Kestane sobada değil ağaçta patlıyor!

Tarımda en önemli katma değerli ürün olan kestanede hasat başladı. Geçen seneye göre kestane veriminde yüzde 75’lik bir kaybın yaşandığı belirten üretici Yağcı, “Kestane sobada değil, ağaçta patlıyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 20.10.2021 09:00
  • Güncelleme Tarihi : 20.10.2021 09:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kestane sobada değil ağaçta patlıyor! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER

Türkiye’nin kestane üretiminde en önemli noktalarından biri olan İzmir’in Ödemiş ilçesinde kestane hasadı başladı. Geçen seneye göre kestane veriminde ciddi bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken 73 yaşındaki üretici Metin Yağcı, artan girdi maliyetlerine de isyan etti. Kestane ağaçlarına ulaşmak için çetin ve tozlu yolları kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen üretici Yağcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş belediyelerine seslenerek kestane ağaçlarına giden yolların asfaltlanmasını istedi. Seslerine kulak verilmesini isteyen Kestane üreticisi Yağcı, “Kestane ağaçlarımıza ulaşmak için tozlu yolları kullanıyoruz. Havaya karışan tozlar aynı zamanda kestane ağaçlarımıza da ciddi zarar veriyor, hastalık bulaştırıyor. Sadece bu hastalıktan dolayı verim ciddi şekilde azaldı. Bıçakçı Köyümüzde eskiden 3 bin ton üretilen kestanede verim 500 tona kadar düştü” dedi.

3 BİN TONDAN 500 TONA DÜŞTÜ!

Doğuma büyüme Ödemiş’in Bıçakçı Köyü’nden olan kestane üreticisi Yağcı, son yıllarda kestane üretiminde yaşanan düşüşü şu şekilde anlattı: “73 yaşındayım, babadan kestane işini yapıyorum. Yani hem üreticiyim hem de bu işin ticaretini yapıyorum. Benim köyde bu işi yapmaktan başka bir çarem veya işim yok. Burada hiçbir köylünün başka bir işi yok. Hepimiz kestane işini yapıyoruz. Dolayısıyla bizim kestane üretiminden vazgeçmemiz mümkün değil. Ancak kestane üretiminde her sene bir önceki seneden daha zorlu bir üretim şartı oluşuyor. Eskiden Bıçakçı Köyü’nde 3 bin ton kestane üretimi yapılıyordu, bu rakam 500 tona kadar geriledi. Ağaçların 10’da biri kaldı. Köyümüzde bu sene ki verim ise yüzde 75 azaldı. Kısacası kestane eskiden sobalarda patlıyordu artık toplamadan daha ağaçtayken patlıyor.”

AĞAÇLARA ZARAR VERİYOR

Kestane ağaçlarına giden yolların berbat bir halde olduğunu vurgulayan Yağcı, İzmir Büyükşehir ve Ödemiş belediyelerine seslenerek bu yolların asfaltlanmasını istedi. Üretici Metin Yağcı, “Kestanede bu sene İstediğimiz üretimi gerçekleştiremedik. Sebebi de yolların asfaltlanmaması ve kuraklık. Asfalt olmayan yollarda çok toz kalkıyor. Kalkan toz kestane ağaçlarına zarar veriyor, ağaçları öldürüyor. Herkesin bildiği üzere kestane ağaçları çok hassas ağaçlardır. Kestane ağaçlarını astımı olan bir insan gibi düşünebiliriz. Dolayısıyla en ufak tozdan ağaçlarımız zarar görüyor. Bu zarar küçümsenecek bir zarar değil. Lütfen bu yol sorununa bir çözüm bulunsun. Üreticinin de en büyük sorunu olan bu yol sorunu ortadan kaldırılsın. Buradan hem İzmir Büyükşehir hem de Ödemiş Belediyesine sesleniyorum. Yollarımızı asfaltlayın, biz üreticilere nefes olun. Bunun yanında girdi maliyetleri de arttı. Bu da üretimi azaltıyor. Üretimde geçen yıllara göre kesinlikle ciddi bir düşüş söz konusu. Bunun yanında işçilik ve maliyetlerde bir artış söz konusu. Ulaşım zorluğundan işçi hasada gitmiyor. Mazot pahalı. Bu yüzden üretici zor durumda” diye konuştu.

AŞILI KESTANE ORTADA KALMASIN!

Aşılı kestanenin sahipsiz bir şekilde ortada kaldığını belirten Yağcı, bu kestanelerin köylüye kazandırılmasını istedi. Küresel ısınmaya da vurgu yapan Yağcı, son elektrik zamlarından da üreticinin ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Yağcı, “Aşılı kestanenin ormandan çıkartılmasını istiyoruz. Aşılı kestaneyi ormandan çıkarıp bir zirai ürün haline getirip, köylü-üretici daha rahat ettirilmeli. Şu anda bu kestane sahipsiz bir şekilde ormanda çürüyüp gidiyor. Halbuki bu ürün ülkeye en fazla döviz getiren bir ürün. Bu ürünün biz üreticilere bırakılması gerekiyor. Öte yandan yaşanan küresel ısınmadan dolayı ağaçlar güneşten, sıcaktan çok etkilendi ve sulanması gerekiyor. Ancak elektriğe gelen yüksek zamlar üreticiyi buradan da vurmaya başladı. Elektrik olmayınca sondaj yapılmıyor” şeklinde konuştu.