Kimi enstrüman sattı, kimi müziği bıraktı!

Yaşanan pandemide sokakların sessiz, mekanların kapalı olması sokak sanatçılarını ağır yaraladı. Bu süreçte kimi müzisyen enstrümanlarını sattı, kimi de müziği tamamen bıraktı. Sokaklar öksüz kaldı


  • Oluşturulma Tarihi : 14.03.2021 09:01
  • Güncelleme Tarihi : 14.03.2021 09:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kimi enstrüman sattı, kimi müziği bıraktı!

‘Sokaklar öksüz kaldı!’Yaşanan pandeminin en çok etkilediği sektörlerden bir tanesi de kuşkusuz müzik sektörü oldu. Alışık olduğumuz çalgı çengilerin, insanların bir arada toplayıp farklı tınılardaki müzikleri dinlediği, yeri geldiğinde şarkılara eşlik ederek dans ettiği sokaklar renksiz ve sessiz. Sokakları bu şekilde seslendiren ve renklendiren müzisyenler ise deyim yerindeyse ortada kalırken, şarkılar da öksüz kaldı. Pandemi döneminde müzisyenlerin yaşadığı dramı gazetemize anlatan İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu ise, “Sokakların sessiz kalması ile müzisyenler enstrümanları satmak zorunda kaldı” dedi. Müzisyenlerin gıda koli yardımlarıyla pandemiyi atlatmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Çaparoğlu, müzisyenlerin günü kurtaran yardımlar yerine kalıcı çözümler beklediğinin altını çizdi.

EKMEĞİMİZ KÜÇÜLDÜ!

Pandemi nedeniyle kapanan mekan sanatçılarının da sokakta müzik yapması performans sanatçılarının ekmeğini daha da küçülttüğünü belirten Çaparoğlu, “Sokak sanatçıları da pandemiden en ağır şekilde etkilenenlerden. Her ne kadar mekanlar kapandığında bir süre sokak performansları yapma imkanı olsa da yasaklar nedeniyle sokaklarda, Kıbrıs Şehitleri Caddesi gibi Karşıyaka Çarşı gibi sokak sanatları icra edilen ana caddelerde, metrolarda, halka açık alanlarda artık eski yoğunluk ve insan trafiği olmadığı için ciddi bir gelir kaybı söz konusu oldu. Aynı zamanda mekanlarda çalışan müzik emekçileri de sokak müziği yapmaya başladıkları için performans sergileyen müzisyen sayısı 10’a katlandı. Ekmeğimiz küçüldükçe küçüldü” diye konuştu.

ENSTRÜMANLARINI SATTILAR!

“Süreçten etkilenen müzik emekçileri için dayanışma ağı örmeye çalışıyoruz” diyen Çaparoğlu, birçok müzisyenin anne-babalarının emekli maaşlarıyla geçinmeye çalıştıklarını vurguladı. Çaparoğlu, “Her gün onlarca telefon alıyoruz. Kiralarını, faturalarını ödeyemiyorlar. Müzik aletlerini satıp evine erzak alanlar, anne ya da babasının emekli maaşıyla geçinmek zorunda kalanlar var. Ev eşyalarını satan, müzik aletlerini satıp erzak alan kira ödeyen, hasta, yaşlı ya da engelli yakınları için bakım masrafı olarak karşılayan müzisyen dostlarımız var. Pandemi sürecinde şehir dışında olup sokakta kalan, sokak müzisyeni dostlarımız var 3 ay boyunca ne barınma sorununu çözüp bir yere yerleşebildiler ne düzenli beslenebildiler. Şehirlerarası yolculuk yasak olduğu için gittikleri yerlerde kaldılar. Ailesi burada kendisi başka şehirde iken pandemiye yakalanan müzik emekçileri vardı. Ailelerin ziyaret ederek kira erzak desteğinde bulunduk. Çoğu müzisyen kiralık evini bırakıp ailesinin yanına taşınmak zorunda kaldı. Anne ya da babasının emekli maaşıyla 2 ya da 3 aile aynı evde bu süreci geçirmek zorunda kalan müzisyenler oldu” ifadelerine yer verdi.

MÜZİĞİ BIRAKANLAR OLDU!

Bu süreçten oldukça etkilenen ve müziği geri dönmemek üzere bırakan çok sayıda müzisyen olduğunun altını çizen Çaparoğlu, “Whatsapp’da 4 ayrı grup oluşturduk. Bilgilendirme ve haberleşme grupları. 700’den fazla müzisyen ekli. Çoğu ilk süreçte ihtiyaçlı gibi görünmemek için gruplarda kalma konusunda tereddüt ettiler. ‘Kan kusar kızılcık şerbeti içtim’ deriz misali. İzmir’in üstat yaşlı müzisyenleri ile iletişim kurduk. Ailesinde bakmakla yükümlü olduğu yatalak, hasta, engelli vb. insanlar olan. Küçük de olsa destek olduk. Her tarzdan müzisyeni etkileyen bir süreç oldu. Müzisyenler çok para biriktirebilen, güvencem olsun diyerek yatırım yapabilen insanlar değiller. Büyük orkestralarda çalan emektar müzisyenler bile ciddi yokluklarla karşılaştılar. Özellikle 65 yaş üstü olanlar bir de eve kapanmak zorunda kalınca psikolojik olarak da yalnızlaşma hissiyle baş etmek durumunda kaldılar. İş değiştiren, müziği geri dönmemek üzere bırakmak durumunda kalan birçok müzisyen oldu. Genelde tarım, inşaat veya kuryelik vb nakliye sektörlerinde iş buldular” şeklinde konuştu.

MÜZİK SUSMASIN!

Kültür ve Turizm Bakanlığının kendilerine destekte bulunduğunu da sözlerine ekleyen Çaparoğlu, artık geçici değil kalıcı çözümlerle sanatçılara destek verilmesi gerektiğini dile getirdi. Çaparoğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı dahil bir çok kurumla aylardır görüşmeler yapılıyor. 2020 Aralık ayınca bizim de dahil olduğumuz 23 kurumla telekonferans gerçekleştiren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, kayıt-dışı güvencesiz çalışan müzisyen için yapılacak olan ‘Müzik Susmasın’ adlı kampanyasına start verdi. 4 ay boyunca 15 bin kişiye biner TL yardım yapılması kararlaştırıldı. Başvuru sürecinde 33 bin müzisyene yardım kararı çıktı. Bu çalışmanın bir amacı da genel durumu tespit etmek. Sadece müzisyenler değil tiyatrocular başta olmak üzere diğer sanat dallarından sanatçılara da destek verilecek. Bu tarz çalışmalar bir soluk olsa da maalesef kalıcı çözüm üretmekten uzakta adımlar. Yeterli olmasa da en azından ülke genelinde kültür ve sanat emekçilerinin örgütlendiği kurumlarda canlanmaya neden oldu. Ancak bunlar sadece günü kurtaran uzun vadede nereye kadar süreceği belli olmayan bu salgında karşı karşıya kalınan maddi sıkıntılara çare olmayan çalışmalar. Sosyal devlet ilkesi gereği, ilgili resmi kurumların, sanat kurumlarını sanat örgütlerini il ilçe bazında oluşturulan sanatçı platformlarını dinlemesi, birlikte sanatçıların taleplerini esas alarak salgın sonuna kadar geçimlik de olsa ciddi yoksulluk ve yoksunluk yasayan sanatçılar için bir destek programı hazırlaması elzemdir” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi