- Gündem
- 21.04.2025 22:12
‘Tarihi çarşının dünyada hak ettiği saygın konuma gelmesi için bir dönüşüm hareketinin başlatılmasının zamanı gelmiştir’ manifestosu yayınlayarak 5 ay önce kurulan Kemeraltı Hayat Platformu, yeni bir hikaye için yola çıktı
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir’in tarihi çarşısı Kemeraltı’nda şu ana dek birçok dernek ve platform kuruldu. Ancak bu oluşumların ne yazık ki çoğu esnafın sıkıntılarına çözüm bulmakta yetersiz kaldı, kalmaya da devam ediyor. ‘Nerede o eski Kemeraltı’ diyerek geçmiş yıllara özlem duyan esnafın son 10-15 yıl içerisinde yaşadığı sorunları ise gazetemiz aracılığıyla sık sık gündeme getiriyoruz. Yılların esnafı var olan dernekleri topa tutup, kendilerine hiçbir alanda fayda sağlayamadıklarını iddia ederken, yaklaşık 5 ay önce kurulan Kemeraltı Hayat Platformu, ‘Başka bir Kemeraltı mümkün’ anlayışıyla esnafın yanında yer aldı. Kemeraltı sevdalısı bir grup yurttaş tarafından oluşturulan platform, ticari, kültürel, sanatsal ve mimari anlamda önemli bir değer olan tarihi çarşıyı eski renklerine kavuşturmayı amaçlıyor. Kemeraltı Çarşısı’nın asıl sahibinin kentliler ve esnaf olduğunu vurgulayan platform üyeleri, “Kemeraltı ranta değil, değere dönüşmelidir” diyor ve kenti yönetenleri göreve davet ediyor.
“BİTME NOKTASINA GETİRDİ”
TARKEM tarafından 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda düzenlenen ‘Kemeraltı Sokağı Kültür ve Sanat Sohbetleri’ için Kültürpark’taydık. Burada Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirerek yakın zaman önce kurdukları oluşumu konuştuk. Platformu, Kemeraltı’nın yeniden saygınlık kazanması için farklı disiplinlerden temsilcilerin bir araya gelmesi ile oluşturduklarını belirten Ceylan, yurttaşları platforma katılarak destek vermeye çağırdı. “Kemeraltı ranta değil, değere dönüşmelidir” sözlerini kullanan ve Kemeraltı Çarşısı’nın asıl sahibinin kentliler ve esnaf olduğunu kaydeden Ceylan, şunları ekledi: “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve vatandaşın alım gücünün azalmasının yanında çarşıdaki alt yapı sorunları, otopark sorunları, sosyal donatılar ve alanların azlığı, geceleri de yaşayan bir çarşıya dönmesi için aydınlatmadaki sorunlar çarşıyı bitme noktasına getirdi. Kadınlarımız, çocuklu aileler, yaşlı ve engelliler için artık rahat, güvenli ve konforlu uygun koşullar oluşturulmalıdır. İnsanlar geceleri çarşıya girmekten korkmamalıdır.”
“KAYBEDECEK ZAMANI YOK”
Kemeraltı Çarşısı’nda hayata geçirilmesi düşünülen tüm projelerde esnafın, yaşayanlarının, neredeyse 10 binlere yaklaşan gönüllüsünün ve altında resmi olarak 5 destekleyici dernek ile bir vakıf bulunan Kemeraltı Hayat Platformu’nun fikrinin alınması gerektiğine değinen Cem Ceylan, “Çarşının güvenli alışveriş ve turizm açısından yeniden canlanabilmesi ve hak ettiği saygın konuma ulaşabilmesinde esnafa da büyük görev düşüyor. Kemeraltı Çarşısı’nın kaybedecek zamanı yok ve çarşı başıboş bırakılmayacak kadar değerlidir. Tüm dünya kentlerinde tarihi alanlar o kentin ekonomik ve kültürel kalkınmasının öncülüğünü yaparlar. İzmir için bu alan: esnafı, insanı, yapıları, kültürü ve uzun bir tarihe dayanan hikayesiyle tarihi Kemeraltı Çarşıdır. Tarihi çarşının dünyada hak ettiği saygın konuma gelmesi için bir dönüşüm hareketinin başlatılmasının zamanı gelmiştir. Şehrimizin de ticari, kültür, sanat ve mimari anlamda en önemli değerleri olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı eski renklerine yeniden kavuşmalıdır. Bu nedenle kenti yönetenleri, tüm yerel yönetimleri göreve çağırıyoruz” yorumunda bulundu.
KUTU
SANATI SOKAĞA TAŞIYACAKLAR
Son olarak, ‘Platform tarafından yayınlanan manifestoda, ‘Tarihi çarşının dünyada hak ettiği saygın konuma gelmesi için bir dönüşüm hareketinin başlatılmasının zamanı gelmiştir’ deniliyor. Peki,
Kemeraltı Hayat Platformu’nun disiplinlerinden bazıları neler?’ sorusunu yanıtlayan Cem Ceylan, şunları sıraladı:
• İş hayatı: Yerel ürün ve markaların çeşitlendirilmesi, korunması ve tanıtılması. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın fiziki koşullarından kaynaklı sorunlarının, esnaf üzerindeki etkilerini azaltıcı öneriler sunmak ve takipçisi olmak.
• Turistik hayat: Kruvaziyer turizmi, tarihi çarşı için büyük öneme sahip. Turizmin gelişmesi, çeşitlendirilmesi, projelendirilmesi gerekmekte. Örneğin; tarih, kültür, inanç, gastronomi sağlık vb. alanlarda turizmin çeşitlendirilmesi, yerel ürün çarşılarının oluşturulması.
• Kültürel-tarihi hayat: Tarihi çarşısının dönüşümünde, tarihi ve kültürel doku özenle korunarak kent hayatına yeniden kazandırılmalı. Geçmiş kültür ve tarihle ilgili raporlar ve araştırmalar oluşturulmalı. Bu çerçevede ortaya çıkacak veriler ışığında planlanma yapılmalı.
• Sosyal hayat: Kemeraltı’nda sosyal hayatın daha etkin hale getirilmesi platformun belki de en etkin görev ve alanlarından biri olacak. Yaşayan bir çarşı bilincini, gencinden yaşlısına, esnafından zanaatkârına kadar tüm sahipleri ve gönüllüleri ile ayağa kaldırmak gerekmekte. Dönüşümde, tarihin ruhunu ve enerjisini ziyaretçilerine hissettirecek tematik park ve alanlar, sinema, tiyatro ve sanatsal her etkinliğin tarihi çarşıya taşınmalı.
• Sanatsal hayat: Sanat grup ve toplulukları başta olmak üzere, üniversitelerle ortak çalışmalar yaparak Kemeraltı’nın her köşesinde sanatsal faaliyet ve aktiviteler ile sanatın sokağa taşınmasını sağlanmalı.