- Gündem
- 10.05.2025 14:36
Son dönemde artan elekrik faturalarını protesto eden Kemeraltı esnafı, “Esnafı elektrik çarpmıştır. Esnafı boğan zamlar geri alınsın. Talebimiz budur” dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafı, uzun zamandır küçük esnafı zor durumda bırakan ağır ekonomik koşullar ve son günlerde fahiş oranda artan enerji fiyatlarının dayanılmaz hale gelmesi üzerine Konak Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kemeraltı Hayat Platformu tarafından düzenlenen basın açıklamasında küçük esnafı zor durumda bırakan zamların geri alınması talebinde bulunuldu. Tarihi Kemeraltı Esnafı Derneği Başkanı Semih Girgin ise Kovid-19 karantinasında bulunmasından dolayı eylemde bulunamadı ancak dernek adına temsilcilerinin eyleme destek verdiği bildirildi.
ELEKTRİK ŞİRKETLERİNE ÇALIŞMAYACAĞIZ
Grup adına açıklama yapan Kemeraltı Hayat Platformu Başkanı Cem Ali Ceylan, esnafın eski köklü kadim bir kültürden ahilik kültüründen feyz alarak görgüsü, bilgisi alınteri ve sermayesi ile rızkını kazanan bir grup olduğunu belirterek, “Esnafı böyle tarif edebiliriz. Bizlerin helal kazanç düsturu ile akıttığımız alınterini karşılığı kuruş kuruş lira lira topladığımız elde ettiğimiz kazancın tekelci elektrik şirketleri tarafından cebimizden biner lira biner lira alınmasına itiraz ediyoruz. Bu haksız ve orantısız elektrik zammının geri çekilmesini istiyoruz. Esnafı elektrik çarpmıştır. Elektrik faturaları kiralarımız ile aynı seviyeye hatta daha da yüksek seviyelere ulaşmıştır. Biz küçük esnaf özelleştirilen elektrik şirketlerine çalışmayı reddediyoruz. Devletimizden üç kuruşa aldıkları birim fiyatı bizlere 13 kuruşa satmalar kabul edilemez. Bu şirketler de fahiş fiyatlarla mal satan marketler gibi denetlenmelidir. Yapılan son zamlarda küçük esnafa adeta çalışma kapat git denmektedir. Biz küçük esnaf dövizle krediye borçlanmış büyük elektrik şirketlerinin kredi faizlerini ödemek istemiyoruz. Sosyal devlet ilkesi olarak halkın temel ihtiyaçlarının minimum ücretlerle karşılanması, dar gelirli vatandaşlar gibi küçük esnafın da büyük tekelci şirketlere karşı ezdirilmemesi gerekiyor” dedi.
SANDIK BİZİM İÇİN GEÇİM SANDIĞI
Kemeraltı Esnafının tek tek küçük esnaf olabileceğini ancak birlikte 80-90 bin kişilik dev bir aile olduklarına dikkat çeken Ceylan, “Kemeraltı on bin esnafı ve onbinlerce çalışanı ile İzmir ekonomisi içinde ülke ekonomisi içinde vazgeçilmez bir değerdir. Bu unutulmamalı. Bizim çok güzel bir atasözümüz var arkadaşlar Der ki; ‘Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz.’ Biz de unutmayız. Biz de bugünleri belki geçiririz belki bir kısmımız silinir kaybolur gider ama yediğimiz ayazı biz de unutmayız. Birileri için seçim sandığı olan sandık bizim için geçim sandığıdır. Bizim geçim sandığımızda günü geldiğinde hatırlatmak için burada” diye konuştu.
ESNAF NEFES ALAMAZ HALE GELDİ
Tüm dünyayla birlikte üç yıldır etkisi altında kalınan pandemi sürecinde düşen işleri, ciro kayıpları, salgın önlemi olarak kapatılan dükkanlar ve işyerlerinin karşılanamayan giderlerinin kaçınılmaz olarak esnafın yeniden borçlanmasına yol açtığını ifade eden Ceylan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Banka kredilerinin geri ödemesini, gelir-giderlerimizi, çalışanlarımızın nafasını karşılamaktan uzak cirolarımız önceki yıllarda yaptığımız tasarrufların da erimesine sebep oldu. Biz bu süreçte kimimiz evini kimimiz arabasını satarak açık tuttu dükkanını. Fakat gelinen noktada tüm küçük esnaf artık nefes alamaz hale gelmiştir. Bir çok köklü işletmeler kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Pandeminin yarattığı olumsuz koşullar yetmezmiş gibi dövizdeki anlaşılmaz değişimler Türk lirasında değer kaybı vatandaşın satın alma gücünü etki ederek esnafımızın bir kez daha işlerinin düşmesine sebep olmuştur. Bununla da bitmedi. Küçük işletmeler esnafın ve işletmelerin yok olması için adeta bir darbeye daha ihtiyaç vardı sanki bu da yüksek enflasyon, işletme giderlerinin karşılanamayacak oranda artması, artan kira, stopaj, vergiler ve sonunda da fahiş oranda artan enerji fiyatları ile esnafa bu darbe vurularak adeta nefes alamaz hale getirmiştir. Unutulmasın ki esnafımızın sosyal hayat içerisindeki yeri ekonomik koşulların zor olduğu zamanlarda daha da önemli hale gelir. Küçük esnaf her zaman olduğu gibi bugün de dar gelirli vatandaş, fakir-fukara, ihtiyaç sahibi insanların ihtiyaçları karşısında insani tutumunu esnaflık ahlakından gelen derin kültürünü sürdürerek toplumdaki birleştirici gücünü korumaktadır. Değerli halkımızın şunu da bilmesini isteriz ki biz küçük esnaf herhangi bir siyasi düşüncenin görüş ve etkisinde kalarak burada değiliz. Biz küçük esnaf sadece mevcut koşullarda içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna aktarmak ve biz esnafların nefesini kesen zamların geri alınmasını talep etmek için buradayız. Esnafı boğan zamlar geri alınsın. Talebimiz budur.”