Sayfa Yükleniyor...
Egeli doğal taş ihracatçıları ile bir araya gelen İsmail Gülle, “Şimdi bize düşen, Turkish Stone markasını daha da güçlendirerek, küresel piyasalarda oluşan olumlu havayı, katma değerli ihracatımızla taçlandırmak” dedi
NURETTİN BAKİ
Pandemi döneminde Vietnam ve Ortadoğu ülkelerine yönelik ‘Sanal Doğal Taş Ticaret Heyeti’ düzenleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği, bu sefer ‘Avustralya Sanal Doğal Taş Ticaret Heyeti’ organize etti. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya'nın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Avustralya Sanal Doğal Taş Ticaret Heyeti’ online olarak bir araya geldi.
TAÇLANDIRMAK İSTİYORUZ!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Doğal taş sektöründe, dünyanın toplam ihracatından yüzde 11 pay alıyoruz. Bir puandan az farklarla listede önümüzde yer alan İtalya ve Hindistan’ı geçerek sektörde ikinci olmamız ise güçlü rezervlerimiz sayesinde gayet mümkün. Ülkemizin sahip olduğu doğal zenginlikleri, iş yapma kabiliyetlerimizle birleştirerek oldukça önemli bir başarı elde ettik. Son yıllarda, doğal yapı taşlarının tekrar keşfedildiğini, diğer ürünlere oranla daha estetik ve sürdürülebilir olması nedeniyle daha fazla tercih edildiğini de görüyoruz. Şimdi bize düşen, Turkish Stone markasını daha da güçlendirerek, küresel piyasalarda oluşan olumlu havayı, katma değerli ihracatımızla taçlandırmak” diye konuştu.
ŞAMPİYONLAR LİGİNDE YER ALIYORUZ!
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, “Türk doğal taş sektörümüz; gerek rezerv büyüklüğümüz, gerekse renk ve desen zenginliğimizle dünya doğal taş sektöründe Şampiyonlar Liginde yer alıyor. Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz ise; Türkiye’nin doğal taş ihracatının lideri konumunda. 2020 yılında 1 milyar 736 milyon dolar olan doğal taş ihracatımızı 2021 yılı sonunda 2 milyar doların üzerine taşımak için çaba gösteriyoruz. 2021 yılının Ocak – Temmuz döneminde doğal taş ihracatımız yüzde 30’luk artışla 1 milyar 170 milyon dolara ulaştı. 2 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Doğal taş ihracatımız en büyük ihraç pazarı Çin olduğu için pandemiden ilk etkilenen sektör olmuştu. Avustralya işlenmiş doğal taş ithalatında önemli bir ülke. Avustralya’nın 2020 yılında pandemiye rağmen Türkiye’den işlenmiş doğal taş ithalatı yüzde 13’lük artışla 44,5 milyon dolara ulaşmış durumda. Avustralya’nın doğaltaş ithalatından yüzde 20 pay aldık. 2021 yılının ilk yarısında Avustralya’ya yaptığımız doğal taş ihracatı ise; yüzde 33’lük artışla 18 milyon dolardan 24 milyon dolara çıkmış durumda. Amacımız, 2020 yılında yıllık 222 milyon dolar işlenmiş doğal taş ithal eden Avustralya’ya ihracatımızı daha yukarılara taşımak” diye konuştu.
4,3 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT!
Pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında doğaltaş sektörü gelmesine rağmen ülkeye 4,3 döviz kazandırdıklarını söyleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya da, “Bildiğiniz üzere, Covid-19 virüsü en büyük ihraç pazarımız Çin’de ortaya çıktığı için pandemiden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmemize rağmen 2020 yılında , 4,3 milyar dolar döviz kazandırdık. Dün temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı. Son 12 aylık ihracatımız da 201.5 milyar dolara yükselerek yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza attık. İlk defa 200 milyar doları geçmiş bulunuyoruz. Türkiye Geneli Maden İhracatımız ise yüzde 48 artışla 3,3 milyar dolar, doğaltaş ihracatımız ise yüzde 30 artışla, 1,17 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de yaşayan 83 milyon insanın sahibi olduğu madenlerin kiracısı olduklarının bilinciyle hareket ediyoruz. “Türkiye’nin en önemli öz kaynaklarından biri olan madenleri, 150 bin kişilik madenci ordusuyla yeryüzüne çıkarıp, ‘Sürdürülebilir Madencilik’ mottosuyla ekonomiye kazandırırken, 2 milyon insanımızın madencilik sektöründen geçinmesini sağlarken, sadece 83 milyon insanımıza değil, 8 milyarlık dünya insanlarının hayatlarının kolaylaştırılmasına katkı sağlıyoruz. Bu çerçevede de 2020 yılında 200 ülke ve serbest bölgeye Türk madenlerinin ihracatını gerçekleştirdik” diye konuştu.
MARBLE İZMİR UMUTLANDIRIYOR!
MARBLE İZMİR- Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile ilgili kısa bilgiler de veren Kaya, “Doğal taş sektörünün en önemli buluşmalarından MARBLE İZMİR- Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile 25-28 Ağustos 2021 tarihleri arasında ülkemiz ve dünya doğaltaş sektöründen birçok firma ve profesyoneli buluşturacağız. Son dönemlerde özellikle gelişmiş ülkelerden, işlenmiş doğal taşlarımıza olan talebin artması, aşılama sürecinin bu ülkelerde ve ülkemizde hız kazanması Marble 2021 katılımı için bizleri umutlandırıyor. Çin, ABD ve İtalya’da bu yıl içerisinde gerçekleşen, gerçekleşecek olan doğal taş fuarları da göz önüne alındığında doğal taşın ana vatanı olan Türkiye’de düzenlenecek olan Marble 2021 fuarının sektörümüze dinamizm katacağına, sektörümüz ve ülkemiz prestiji olan Marble 2021’e katılımın beklenilenden çok daha verimli geçeceğine olan inancımız tam” ifadelerine yer verdi.
Haber Merkezi