- Gündem
- 06.05.2025 15:45
Kemeraltı Çarşısı’nın gün geçtikçe tarihsel dokusunu kaybettiğini ifade eden Şehir Plancısı Karaçorlu, “Kemeraltı’nın bugün ki halinden yerel idare sorumludur. Çarşıyı tekrar canlandırmak istiyorsak özel bir idare oluşturmalıyız” dedi
YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
İzmir’in ve Türkiye’nin en eski alışveriş merkezlerinden bir tanesi olarak bilinen Tarihi Kemeraltı Çarşısı, bugünlerde bir yandan kentin dört bir yanına inşa edilen modern AVM’lere karşı hayatta kalmaya çalışırken, diğer yandan günden güne tarihsel dokusunu kaybettiği tartışmaları ile gündeme geliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, İzmir’in gözbebeği Kemeraltı’nın gün geçtikçe kaderine terk edildiğini söyledi. Son yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun çarşıda yaptığı yayalaştırma ve altyapı çalışmalarının Kemeraltı’nın tarihsel dokusuna zarar verebileceğini ifade eden Karaçorlu, tarihi çarşının kurtulması ve eski günlerine dönmesi için, “Kemeraltı’nın bugün ki bağımlı olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesinden alınıp, Kemeraltı’na özerk bir idareye teslim edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
YEREL YÖNETİM YETERSİZ
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı uzun yıllardır gözlemlediğini ifade eden Ahmet Tuncay Karaçorlu, çarşının gün geçtikçe tarihsel özelliklerini yitirdiğini ve bu konuda yerel idarenin yeterli önlemi almadığını düşündüğünü söyledi. Karaçorlu, “Kemeraltı’nın kurtuluşu, Kemeraltı’nın oluştuğu günden bu yana olan kuruluş dinamiklerindedir. Bunlar da dayanışma ruhunu temel alan ortak üretim, ortak çözüm ve ortak kullanımlardır. Bu anlamda en önemli ayak olan yerel yönetim ayağı kesinlikle yetersiz kalmaktadır. Bu değerlerin en temelinde yer alması gereken Kemeraltı’nı kullananların yanı sıra, yerel idarenin tüm kurumlarının başında gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, tüm belediyelerimizin koruma yasalarından gelen görev ve sorumlulukları vardır. Kemeraltı’nda hala imar planı tekniği ile elde edilen ve Kemeraltı’nın tarihsel mirasının ihtiyaçlarına cevap veren bir imar planı ve ileri sorunlara cevap verilmediği İzmirlilere ve Kemeraltı esnafına açıklanmalıdır. Oysa Kemeraltı’nın öncelikle bağımsız, Kemeraltı’na özgü bir yerel idareye ihtiyacı vardır. Tıpkı ahilik kültüründe olduğu gibi” ifadelerini kullandı.
ÇARŞIYI KURTARALIM
Tarihi Kemeraltı bölgesinin kurulduğu alanın kentin geçmiş döneminden bugüne ulaşan tüm kültürlerin izlerini ve etkilerini taşıyan bir alan olduğuna dikkat çeken Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kemeraltı’nın dokusunun ve yapısının bu yapıları taşıdığı görüldüğü gibi bulunduğu çağın ve toplumların gereksinimleri ile birlikte bu ikilemi yaşatabilme olanağına da sahiptir. Kemeraltı’nda geçmiş ile günümüzün bağdaştırılabilmesi; çarşının iyileştirilme ve geliştirilmesi ile olanaklıdır. Kemeraltı’nın tarihsel dokusunun ve mimari özelliklerinin korunarak, kentleşmenin sağlıksız tahribatlarından korunarak kurtulabilmesi, kentimizin kimliği ve kentli ile Kemerltı’nda geçimini sağlayan esnaf açısından büyük önem arz etmektedir. Şüphesiz ki Kemeraltı Çarşısı iyi bir halde değil ve onu kurtarmamız gerekmektedir” diye konuştu.
ANALİZ EDİLMELİ
Korunup, iyileştirilip, yaşatılan bir Kemeraltı’nın kente kazandıracağı değerler ve kentlilere katacağı evrensel değerler açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Ahmet Tuncay Karaçorlu, bu anlamda tarihi Kemeraltı bölgesinin korunması ve geliştirilebilmesi için etkin bir koruma, kullanma ve altyapı donatım eylemi hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Karaçorlu, “Bu koruma eylemi doğru analiz edilerek bir bütün halinde ele alınması gerekmektedir. Koruma çalışmalarının etkinliği ve sürekliliği Kemerlatı’nın eski mekanlarını ve o dönemki toplumsal koşullarından bağımsız olarak yeniden yaşatmakla mümkündür. Bu yaşatma çalışması da var olan dokunun korunması ile mümkündür. Bugüne kadar yerel yapının uygulamalarına bakıldığı zaman bunun olanaklı ve yeterli olmadığını gerek tespit edilmesi gerekse çözüm yollarının bulunamaması görülmektedir” değerlendirmelerinde bulundu.
İZMİR’İN KALBİ
Kemeraltı yenilenmesi için mevcut altyapı haritalarının yeniden oluşturulması, arazi kullanım haritalarının ilgili kuruluşlardan alınan bilgi ile geliştirilebilmesinin mümkün olduğunu da dile getiren Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Kemeraltı’nın altyapı idaresi Kemeraltı’na özerk bir kent idaresinin oluşturulup, ona devredilmesi ile daha güzel bir işlev kazanır. Bugün Kemeraltı’nda yapılan yol dokusunun ve cephesinin basit onarımlarını içeren çalışmalar, Kemeralt’nın altyapısının derinliğinde yer alan sorunlarının çözümünün ve bu sorunların büyümesinin önüne geçebilecek uygulamalar değildir. Kemeraltı İzmir’in kalbidir. Bu kalp tüm kent için bir denge görevi görmektedir. Bu yüzden Kemeraltı benzeri çarşı düzenlemelerinin İzmir’de tıpkı Kültürpark gibi arttırılması ve kentin alışveriş merkezleri kültürüne teslim edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.