KKTC Havayolları müjdesi!

KKTC Turizm İşbirliği Toplantısı’na katılan KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, KKTC’nin hava yolu ulaşımında dünya tarafından ambargoya maruz bırakıldığını aktararak, bu kapsamda KKTC Havayolları ile ilgili çalışmalara başladıklarını bildirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2019 20:49
  • Güncelleme Tarihi : 04.12.2019 20:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
KKTC Havayolları müjdesi!

NURETTİN BAKİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Kuzey Kıbrıs Turizm İşbirliği Toplantısı ve resepsiyonu İzmir’de Mövenpick Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel,  KKTC Turizm ve seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz ve seyahat acenteleri temsilcileri katıldı. Resepsiyonun ev sahibi Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, turizmde 2019'da yaşanan düşüşün nedenlerini ilk olarak İstanbul'daki tur operatörleriyle irdelediklerini anımsatarak, işbirliği toplantısını daha sonra Ankara, Antalya, Muğla ve şimdi de İzmir’de yaptıklarını söyledi. Ülkenin turizm pazarının en büyük payını Türkiye'nin, daha sonra da İngiltere ve Almanya'nın oluşturduğunu kaydeden Üstel, ambargolar ve izolasyonlar nedeniyle ulaşımda yaşanan sıkıntılara değindi. Üstel, Rum-Yunan lobisinin yeni havayolu şirketlerine baskı yaptığını, bu nedenle ulaşımda sıkıntılar yaşadıklarını aktararak, "3 şirketin ötesine geçemiyoruz" dedi. Uçuş alanında rekabet ortamının az olduğunu söyleyen Üstel, ulaşım maliyetlerinin yukarılara çıktığını, turizm sektörünün bu durumdan doğrudan etkilendiğini, bu nedenle 2019'da Türkiye'den gelen turist sayısında yüzde 20, İngiltere ve üçüncü dünya ülkelerinden gelenlerde yüzde 30 dolaylarında düşüş yaşandığını belirtti. Bu yıl turizm gelirlerinde ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyen Üstel, turizm sektörünü rahatlatmak için Türkiye Cumhuriyeti ile teknik düzeyde çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Üstel, "Hedefimiz, düşüşü durdurmak. 2020'de turist sayısında ve yatak kapasitesinde artış sağlamak" dedi. Üstel, Türkiye'deki tanıtım etkinliklerini etkin bir şekilde artırarak, sürdürmek istediklerini belirterek, Türkiye'de yaşayan insanlara tatillerini KKTC'de yapmaları için çağrıda bulundu.
KKTC’YE BÜYÜK BİR AMBARGO VAR
KKTC’nin cari açığının yüzde 50’sinin turizmle karşılandığını belirten Üstel, ülkenin turizm yatak kapasitesini bin 500’den 25 bin 500’e ulaştırdıklarını bildirdi. Üstel, turist sayısını ise 1 milyon 200 bine ulaştıklarını hedeflerinin ise bu rakamı 2 milyon turiste çıkarmak olduğunu söyledi. Dünya tarafından KKTC’ye özellikle havayolu üzerinden ciddi bir ambargo uygulandığını belirten Üstel, Bazı özel hava yolu şirketlerinin ambargo korkusuyla KKTC’ye gelemediğini dile getirdi. Üstel, “KKTC, anavatanı olan Türkiye’nin aynı zamanda kardeş ülkesi. 1974 yılında Anavatanımızın gerçekleştirdiği Barış harekatıyla özgürlüğümüze kavuştuk. 1974’den sonra her geçen gün dünyayla bütünleşmeye çabalasak da ülkemize büyük bir ambargo var. Her sıkıştığımızda çaldığımız kapı Türkiye Cumhuriyeti olmuştur. Dünyadan ne kadar ambargo yesek de yatırım için gelen kardeşlerimiz canla başla çalışıyor. Ülkemizin lokomotifi olan turizm sayesinde bir yerlere geldik. Ülke olarak cari açığımızın yüzde 50’sini turizmle karşılamaktayız. 1974den sonra 1500 yatakla turizme başladık. Bugün 25 bin 500 yatak kapasitesine ulaştık. Her türlü ambargoya rağmen 1 milyon 200 bine ulaştık. Hedefimiz bu rakamı 2 milyon çıkartmak. Dünyadan büyük ambargoyla karşı karşıyayız. Anavatanımızdan ulaşım iki şirketle sağlanıyor. Diğer hava yolu şirketleri ambargo korkusuyla ülkemize sefer yapmıyor. Aksi takdirde dünya sivil havacılıktan hemen ambargoyu yer” ifadelerini kullandı.

TÜRK TURİSTLERE ÇAĞRI
Biz bir ada ülkesiyiz ve bu ada ülkesinde olan hissiyat normal adalarda yok” diyen Üstel, Türkiye’de yaşayan turistleri KKTC’ye tatil yapmaları konusunda çağrı yaptı. Üstel, “Kuzey Kıbrıs’taki hissiyat buralarda yok. Mesela Ege’deki tatil yörelerindeki hissiyat ile Kıbrıs adasındaki tatil hissiyatı farklıdır. Türkiye ile duygularımız ve sevinçlerimiz aynı ama mutfaklarımızda farklılıklar olabilir. O yüzden Türkiye’de yaşayan Türk kardeşlerimiz tatillerini KKTC’de yapsın istiyoruz. Turizmden en büyük pay aldığımız ülke Türkiye’dir. Avrupa’dan en çok pay aldığımız ülke İngiltere ve Almanya. Bu ülkelerden turistleri binbir zorlukla getiriyoruz” diye konuştu.
DENİZ YOLU ALTERNATİF OLABİLİR
Konuşmalarından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Üstel, havayolunda yaşanan sıkıntıların alternatifi deniz yolu olamaz mı? Şeklindeki soruya; “Deniz ulaşımı tabi ki de bir alternatif ama bu yeterli değil. İzmir’den KKTC’ye gemi seferlerini düzenleyebiliriz. Havayolunda yaşadığımız sıkıntıları aşmak için THY ile görüştük İzmir’den ve diğer şehirlerden 2020’de seferlerin başlatacağı sözlerini aldık. Uzak doğudan gelen turistlerin gerek Antalya’dan gerekse İzmir’den gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Ankara ile bu konuda çalışmalarımız var. Güzel İzmir’den insanların Kıbrıs’a gelmelerini istiyoruz. Bizim yapmamız gerekenler varsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

TURİZMİMİZ GAZİNOLARDAN İBARET DEĞİL
KKTC tarihinin milat olduğunu anımsatan Üstel, KKTC turizminin gazinolardan ibaret olmadığını sözlerine ekledi. Üstel, “Kıbrıs’ta gazinolar turizmin bir parçası ama ülkemiz gazinolarla dolu değil. Adanın tarihi ve geçmişi bir milattır. Ülkemizdeki tarih zenginliği birçok ülkede olmayan bir tarihtir. Osmanlı başta olmak üzere birçok farklı medeniyetten izler var. Bizim mutfağımız Türkiye mutfağıyla aynı olabilir ama farklı tatlarımız da var. Hem denizimizle hem kumumuzla övünüyoruz. Egenin de denizi kumu çok ama bir adanın farklı olduğunu düşünüyoruz. Adanın farklı olduğu düşüncesiyle İzmirlileri ülkemize davet ediyoruz. Gelin, görün, gezin varsa bir yanlışlık şikayet edin biz de değiştirelim. Bizim tek güvencimiz Türkiye Cumhuriyeti’dir. Biz anavatanı yavru vatanla buluşturmaya davet ediyoruz. Her kesime hitap eden aktivitelerimiz var. Doğal parklarımız, doğal yürüyüş yollarımız var. Avrupa’dan geride kalan bir tarafımız yok. Dünyadan büyük bir farklılığımız var. Biz 1950’den beri Rumlarla mücadele eden bir ülkeyiz. Her türlü zulme rağmen ülkemizde kalmayı başardık. 2020 yılına geldik hala hava yolu ambargosunu yaşıyoruz. Kimsenin bunu bize yapmaya hakkı yok. Ticaretimizde de ambargo var ve ürettiğimizi satamıyoruz.  Uluslar arası 18 fuara katılıyoruz. Buralarda da çok zorluk yaşıyoruz. Avrupa’nı şımarık çocukları İsrail ve Rumlar bizi engellemeye çalışıyor. Bugün her fuara Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak gidebiliyoruz” diye konuştu.  



KKTC HAVAYOLLARI GERİ GELİYOR!
Başka bir basın mensubunun KKTC’nin kaldırılan devlet havayolunun geri getirilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mı sorusuna da yanıt veren Üstel, “KKTC havayolunun kalkmasıyla büyük bir sıkıntı yaşadık. Özel havayolu şirketleri devreye girdi. Bunlar kar amaçlı olduğu için bizim bir yatırım gücümüz yok. Yeni bir havayolunun kurulmasıyla ilgili çalışmamız var. Konuyu daha detaylandırmadık ama bizim bir tecrübemiz var. Bu konuda daha hassas çalışıyoruz. Aynı sıkıntıları yaşamamak için tedbirlerimizi alıyoruz. Kısacası özel sektörün daha ağırlıklı olduğu devlet havayolu girişimimiz var. Detaylar belli olduktan sonra bunu kamuoyu ile paylaşacağız" değerlendirmesinde bulundu. 


 

Haber Merkezi