- Gündem
- 20.04.2025 21:48
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, pamuk üretiminde bu yıl yüzde 20 artış beklediklerini açıkladı
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz tarafından, pamuk üretiminde yaşanan gelişmeleri açıklandığı 2016 Sezonu Türkiye Pamuk Üretimi ve Geleceği konulu bilgilendirme toplantısı, İzmir Ticaret Borsasında (İTB) gerçekleşti.
Toplantıda Türkiye ve Ege Bölgesinde pamuğun durumu masaya yatırılırken, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, içinde bulunulan sezonda ülke genelinde yüzde 20ye yakın üretim artışı beklendiğini söyledi.
HAVA KOŞULLARI MALİYETLERİ ARTIRDI
Son yıllarda iklimdeki artan sapmaların, bu yıl üst limitlerde kendini gösterdiğini ve pamuk üretim alanlarını zorladığını dile getiren Kocagöz, Özellikle Ege Bölgesinde, ekimin başladığı günden beri hem 3 ayrı zamanda yağan yağmurlar hem de getirdiği serinlik ile pamuk üretimine uygun olmayan hava koşullarına maruz kaldık. Bu koşullar doğal olarak kök çürümelerine neden olduğu için bazı üreticiler 3, bazıları ise 2 kez ekim yapmak zorunda kaldı. Tabii ki özlenen, beklenen bitki gelişimi gerçekleşmedi. Ayrıca beklenmeyen bu gelişme önümüzdeki yıl için de şimdiden üretim maliyetlerine ek bir yük getirdi. Ege Bölgemizdeki bu olumsuzlukların yanında Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde de tekrar ekimler olmasa da soğuk hava ve trips zararlısı, bitki gelişimini olumsuz etkiledi dedi.
EKİM ALANLARINDA ARTIŞ GÖZLEMLİYORUZ
Kocagöz, Türk pamuk üretiminin geçmişte ithal pamuk üretimleri ile rekabet etmesi nedeniyle dünyada pamuk fiyatlarının yükseldiğinde ekim alanlarının arttığını, fiyatların azaldığında ise ekim alanların azaldığını belirterek, Biz bu kısır dalgalanmanın ülkemiz pamuk üretimi ve tekstil sanayisi için zararlı olduğunu ve hedeflerimize ulaşamayacağımızı defalarca ifade etmiştik. Ancak bu yıl ilk kez dünya fiyatlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen Türk pamuk ekim alanlarında artış gözlemliyoruz. Bu açıkça doğru politikaların başladığının işareti ve meyvesidir şeklinde konuştu.
PAMUK ÜRETİMİNE DÖNÜLDÜ
Geçtiğimiz sezon 65 kuruş olan destekleme prim miktarının, bu sezon için 75 kuruşa çıkarıldığını ifade eden Kocagöz, Bunun kısa vadeli sonucu olarak da ekim alanlarına, pamuk ekimini tercih edenler üretimi arttırmaya yönelik hareket etti. Bunun sonucu olarak içinde bulunduğumuz sezonda; Ege Bölgesindeki artışın yüzde 20, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki artışın da yüzde 15-20 oranını yakalamasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde yaşanacak hava koşullarına paralel üretim artışımızın da ülke genelinde yüzde 20ye yakın olmasını bekliyoruz. Bu da 700-750 bin ton üretim yapacak. Özellikle Nazilli, İncirliova ve Manisa gibi pamuğu tamamen terk etmiş yörelerde pamuk üretimine geri dönülmüş olması bizleri çok memnun etti diye konuştu.
1 MİLYON TON ÜRETİM HAYAL DEĞİL
Kocagöz, 1.5 milyon ton tüketim karşısında 1 milyon ton eşik üretime ulaşmaları konusunda yapmış oldukları üretim politikası önerilerinin ve diğer hususların; bakanlık tarafında yankı bulması ve olumlu karşılanmasının kendilerini memnun ettiğini da ifade ederek, Bu uğurda önermiş olduğumuz 5 yıllık destekleme politikası planının bakanlığımızca önümüzdeki yıldan itibaren 3 yıllık olarak başlatılacağını da memnuniyetle öğrendik. Yani destekleme programları 3 yıllık açıklanacak. Böylece üretici önünü görecek ve üretim planını yaparken ülkemiz tarımına da 3 yıllık ışık tutmuş olacak. Bu ülkemiz tarımında çok önemli bir adım. Çünkü özlediğimiz uzun vadeli tarım planlamasına geçişi ifade eder. Doğru politikalar uygulanmaya devam edilirse, 1 milyon ton eşik üretime ulaşma hedefimiz hayal değil dedi.
PROJEDE MARKALAŞMA ADIMI
Ulusal Pamuk Konseyinin, İzmir Ticaret Borsası ile birlikte başlattığı proje olan Gmo Free Turkish Cotton markasının bitmiş tekstil ürünlerinde kullanımının büyük ilgi görmeye başladığını da dile getiren Kocagöz, Bu anlamda değerli markalar ile görüşmelerimiz, Türk tekstilinin bu projeden yararlanarak rekabet şansını arttırması yönünde ilerliyor. Umuyoruz ki önümüzdeki dönemde sizlerle ünlü Türk tekstil markalarının ürünlerinde bu avantajı kullandırmaya başladığını paylaşıyor olacağız ifadelerini kullandı.