- Gündem
- 09.05.2025 13:25
Geçtiğimiz yıl Halkapınar’da kapatılarak Çiğili’ye taşınan bit pazarı esnafının bir kısmı Basmane’de tezgah açmaya devam ediyor. Çiğli’ye gitmeye imkan bulamayan esnaf yaşadığı sorunları anlattı
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Eskiye değer verenler bilirler. Bit pazarları, yeni ve dönüştürülmüş ismiyle antika ve ikinci el eşya pazarları bir kentin saklı belleğini oluşturur. Modernizmle birlikte çağın getirdiği yenilikler ve teknoloji birçok şeyin hayatımızdan çıkmasına sebep olsa da, çocukken babaannelerimizin evinde gördüğümüz şıngırtılı avizeler, el yapımı koltuklar, kıyafetler, mutfak ürünleri ve bozuk ya da kırık da olsa hala satılmaya devam eden teknolojik aletler, çocukluğumuza ait küçük bir oyuncak ve daha niceleri günden güne eski ihtişamını kaybeden bit pazarlarında satılmaya devam ediyor. Fakat pazar esnafı artık beklenen ilgiyi maalesef ki göremiyor. Halkapınar’da bulunan ve sonrasında kapatılarak Çiğli’ye taşınan bit pazarının bir kısım esnafı ise hala zorluklara mücadele ediyor.
Halkapınar’ da kurulan ve geçtiğimiz yıl denetim ve güvenlik gerekçesiyle valilik tarafından kapatılan daha sonra ise ismi değiştirilerek “Antika ve ikinci el eşya pazarı”na dönüştürülen bit pazarı esnafı kendilerine Çiğli’de yeni bir yer verilmiş olmasına rağmen belediyenin 450 lira para istemesi sebebiyle Çiğli’de tezgah açamıyor. Bit pazarı Çiğili’ye taşındıktan sonra esnafın bir kısmı belediyenin istediği kira parasını ödeyemeyecek durumda olduklarından dolayı çareyi Basmene’nin arka sokaklarında tezgah açmakta bulmuş. Yüze yakın pazarcının ve ikinci el eşya toplayıcısının satış yaptığı yerler ise durak arkaları, oto yıkamaların önü ve eski bina aralarından başka bir yer değil.
“YARDIMLARI BURADA SATIYORLAR”
Kendilerine bir yer bulamayan pazar esnafının şikayetçi olduğu bir diğer konu da, Basmane semtinde sayıları gün geçtikçe artan Suriyeli vatandaşlar. “Savaştan kaçtıklarını söyleyen buradaki bazı insanlar kendilerine yapılan eşya ve ihtiyaç yadımlarını bit pazarına getirip burada satıyorlar” diyen esnaf, mültecilerin pazara girmesiyle birlikte kendi satışlarının da oldukça düştüğünü ve pazarı gezmeye gelenlerin mültecilerin haline acıyıp onlardan daha fazla eşya satın aldıklarını ifade etti. 50 küsür yıldır bit pazarında tezgah açan ve ismini vermek istemeyen bir ikinci el eşya satıcısı ise buradaki insanların durumdan son derece rahatsız olduklarını belirterek “Buradaki esnaf yıllardır bu işi yapıyor. İmkanı olan zaten Çiğli’de açılan yeni pazar yerinde satışlarını sürdürüyor. Bizler burada kalmak zorundayız ve kazandığımız üç kuruş parayı da kendilerine yapılan yardımı bile getirip burada satan insanlara kaptırıyoruz. Kendi yerimizde mülteci gibi olduk. Hangimizin daha çok yardıma ihtiyacı var gelsinler baksınlar” dedi.
YAĞMURDAN KORUYACAK BİR YER
Çiğli’deki pazar yerine verecek paraları olmadığını dile getiren eski bit pazarı esnafı, “Biz belediyeden bize ücretsiz bir yer vermesini beklemiyoruz, sadece ödeyebileceğimiz makul bir fiyatta kışın bizi yağmurdan ve soğuktan koruyacak üstü kapalı bir yer istiyoruz. Bunu da bize çok görüyorlar” ifadelerine yer verdi. Buradan faydalanan insanların sadece durumu yetersiz olanlar olmadığının altını çizen pazar esnafı, hem ucuz alışverişin adresi hem de nostaljik ve eski ürünlerin bir arada olduğu böyle pazarların kültürel yozlaşmaya ve alış veriş merkezlerine kurban gitmemesi gerektiğine dikkat çekti.