- Gündem
- 10.05.2025 12:48
Bilirkişilik Kanun Tasarısı üzerine konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Bu kanunla birlikte kuralsız bir ortam olan bilirkişilik kurumuna bir standart ve düzen getirmiş olacağız. Bilirkişilik kurumuna güveni sağlarsak yargıya olan güveni de artırmış olacağız dedi
E. ÇAĞLA GENİŞ
TBMM Genel Kurulunda, Bilirkişi Kanunu Tasarısı'nın birinci bölümünde yer alan 28 madde kabul edildi. Tasarı, bilirkişilerle ilgili temel ilkeleri belirliyor.
Buna göre bilirkişi, görevini dürüstlük kuralları çerçevesinde bağımsız, tarafsız ve objektif olarak yerine getirecek. Bilirkişi, raporunda uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında açıklama yapamayacak ve hukuki nitelendirme ve değerlendirmelerde bulunamayacak.
YAŞANAN SORUNLARI DİLE GETİRDİ
Bilirkişilik Kanun Tasarısı üzerine meclis kürsüsünden konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, bilirkişilik kurumunun geldiği nokta itibariyle yaşanan sorunları aktardı. Uygulamada, bilirkişilik müessesesinin hem uygulanış biçiminden hem bu alanda bir kurumsal yapının olmayışından hem de pek çok nedenden kaynaklı çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Kaya, kanunla birlikte bilirkişilik kurumuna bir standart ve düzen getirileceğini savundu.
MALİYETLER ARTIYOR, ADLİ SÜREÇ UZUYOR
Bilirkişilik kurumunun ülkemizde geldiği nokta itibariyle sorunlu bir hal aldığını belirten Kaya, bu durumun yargılama maliyetlerini yükselttiğine ve adli süreci uzattığına dikkat çekti. Bilirkişilik ile ilgili sorunlara işaret eden Kaya, Kurumsal bir yapının bulunmaması, etik ilkelerin belirlenmemesi, bilirkişilik eğitiminin verilmemesi, denetim mekanizmasının olmaması, başvuran herkesin listeye kaydedilmesi, listelerin her yıl yenilenmesi, liste dışından bilirkişi görevlendirilmesi, idari ve askeri yargının listeye tabi olmaması, meslek ve ehliyet yerine diploma ve sertifikanın esas alınması, yetersiz kişilerin bilirkişi olarak görevlendirilmesi, hukuki konularda sıklıkla rapor alınması, bilirkişinin görev alanının açıkça belirlenmemesi, farklı ücret uygulamaları, talimatla bilirkişi raporu alınması, yargı mecrilerinin olumsuz uygulamaları diye konuştu.
BİLİRKİŞİLİK KURUMUA DÜZEN GETİRMİŞ OLACAĞIZ
Düzenlemeyle görevleri yerine getirmek üzere Bilirkişilik Danışma Kurulu kurulacağını kaydeden Kaya, bilirkişilik hizmetlerinin etkin, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Bilirkişilik Daire Başkanlığı da kurulacağını söyledi. Kaya, bilirkişilik konusunda disiplin sayesinde yargıya olan güvenin de yükseleceğine inandıklarını belirterek, Bu kanunla birlikte kuralsız bir ortam olan bilirkişilik kurumuna bir standart ve düzen getirmiş olacağız. Bilirkişilik bir hakim veya savcı yardımcılığına dönmüş durumdadır. Bilirkişilik kurumuna güveni sağlarsak yargıya güveni de artırmış olacağız ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANIMIZ MİLLETİN BİLİRKİŞİSİDİR
Tasarıyla bilirkişiliğin yürütmeye bağlı hale getirildiğine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Kaya, şunları söyledi: Özellikle muhalefetteki temsilcilerin bilirkişilikle ilgili kuracağımız daire başkanlığına ilişkin sanki bilirkişilerin yürütmenin kontrolü altına gireceği eleştirisine katılmak mümkün değil. On binlerce bilirkişiden bahsediyoruz; daire başkanlığının faaliyeti yargısal değil, sekreterya ve bilirkişilikle ilgili altyapı çalışmalarını düzenleyecek bir kurul olacak. Sanki Türkiyede her şeyi cumhurbaşkanımızı kast ederek cumhurbaşkanımızın üzerinden bir bilirkişi gibi tayin edildiği şeklinde bir yaklaşımda bulunuluyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, milletin bilirkişisidir. Bu 2002, 2007, 2011 seçimlerinde çok net ortaya çıktı. 2014 seçimlerinde de yüzde 52 oy ile cumhurbaşkanı olarak seçildiğinde de çok net şekilde oraya çıkmıştır. Ve en 2015 yılında da gördüğümüz üzere milletin bilirkişisi olarak kabulü zaten net şekilde ortaya çıkmıştır.