- Gündem
- 09.05.2025 15:07
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Beydağ Barajındaki su miktarının bitmesi nedeniyle üreticilerin yaklaşık 2 aydır barajdan sulama yapamadığına dikkat çekerek, Yanlış ve gereksiz su kullanımı suyun bu kadar erken bitmesinin en önemli nedenlerinden birisidir dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı İTB Meclis Salonunda gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi tarımı adına büyük bir sorunu ortaya koyarak, su kaynaklarının iyi yönetilmesi, ikincisi ise su kullanımının iyi yönetilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kestelli, öte yandan kuru üzüm rekoltesi konusunda da İTB, Manisa Ticaret Odasına da cevap verdi.
Kestelli, Küçük Menderes Havzasının dünyanın en verimli birkaç ovasından biri olduğuna dikkat çekerek, Yapım çalışmaları uzun yıllar devam eden Beydağ Barajı, Küçük Menderes Havzasında tarımın geleceği açısından çok önemli. Baraj, Ödemiş ve Beydağ ilçelerinde 37 yerleşim yerinde yaklaşık 200 bin dekar alanın modern bir şekilde sulanmasına imkan sağlayacak. Ancak, barajdaki su miktarının bitmesi nedeniyle üreticilerimiz yaklaşık 2 aydır barajdan sulama yapamıyor. Yeniden eski sistem sondaj kuyuları ile sulamaya yapılmaya başlanmış durumda. Bu durum da ister istemez enerji tüketiminin artmasına ve üretim maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Örneğin, barajın çalışması durumunda 1 dekar arazi ve 1 ürün için yıllık su maliyeti 55 lira civarındayken, özel sondaj kuyularından suyun saati 30 liraya kadar satılıyor. Üreticinin bu sulama maliyetleri ile karlı bir iş yapabilmesi mümkün değil. Burada iki konuya dikkat çekmek istiyorum. Birincisi, su kaynaklarının iyi yönetilmesi, ikincisi ise su kullanımının iyi yönetilmesi. Üzülerek duyuyoruz ki yanlış ve gereksiz su kullanımı Beydağ barajında suyun bu kadar erken bitmesinin en önemli nedenlerinden birisi. Üreticilerimizin kendilerine en çok ihtiyaç olan suyu bu şekilde kullanmaları gerçekten anlaşılır gibi değil. Bir an önce baraj suyunun nasıl kullanılacağına ilişkin düzenlemeler yapılmalı, vahşi sulama yerine damlama sistemine geçişi teşvik edici mekanizmalar geliştirilmelidir dedi.
NE DÜŞÜNDÜKLERİNİ MERAK EDİYORUZ
Borsa koordinatörlüğünde açıklanan kuru üzüm rekoltesinin Manisa Ticaret Borsası ile sürekli polemiklere neden olmasını hiç anlamlandıramadığını sözlerine ekleyen Kestelli, Bildiğiniz gibi çok uzun yıllardır borsamız koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kuru üzüm rekoltesi bu yıl gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından gerçekleştirildi. Bakanlık, İzmirde yapılan çalışmalara borsamızın da uzman desteği verdiği 2017/18 rekoltesini geçen yıl ile hemen hemen aynı miktarda 310 bin ton olarak açıkladı. İnancımız şudur ki, aynı rekolteyi biz açıklamış olsaydık şimdilerde komşu kentin gazetelerinde acımasız ve dayanağı olmayan eleştirileri okuyor olacak ve üretici karşıtı olarak gösterilmeye çalışılacaktık. 250 bin ton kuru üzüm rekoltesini zor telaffuz eden sektör temsilcilerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 310 bin ton rekolte hakkında ne düşündüklerini gerçekten merak ediyoruz. İletişimin ve bilgi teknojilerinin bu kadar ilerlediği bir dönemde resmi olarak açıklanmasa da ürün rekoltesi hakkında genel bir bilgiye ulaşmanın zor olmadığını düşünüyorum diye konuştu.