Sayfa Yükleniyor...
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü olma sebebi ile önemli açıklamalarda bulunarak, günlük hayatımızda çok sık kullandığımız ellerimizle her şeye dokunarak çevrede bulunan mikroorganizmaları ellerimizde topladığımıza dikkat çekti
EMİNE YALÇIN
Doğada yaygın olarak bulunan mikroorganizmaların vücut yüzeyimizde de bulunduğunu aynı zamanda da bu mikroorganizmaların en çok yerleştiği yerin de eller olduğunu anlatan İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, bu anlamda kendi sağlığımız ve başkalarının sağlıklarını tehlikeye atmamak için ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı.
MİKROORGANİZMALAR ELLERDE TOPLANIYOR
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Türkyılmaz, doğada yaygın olarak bulunan mikroorganizmaların vücut yüzeyinde de bulunduğunu söyleyerek, bu mikroorganizmaların en çok yerleştiği yerin de eller olduğunu ifade etti. Türkyılmaz, Yeterli ve doğru el temizliği yapılmadığı sürece ellerimiz hastalık bulaşı yönünden tam bir kaynak haline gelebilir. Günlük hayatta çok sık kullandığımız ellerimizle her şeye dokunarak çevrede bulunan mikroorganizmaları ellerimizde toplarız. Dokunduğumuz her yüzeyde, hatta havada bile mikroorganizmalar bulunmaktadır. Uygun şekilde yıkanarak temizlenmeyen ellerde bakteriler, mayalar, küfler, mantarlar hızla çoğalarak zararlı hale gelirler ve hem biz hem de ellerimizle temasta bulunduğumuz kişiler için risk haline gelirler. Farkında olmadan yaptığımız kaşınmak, göz, ağız, bıyık, burun ve kulağa elleme ellerde bulunan mikroorganizmaların vücudumuza girerek hastalık oluşturması için yeterlidir. Soğuk algınlığı, bronşit, grip, diyare, verem gibi birçok bulaşıcı hastalık bu yolla bulaşabilir. Kendi sağlığımız ve başkalarının sağlıklarını tehlikeye atmamak için ellerin yıkanması çok önemlidir dedi.
ELLER NE ZAMAN YIKANMALI?
Türkyılmaz, ellerimizi ne zaman yıkamalıyız? sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: Tuvaletten çıktıktan hemen sonra. Ellerimizi kirli gördüğümüzde. Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce. Kirli gıdalara, et, tavuk, balık, sebze ve meyveye dokunduktan sonra. İşten evimize dönmeden önce. Evimize girdikten hemen sonra. Hapşırdıktan, öksürdükten, burun, kulağımıza dokunduktan sonra. Vücudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra. Vücudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra. Gözümüze ve yüzümüze dokunmadan, makyaj yapmadan önce. Herhangi tıbbi ilaç uygulamasından önce. Hayvanları sevdikten ve dokunduktan sonra. Hasta kişilere dokunduktan ve el sıkışmadan sonra. Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra.
ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ?
Önce su ile eller ıslatılır. Ellere 3-5 ml sabun alınır. En az 15 saniye süre ile tercihen 60 saniye eller ovalanır. Ellerin ve parmakların tüm yüzeyinin köpükle kaplanır. Parmak araları, tırnaklar ve el bileklerinin yıkanmasına dikkat edilir. Eller su ile durulanır ve kağıt havlu ile tam olarak kurulanır. Musluk kağıt havlu ile kapatılır, havlu çöp kutusuna atılır.
Haber Merkezi