Kendimizi gözden geçirelim

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan programda; Sabahattin Ali'nin “Kürk Mantolu Madonna” kitabındaki “Madonna”yı ünlü müzisyen Madonna sanan Funda Özkalyoncuoğlu’yu fazla suçlamamak gerek diyen Adıbeş, toplum olarak kendimizi gözden geçirmemiz gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 21.10.2016 08:53
  • Güncelleme Tarihi : 21.10.2016 08:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kendimizi gözden geçirelim

TANER UYANIKER-ÖZEL HABER

Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yayımlanan ve uzun zamandır çok satanlar listesinden inmeyen romanı ‘Kürk Mantolu Madonna’ beyazperdeye taşınıyor.

Baş karakter Maria Puder’i Beren Saat’in canlandıracağının konuşulması üzerine özel bir televizyon kanalında yer alan program, bu konuyu ele aldı. Ancak programın sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu’nun, kitaptaki ‘Madonna’yı ünlü müzisyen Madonna sanması bir anda ülke gündemine düştü. Binlerce kişi sosyal medyada sunucuyu eleştirdi.

Sunucu Jess Molho ile birlikte kitabı yorumlayan Özkalyoncuoğlu, şarkıcı Madonna’nın hayatının Türk filminde anlatılmasının ilginç olabileceğini söyledi. Sunucu Jess Molho’nın Kürk Mantolu Madonna kitabının 1943 yılında yazıldığını söylemesi üzerine ise günümüzde yaşayan şarkıcı Madonna’nın hayatının nasıl aktırılacağına ilişkin yorum yapıldı. Kürk Mantolu Madonna’yı şarkıcı Madonna zanneden Özkalyoncuoğlu şaşırarak “A Madonna var mıydı o yıllarda” diye sordu. İlginç anların yaşandığı programın görüntülerinin sosyal medyada paylaşılmasıyla birlikte birçok kullanıcı yorum yaparak programa tepki gösterdi.

ELEŞTİRENLERİ SUÇLADI

Skandal gafa imza atan Funda Özkalyoncuoğlu daha sonra konuyla ilgili olarak açıklama yaparak kendisini eleştirenleri eleştirdi. “Benim cahilliğim bir işe yaradı; bir ülkenin merhamet ortalamasını ortaya çıktı. Edebiyatseverlerin daha naif daha affedici olması gerekirken beni linç ettiler” diyen Özkalyoncuoğlu, “Ben konuyu yanlış yerden anlamışım. Ben ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabını okuyalı belki 40 yıl olmuştur. Çok hatırlamıyorum. Bu cahilliğimin bu kadar olay olmasına çok şaşırdım ve kırıldım. Beni kimse savunmadı. Benim 39 yaşında ölen anneme bile küfür ediyorlar. Bunu anlamak mümkün değil. Ben ne yapmışım, hırsızlık mı yaptım, cinayet mi işledim. Ben tarihçi, edebiyatçı değilim. Bir magazin programında yorum yapıyorum. Benim cahilliğim bir işe yaradı; bir ülkenin merhamet ortalamasını ortaya çıktı. Edebiyatseverlerin daha naif daha affedici olması gerekirken beni linç ettiler” dedi.

TÜRK EDEBİYATÇILARINI BİLMİYORUZ

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube Başkanı yazar Mahir Adıbeş, binlerce kişinin izlediği bir televizyon programında ünlü yazar Sabahattin Ali’nin eserinin bilinmemesinin çok üzücü olduğunu söyledi. Eseri bilmeyen sunucuyu çok fazla suçlamamak gerektiğini belirten Adıbeş, “Toplum olarak kendimizi gözden geçirmeliyiz” dedi. Türkiye’nin değerlerini bilmediğinin altını çizen Adıbeş şunları söyledi: “Bir çok önemli Türk eser piyasa tanıtılmamış. Değerlerimize önem vermiyoruz. Batının hayranı olarak gelişiyoruz. Bütün batı romanlarını hayran hayran sayarız ama Türk edebiyatçılarını bilmiyoruz. Tabi onlarda çok değerli eserler var ama bizim edebiyatçılarımızın da çok değerli kitapları var. Açıkçası yakın zamana kadar Sabahattin Ali’nin ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabı da bilinmiyordu. İyi bir reklam ve tanıtımla bilinir kılındı.”

Milli eğitimin yüz temel eseri arasında ‘Kürk Mantolu Madonna’nın yer almadığını hatırlatan Adıbeş,  “Ya yüz eseri saymayacaksınız ya da bunların sayılarını çoğaltacaksınız” dedi.

Haber Merkezi