Kısmi af teklifi meclise taşınıyor! Kısmi af nedir? Kısmi aftan kimler faydalanabilir?

10. Yargı Paketi ile gündeme taşınan kısmi af hakkında araştırmalar sürüyor. Kısmi af nedir, kimler kısmi aftan faydalanabilir? 5 yıldan az ceza alanlar tahliye mi edilecek? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2025 13:28
  • Güncelleme Tarihi : 24.02.2025 13:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kısmi af teklifi meclise taşınıyor! Kısmi af nedir? Kısmi aftan kimler faydalanabilir?

Mahkum ve mahkum aileleri, uzun bir süredir çıkması beklenen af kararına gözlerini çevirmişti. 31 Temmuz 2023 tarihinden sonra suç işlemiş ve cezaevine girmiş olan mahkumlar, Covid yasasından yararlanamadıkları için, çıkacak genel af kararlarını bekliyordu. Meclise sunulacak 10. Yargı Paketi’nde yer alan ‘kısmi af’ mahkumları ve mahkum ailelerini ümitlendirdi. İnternet kullanıcıları, kısmi afa ilişkin araştırmalar yapmaya koyuldu. Kısmi af nedir, kimleri kapsar? 5 yılın altında ceza alan kişiler tahliye edilecek mi? Bu ve konuya ilişkin tüm merak edilenler haberimizde…

Hürriyet’te yer alan habere göre, 10. Yargı Paketi taslağı tamamlandı ve söz konusu taslak, ilgili bakanlıklara iletilerek görüşe sunuldu. Önümüzdeki günlerde Meclis'e sevk edilmesi beklenen taslakta daha önceki yargı paketlerinde yer almayan infaz düzenlemelerinin, 10. pakette yeniden gündeme alınması bekleniyor. Pakette, 14 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme öngörülüyor. Kanun teklif taslağı, yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte toplam 55 maddeden oluşuyor.

CEZANIN BEŞTE BİRİNİ YATMAK ZORUNLU

Taslağa göre, hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için belirlenen ceza süresinin bir kısmını cezaevinde geçirmesi zorunlu olacak. Buna göre, koşullu salıverilme tarihine kadar infaz kurumunda kalmaları gereken sürenin en az beşte birini tamamlamaları gerekecek. Örneğin, 1 yıl hapis cezası alan bir hükümlü 2,5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan ise 6 gün cezaevinde kalacak.

CEZASIZLIK ALGISI YIKILACAK

Maktu 1 yıllık denetimli serbestlik süresiyle ilgili herhangi bir değişiklik yapılmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sıkça vurguladığı üzere, cezası düşük olanlar da dahil tüm hükümlülerin aldıkları ceza oranında belirlenen süreyi cezaevinde geçirmesi sağlanacak. Buna göre, 1 ay dahi hapis cezası alan hükümlüler cezaevine girecek. Bu düzenlemeyle, toplumda oluşan "cezasızlık" algısının önüne geçilmesi hedefleniyor.

2 YIL ALTINA TUTUKLAMA

Tutuklama yasağıyla ilgili 2 yıllık sınır korunmaya devam ediyor. Normal şartlarda, 2 yılın altında ceza gerektiren suçlar için hâkimler tutuklama kararı vermezken, yapılan önemli bir değişiklikle, hâkimlere bu konuda takdir yetkisi tanınıyor. Buna göre, şüphelinin davranışlarının yeni bir suç işleme ihtimali doğurması, suçun işleniş şekli ve suçun neden olduğu zararın kamu düzenini ciddi şekilde bozması gibi durumlarda, 2 yılın altındaki suçlar için de tutuklama kararı verilebilecek.

KISMİ AF GÜNDEMDE

Meclis’e sunulacak yeni yargı paketine göre, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş ancak cezası kesinleşmemiş olanların, kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında tamamlamalarının önü açılacak. Bu düzenleme, denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalan hükümlüleri kapsayacak. Meclis tarafından kabul edilirse, 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenen suçlar için, denetimli serbestliğe geçiş süresi 5 yıl veya daha az olan mahkûmlar serbest bırakılacak. Daha önce COVID-19 salgını döneminde yapılan düzenleme, yalnızca cezası kesinleşmiş olanları kapsadığı için Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu yönünde eleştiriler almıştı. Yeni düzenlemeyle, cezanın kesinleşme tarihi yerine suçun işlendiği tarih temel alınacak.

BAKAN TUNÇ’TAN AÇIKLAMA: BU BİR AF DEĞİL

TV100 yayınından konuya ilişkin açıklamada bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bugün basına yansıyan af değil bu. Kovid yasasından faydalanamayan cezaevinde bulunanlar yararlanmıştı. Ama suç tarihi bakımından cezaevinde bulunanlardan daha önce suç işleyenler bundan yararlanamadı. Bu konuda onların bir talepleri var. Bunun takdiri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Burada eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir ama bu bir af değil" diye konuştu.

(Alındığı Kaynak: Hürriyet)

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ