Kayıp ve kaçak bedeli için Anayasa Mahkemesi çağrısı

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, kayıp ve kaçak bedellerinin iadesi için dava açan yurttaşlara, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için davaların görüldüğü mahkemelere başvuruda bulunma çağrısı yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 20.07.2016 07:42
  • Güncelleme Tarihi : 20.07.2016 07:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kayıp ve kaçak bedeli için Anayasa Mahkemesi çağrısı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yaptığı basın açıklamasında, Elektrik Piyasası Kanunu değişikliklerini değerlendirdi.

Ulutaş, kayıp ve kaçak bedellerinin iadesi için dava açan yurttaşlara konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için davaların görüldüğü mahkemelere başvuruda bulunma çağrısı yaptı. Ulutaş, Elektrik Piyasası Kanunu değişiklikleriyle, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya başladığı bedellerin gizlenmesine yönelik elektrik tarifesine yasal güvence sağlanmaya çalışılırken, yurttaşların kayıp ve kaçak ilişkin açtığı davaların da engellenmek istendiğini belirtti. Ulutaş, yargı kararı sonucunda, dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesinin de önünün açıldığını vurguladı.

KULLANICIYA ‘TEKNİK’ YÜKÜMLÜLÜK

Ulutaş, ‘Dağıtım şebekesi’ tanımına yer verilen düzenlemeyle, elektrik iç tesisatı ile dağıtım sisteminin bağlantı noktası arasında kalan hattın yapım, onarım ve bakım işlemlerinin kullanıcıya bırakıldığına değinerek, “Bu düzenlemeyle hem bu hatların maliyeti hem de bu hatlardan kaynaklı iş yükü dağıtım şirketinden alınarak, kullanıcıya aktarılmıştır. Kamusal alanda sokaklarda yer alan bu hatların güvenliğini sağlama sorumluluğu, uzman kuruluştan alınıp yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmayan kullanıcılara teslim edilmesi, can ve şebeke güvenliği sorunları yaratacaktır” diye konuştu.

ELEKTRİK KESMEYE YASAL DAYANAK

Ulutaş, yapılan değişiklikle ilk kez fatura ödemesinin aksaması durumunda elektriğin kesilebilmesine ilişkin EPDK’ya yasayla yönetmelik hazırlama yetkisi verildiğini belirterek, “Temel bir insan hakkı olan ve kamusal hizmet olarak tanımlanan elektriğin, borç dolayısıyla kesilmesi bu hizmetten yararlanma hakkını yok eder. Vergi borcu bulunan vatandaşın diğer kamu hizmetlerinden faydalanmaya devam ettiği gibi elektrik borcu bulunanların da EMO’nun 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardını sürdürmek için tüketim miktarı olarak belirlediği aylık 230 kilovat saat (kWh) sınırına kadar elektrikleri kesilmemelidir” ifadelerini kullandı.

“HUKUKİ VE TEKNİK DESTEĞE HAZIRIZ”

Ulutaş, EMO İzmir Şubesi olarak, hizmet binamızın elektrik faturalarına ilişkin açtıkları davada,  konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için mahkemeye başvuru yapmaya hazırlandıklarını belirterek, “Daha önce çağrımıza uyarak bedel iadesi için dava açan tüm yurttaşlara, bu kez, konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için davanın sürdüğü mahkemelere başvuru çağrısı yapıyoruz. Şubemizin, başvuruda bulunacak yurttaşlara hukuki ve teknik destek vermeye hazır olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz” şeklinde konuştu.