- Gündem
- 13.05.2025 00:31
İzmiri Sevenler Platformu tarafından düzenlenen Planlı Şehircilik - Kentsel Tasarım ve Yenileme Çalıştayı ile kentin kentsel dönüşüm masaya yatırıldı
EMİRCAN IŞILDAK
İzmiri Sevenler Platformu tarafından İzmir Kent Zirveleri kapsamında düzenlenen Planlı Şehircilik - Kentsel Tasarım ve Yenileme Çalıştayı Ege İhracatçılar Birliklerinin ev sahipliğinde gerçekleşti.
İzmiri Sevenler Platformu (İZSEV) tarafından Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonunda düzenlenen Planlı Şehircilik Kentsel Tasarım ve Yenileme Çalıştayı, sektör temsilcilerinin yanı sıra kentin kanaat önderlerini de bir araya getirdi. İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Karşıyaka Belediyesi eski başkanı Cevat Durakın katıldığı, kentsel yenileme kavramı ile merkezi yönetim ve yerel yönetim ilişkilerinin ele alındığı organizasyonda konuşmacılar çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"BELEDİYE BAŞKANLARI TEKNİK OLMALIDIR"
Panelin moderatörlüğünü yapan BATÜDER Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Akın Kazançoğlu, belediye başkanlarının teknik olması gerektiğini ifade ederek aynı zamanda belediyelerin kentin meslek odalarıyla diyalogların olmasının kentin aynı zamanda gelişmesinin önünü açtığını söyledi. Kazançoğlu, kentsel dönüşüm konusunda Avrupa şehirlerinden de örnekler verirken belediyecilerin bu konuda yetenekli kadrolar oluşturması gerektiğini vurguladı.
GRUŞÇU TOKİ MODELİNE VURGU YAPTI
Çalıştayda konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, kentsel dönüşümün bina yıkıp yenisini yapmak anlamına gelmediğini ifade ederek, kentsel yenileme ve tasarım kavramlarının önemli olduğunu belirtti. Gruşçu, Bugün bu modeli Türkiye uyguluyor. Ancak toplu konut ile dönüşüm hem kentin fiziki ortamına hem de insanların sosyal yaşantısına zarar veriyor. Almanya 80'lerin başında bunu denedi ve bir çöküntü alanı oluştu. Bu çok eskide kalmış modelden bir an önce vazgeçilmesi gerekiyor şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümde çöküntü alanlarının ayağa kaldırılabilmesi için yerinde dönüşümün uygulanması gerektiğini vurgulayan Gruşçu, Yerel yönetimlere çok önemli görevler düşüyor. Halka yakınlık ve yerindenlik ilkesi gereği merkezi vesayetin ortadan kaldırılması ve kentsel dönüşümde yetkilerin yerel yönetimlere devredilmesi gerekiyor. Demokratik katılımla yerinde dönüşüm modelinin uygulanabilmesi için merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki ağırlığı hafifletilmelidir diye konuştu.
YAŞANILABİLİR NARLIDERE İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Çalıştayda söz alan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ise, Narlıdere'de bugüne kadar gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm uygulamalarından bahsetti. Yaptıkları çalışmaların vatandaşların yaşadıkları mahallelerden gitmesini değil orada kalmasını sağlamak üzerine kurulu olduğunu dile getiren Batur, Narlıdere'yi nasıl çekici hale getirebiliriz diye uzun süre düşündük. Kentin içinde çürük diş gibi kalmış, gecekondudan daha berbat görüntüler vardı. Biz de vatandaşların sosyal donatılarını yükseltmek için neler yapabiliriz diye arkadaşlarımızla çalışmalar yaptık. Narlıdere'de bu çalışmaları yaparken, o mahallede yaşayan insanların yine o mahallede kalmasını sağlamak istedik. Bunu da başardık. Başarıyoruz. Daha yaşanılabilir bir Narlıdere için sürekli çalışıyoruz. Vatandaşa güven vermeniz gerekiyor. Kentsel dönüşüm belediye başkanları için de risktir. Başarılı olmadığınızda sıkıntı olur. Ama biz projelerimizde başarılı olduk. Burada en önemli şey kararlılıktır. Bu süreçte hiç kimse benim makam odama gelmedi aksine ben vatandaşın ayağına gittim, kahvelerde toplandık ve uzlaştık dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM BİNA YENİLEMEK DEĞİLDİR
Panelin bir diğer katılımcısı geçmiş dönem Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise Karşıyaka'nın sadece Karşıyaka'dan ibaret olmadığını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesine opera salonu için arazi verdiklerini aradan 10 sene geçmesine rağmen hala daha bu opera salonunun yapılmadığını belirten Durak, bu süreçte kendisinin bir mahalle arasında opera salonu yaptığını söyledi. Durak, İlk kentsel dönüşümleri yapan belediyeleriz. İlk gittiğimizde insanlar sopa ve taşlarla bize saldırırdı. Şu anda kentsel dönüşüm adı altında binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapılıyor. Bu sadece binayı yeniler kenti yenileyecek bir katkısı olmuyor. Kentsel dönüşüm bu değildir" diye konuştu.