Keskinoğlu: Denetimler sıkılaştırılmalı

Son günlerde ekmeğin içinde yer alan katkı maddelerinin sağlığa zararları tartışılırken, bu konuyu İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu’na sorduk


  • Oluşturulma Tarihi : 14.12.2015 08:40
  • Güncelleme Tarihi : 14.12.2015 08:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Keskinoğlu: Denetimler sıkılaştırılmalı

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu, ekmekte bulunan katkı maddelerinin mix un denilen ve ekmek yapımında kullanılan bir karışımdan kaynaklanabileceğini söyleyerek, bu karışımı üreten firmaların sıkı bir denetim altına alınması gerektiğini söyledi.

Ekmek ile ilgili en son düzenleme 4 Ocak 2012 tarihinde yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği, ekmek ve ekmek çeşitleri için gramajdan tuz miktarına kadar birçok değişiklik ve yenilik getirmişti. 2 Nisan 2013 tarih, 28606 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birlikte 1 temmuz 2013 tarihiyle birlikte ekmek; ekmeklik buğday unu veya tam buğday unundan yapılacak,100 grama kadar ve 250 gramdan sonra muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek, 100 ila 250 gram arasındaki ağırlıklarda üretilemeyecek, tuz oranı yüzde 1.50’ye düşürülecek kararları alınmıştı.

BELİRLİ STANDARTLARI VAR

Ekmek yapımında kullanılan buğday unlarını ‘ekmeklik buğday unu’ kategorisinde toplayan buğday unu tebliğinin 2 Nisan 2013 tarihinde revize edildiğini belirten İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Reha Keskinoğlu, “Ekmeklik unun, sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacağı,buğday unlarının yabancı tat ve koku içermeyeceği,un içinde yabancı madde bulunmayacağı, buğday unlarının kendine özgü renk ve görünüşte olacağı,buğday unlarının en az yüzde 98’inin 212 mikronluk elekten geçirileceği,buğday, çavdar ve arpadan hazırlanan enzim aktivitesi yüksek malt unu veya diğer malt ürünleri ile vital buğday glüteninin, teknolojik amaçlarla buğday ununa gerektiği kadar katılabileceği gibi hususlar düzenlenmiştir” dedi.

“UNDA KULLANILAN KEPEK ORANLARI DEĞİŞTİ”

Tebliğ ile birlikte ekmekteki kullanılan buğday unlarındaki kepek oranının da değiştiğinin altını çizen Keskinoğlu, “Kepek oranını belirleyen unda kuru madde kül oranının; en az yüzde 0,7, en fazla yüzde 0,8 olması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca kamuoyunda çok tartışılan gıda katkı maddelerinde de değişiklikler de söz konusu olmuştur. 30.06.2013 tarih ve 28693 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile unda ve ekmeklerde kullanılan gıda katkı maddelerinde kısıtlamalara gidilmiş, ekmekte; kalsiyum karbonat, propiyonik asit, kalsiyum propiyonat, sodyum propiyonat, sorbik asit, potasyum sorbat vb,17 adet gıda katkı maddesinin ekmek, ekşi hamur ekmeği, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek ve kepekli ekmek yapımında kullanılması yasaklanmıştır.2012/2 Nolu tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilebilen ekmek, ekşi hamur ekmeği, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek ve kepekli ekmeklerde hiçbir katkı maddesi kullanılmasına izin verilmemektedir. Söz konusu ekmeklerin yapımında kullanılan buğday unlarına, sadece üretim aşamasında değirmen ve un fabrikası olmak üzere askorbik asit (E 300) katılabilecektir. Ayrıca Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 2(3) maddesinde gıda enzimleri bu yönetmelik kapsamı dışında tutulmuştur” dedi.

“MİX UN ÜRETEN İŞLETMELER DENETİM ALTINA ALINMALI”

Geleneksel somun ekmeğe un, su, tuz ve mayadan başka bir şey koymanın yasak olduğunu belirten Keskinoğlu, “Çeşit ekmeklerde c vitamini ve enzim son zamanlarda fırın yerine un fabrikalarında hazırlanan unlara konulmaktadır.Ekmeklerin her çeşidine koruyucu konması yasaktır. Ancak unlarda böceklenmeyi önlemek için gerek un fabrikalarında gerekse fırınlardaki un depolarında fümigasyon yöntemiyle ilaçlama yapılmaktadır.C vitamini ve gıda enzimlerinin insan sağlığına olumsuz etkileri yoktur” diyen Keskinoğlu, tüm gıda işletmelerinde kullanılan bu maddelerin denetiminin yeterli bir biçimde gerçekleşmediğini ifade ederek, “Sonuç olarak ekmeği kontrol altında tutmak istiyorsak gerek geleneksel somun ekmek gerekse özel amaçlı ve çeşit ekmek unlarını hazırlayan un değirmenlerinin ve mix un üreten işletmelerin sıkı denetim altına alınmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Haber Merkezi