Kemeraltı’nda el halıcılarına yeni çarşı

Başdurak Cami bölgesindeki çarşılar el halısı üssü olacak. Türk kültürünün en önemli parçalarından olan el halıcılığı Kemeraltı’nda tekrar hayat bulacak


  • Oluşturulma Tarihi : 16.10.2015 07:54
  • Güncelleme Tarihi : 16.10.2015 07:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kemeraltı’nda el halıcılarına yeni çarşı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir’in tarihi çarşısı olan Kemeraltı’nda bulunan Başdurak Cami bölgesindeki çarşılar, tarihi çarşının el halısı üssü olacak. İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (HALIMDER) Başkanı Naci Ölçen ata mesleği olan el halıcılığının geçmişte Türk turizmine önemli ekonomik girdiler sağladığını hatırlatarak, “Geleneksel el sanatlarından olan halıcılığın İzmir’de yok olmaması, tanıtılması ve turizmden hak ettiği oranda pay alabilmesi için el halısı üreticilerinin turistik bir bölgede bir çarşı altında toplanması sektör adına büyük şanstır” dedi.

İTO’DA DESTEK VERİYOR

Türk el sanatlarından biri olan el halıcılığının ‘Halıcılar Çarşısı’nda yeniden hayat bulacağını ifade eden Ölçen, “Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda tarihi bir han ‘Halıcılar Çarşısı’na dönüştürülecek. Bu çarşıda, İzmir’de dağınık olarak yaşam mücadelesi veren el dokumacıları tek çatı altında toplanacak. Böylelikle dağınık halde bulunan el halıcıları tek bir çatı altında toplanmış olacak. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın da destek verdiği proje için yer arayışlarını da sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞEHRE BÜYÜK KATKISI OLACAK”

Ölçen, Kemeraltı'nda yeni inşa edilerek veya mevcut bir han restore edilmek suretiyle oluşturulacak bir halıcılar çarşısının şehre ve halıcılık sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirterek, “HALIMDER olarak, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın halıcılar çarşısı girişimini destekliyoruz. Açık bir AVM olarak nitelendirdiğimiz yaklaşık 8 bin 500 esnafı barındıran ve üreticilerin direkt olarak tüketiciyle buluştuğu Tarihi Kemeraltı Çarşısı, bölgenin alışveriş ihtiyacını karşılayan bir konumdadır. Bu tür sektörel çarşılar daha çok yerli ve yabancı turist çekeceğinden ilgi odağı olacak. Böyle bir çarşı sadece el işçiliği değil, diğer esnaflara da destek sağlayacak. Burada kurvaziyer turizmiyle gelen turistlere bu da iyi anlatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“TANITIM YAPILMALI”

Çarşının tanıtımın önemine vurgu yapan Ölçen, “El halıcılığı sektörümüze kurvaziyer turistlerden azami fayda sağlamak için, üstü açık otobüslerde tanıtım yapılması ve el broşürleri çalışmalarının sürmesi gerektiğini düşünüyorum. Türk el halıcılığına yabancıların büyük ilgisi var. El halıcıları çarşısında üyeleri seçerken İTO ve derneğimizin ortak çalışma yapması gerektiğine inanıyoruz. Esnafımızı ve üyelerimizi iyi tanıyoruz. Üyelerimizin mağdur olmaması lazım” dedi.