilerek yabancı dil bilme şartı olmadan turist rehberi olma hakkı tanınıyor. Yine Turist Rehberliği eğitimi alan 40 ön lisans ve 46 lisans olmak üzere 86 programdan mezun olanlara da yabancı dil bilme şartı olmaksızın rehber olabilme hakkı tanınıyor. Her tur aracında bir rehber bulundurma zorunluluğu kalkıyor. Yasa teklifine yönelik tüm Türkiye’de tur rehberlerinden itiraz sesleri yükselirken; uzmanlar ise bu yasayı ‘kaş yapayım derken göz çıkaracak yasa’ şeklinde yorumladı. Bu konuda İzmir Turist Rehberleri Odası (İZRO) Yönetim Kurulu Başkanı Macit Şaşzade, yönetim kurulu, diğer odalar ve üst kurulumuz TUREB ile Ankara’ya çıkarma yaparak yasa teklifinin mesleği etkileyeceği olumsuz yönleri Mecliste anlatmaya çalışıyorlar. Çalışmalara ilişkin bilgiler veren Şaşzade, turist rehberlerinin ve bu alanda eğitim gören öğrencilerin endişeli olduğunu belirterek, “Yasa geçerse bazı bölümlerdeki işsizlik sorununu çözeyim derken mevcut rehberler için yeni bir işsizlik sorunu ortaya çıkacak” dedi.

ANAYASAL EŞİTLİĞE AYKIRI

Yasa teklifinin geçirilmesinin altında yatan sebeplere değinen İZRO Başkanı Şaşzade, “Bazı istihdam sıkıntısı yaşanan; Arkeoloji ve Sanat Tarihi gibi alanlarda iş imkanı yaratılmaya çalışılıyor. Bu şimdi Arkeoloji ve Sanat Tarihi mezunlarıyla başlayacak. Arkasından 86 tane lisans ve ön lisans ve lisansüstü bölüm var ve bunlardan mezun olmuş binlerce insan var ve birikmiş durumda. Bu birikim ise kamu kurumları üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Atama bekliyorlar. Durum böyle olunca kendilerince çok basit bir çözüm buldular. ‘Bu yeni mezunları 100 saatlik bir eğitim ile özel sektöre aktaralım’ deniyor” ifadelerini kullandı. Bu durumun anayasanın eşitlik ilkesi ile çeliştiğini belirten Şaşzade, “Birisi 4 yıl okuyup rehber oluyor, birisi 2 yıl okuyup rehber oluyor. Birisi ise üniversite bitirip, üstüne tezsiz yüksek lisans bitirip rehber oluyor. Bir de bunun üstüne arkeolojiden ve sanat tarihinden mezun olanlara, 100 saatlik bir kurs açıp, mezun edin ve piyasaya girsinler. 13 bin 300 tane rehber var ve bunları da yeterli görmüyorlar. Peki sizin her sene binlerce kişinin mezun olduğu rehberlik bölümlerinden iş bulmayı bekleyen kaç bin kişinin olduğundan haberiniz var mı? Bu konuyu gündeme getirdiğimiz zaman ise; ‘Üzülmeyin biz onları da bir kotaya koyarız’ diyorlar. İş bulamayan, çalıştığı yerde tam olarak parasını alamayan rehberlerin sorunları var. Bunları çözmeyip başka alanları da buraya yönlendirirseniz; bu alanda bir kaosa sebebiyet verebilirsiniz. İşsizlik sorununa çare olayım derken daha büyük bir işsizlik sorunu yaratabilirsiniz” dedi.

MİLLİ GÜVENLİK SORUNU

Yurt dışından ülkemize gelen birçok yabancı grubun olduğunu ve bunların grup liderleriyle geldiklerini belirten Şaşzade, “İnanın çoğu ciddi bir şekilde önyargıyla geliyorlar. Onların önyargılarını yıkacak olanlar ise; yıllardır bu mesleği icra eden donanımlı, birikimli rehber arkadaşlarımızdır. İtalya örnek gösteriliyor fakat biz ne İtalya ile ne de diğer ülkelerle bir değiliz. Bizim ülkemiz jeopolitik yapısı ile yaşadığımız coğrafya itibariyle çok hassas bir konumda. Kıbrıs meselesi var, Irak sınır meselesi var, PKK var, Ermeni meselesi var…Bunlar bir milli güvenlik sorunudur. Çanakkale savaşlarını başka ülkelerden gelen grup liderleri mi anlatacak? Farklı dini gruplardan ülkemize gelen dini liderler var ve biz onlara İslam’ı, İslam’ın içindeki hoşgörüyü anlatıyoruz. Bu gruplar arasında İslam’ı barbar olarak niteleyenler bile oluyor. İstedikleri yolu seçecekler anlatmak için ve biz bilmeyeceğiz ne anlatıldığını. Ön yargıyla gelen yabancı grup liderleri gelip, gezip, yalan yanlış şeyler anlatıp gidecekler. Siz turist rehberini otobüsten indirdiğinizde ülke tanıtımı bu kişilerin elinde olacak. Türkiye’nin milli güvenlik konusu grup liderlerinin insiyatifine kalacak. Onların anlattığı bilgiyle kafileler geri dönecek ülkelerine. Biz bu konuda birçok grup lideriyle onlara doğruyu anlatmak ve önyargıları yıkmak için çok mücadele veriyoruz” ifadelerini kullandı.

REHBERLER YETERİNCE DONANIMLI

Yurt içindeki gezilerde de rehber gerekli olduğunu ifade eden Şaşzade, “Çünkü gittiğiniz yerin bir florası vardır, coğrafi özellikleri vardır, mitolojik hikayeler vardır ve rehber bu konularda da donanımlıdır. Yolda giderken hepsini anlatır. Birkaç trafik kazası yaşadık. Rehberlerin kazalarda birçok can kurtardığına şahit olduk. Çünkü rehberler her konuda olduğu gibi ilkyardım konusunda da eğitimli ve donanımlıdır. Biz bir meslek odası olarak da sürekli bu eğitimleri düzenliyoruz ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Son olarak “Bu yasa taslağının onaylanması durumunda Türk turizmi ve turist rehberliği mesleği kalite kaybına ve imaj bozulmasına uğrayacaktır. Talebimiz bu yasanın geri çekilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır” diyen Şaşzade sözlerini sonlandırdı.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ