Kocaoğlu: Tükendik

İzmir’in iki önemli çevre yatırımı olan “Yamanlar Katı Atık Tesisi” ve “Körfez Temizliği” projelerinde gelinen son noktayı değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ÇED onayının verilmemesine tepki göstererek, “Verilen karar tamamen siyasidir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 02.04.2016 07:41
  • Güncelleme Tarihi : 02.04.2016 07:41
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kocaoğlu: Tükendik

TANER UYANIKER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Körfezi ve Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde ÇED Gerçekleri” başlığı adı altında bir basın toplantısı düzenledi.

Başkan Kocaoğlu, kentin en önemli iki çevre yatırımı arasında sayılan Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Körfez Temizliği projeleri hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdi. Konu hakkında detaylı bir sunum yaparak, “Eksik evrak” açıklamalarına belgelerle yanıt veren Kocaoğlu, projede bürokrasi engellerine takıldıklarını belirterek, “Yeter artık” diye sitem etti.

“HİÇBİR SONUCA VARILAMAYACAKTIR”

İzmir’in kanayan yarası katı atık sorununa değinen Kocaoğlu, son günlerde bakanlık ve resmi kurumlarsan bombardıman niteliğinde açıklamalar geldiğini belirtti. Yapılanlar açıklamaların bir şeylerin yapılmamasını, bir şeylerin engellenmesini akıllara getirdiğini ifade eden Kocaoğlu, “Orman Bölge Müdürlüğü’nün bize önerdiği 5 ayrı alan şimdikinden kat ve kat problemli alanlar. Buralarda çalışmaya başlarsak hiçbir sonuca varılamayacaktır. 2005 yılından bu yana yer arayışlarımızı sürdürüyoruz. Aramadığımız yer kalmadı. Dünya alem biliyor ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti diğer tüm kurumlardan daha iyi tanıyor, biliyor. Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin yapılmaması, izin verilmemesi ve İzmir’in önünde katı atığın bir problem olarak kalması, Harmandalı’nın artık kapasitesinin doldurması demek, ÇED raporu verilmez ise 5 sene daha bu onayın alınmayacağı anlamına gelmektedir. Günlük ortalama 4 bin ton çöpün nereye gideceği, ne olacağı sanırım hiç kimseyi ilgilendirmiyor. Bölge Müdürlüğü’nün bu 5 yeri önermesi, olmayacak duaya amin diyerek önümüze atmasıdır. ‘Bu bizim işimiz değil, siz yeri bulup getireceksiniz, biz olup olmayacağına karar vereceğiz’ diyorlardı. Onlar da, biz de tükendik” diyerek isyan etti.

“İŞ ANKARA’YA GELİNCE SÜREÇLER UZUYOR”

Orman Bölge Müdürlüğü’ne tepki gösteren Kocaoğlu, şunları söyledi: “Yamanlar’da katı atık tesisinin inşa edileceği 145 hektarlık alanda 15 kurumun ortak görüş sundu. Orman Bölge Müdürlüğü ise 10 Ocak 2014’te onay verdi. 26 ay sonra karar değişti. 5 gün önce bir açıklama yaptılar. Burayı uygun görmediler. Ne yapacağız? Aynı Orman Bölge Müdürlüğü 2 sene önce mahsuru yok diyor, sonra farklı açıklama yapıyor. 2015 yılı zaten iki tane seçimle geçti. Ülkemiz için kayıp bir yıl oldu. Ankara’da muhatap bulmamız bile mümkün değildi. Hükümet kurulduktan sonra gittik, bakanlıklar ile çeşitli defalar görüştük. Sayın Ulaştırma Bakanı’ndan üçüncü kere destek talep ettim. Evrak yok, evrak eksik gibi konuları takdirinize sunuyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımları konusunda ne yaptığı, nerelere geldiği ortadadır. İzmirli hemşerilerimize hizmet etmeye çalışıyoruz. Kendi yetkimiz dahilinde olan tüm yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ama iş Ankara’ya gelince süreçler uzuyor da uzuyor… Tramvay iznini kaç yılda aldığımız ben biliyorum. Kenti kalkındırmak üzere çalışıyoruz. Maddi olanaklarımız var, imkanlarımız var.”

“KAÇ SEÇİM GEÇTİ, BU KENTİ ALAMADINIZ”

“Yüzülebilir Körfez” projesine başladıklarında dünyada ses getireceklerini belirten Kocaoğlu, bu projeyle İzmir’in dünyaya açılacağını söyledi. Kocaoğlu, “Bu proje dünyanın en önemli çevre yatırımlarından bir tanesidir.  Katık atık tesisi zaten oyalanmış bir iştir. Projemiz onaylandığımıza kime ne fayda gelecek, kahraman mı olacak? Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Kocaoğlu katı atık bertaraf tesisini yapamadı. Körfez projesini yapamadı. Bundan kime ne fayda gelecek? Engeller ortada, roman gibi… İzmir ne olacak, İzmirli ne olacak? Yüzülebilir körfez hedefi ne olacak? Bu kentin kalkınması ne olacak? Katı atıkları ben nereye koyacağım? ‘Gelsin elinden tutarız parka götürür gezdiririz’ der gibi söylüyorlardı. Hani elimizden tutacaktınız, hani işleri takip edecektiniz? İktidar partisinin bir milletvekilinden bir ilçe il başkanından bu kent için olumlu, destek olalım diye bir laf duyan var mı? İzmirlinin gönlünü ancak İzmirliyi severek, sayarak, İzmirlinin hassasiyetlerini bilerek, ona göre davranarak, çalışarak, üreterek İzmirliye layık olarak gönlünü fethedebilirisiniz. Başka kentlerde aba altından sopa göstererek oy alabilirsiniz. Kaç seçim geçti, bu kenti alamadınız, alamayacaksınız. Bu kent dayatmaya, şantaja, aba altından sopa göstermeye gelmiyor. Bunu anlayın artık. Para pul istemiyoruz. İzin istiyoruz. İzmirliye ne gareziniz var?” şeklinde konuştu.

“BU KENTİ VE KENTLİYİ CEZALANDIRMAYIN”

14 senedir İzmir engellendiğini ama İzmir’in Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirten Kocaoğlu,  “Bu kentin dik duruşunun özünde kendine güven var. Kendi göbeğini kendi kesecek, kendi dinamikleri ile kalkınacak güç var. Yap işlet devret ile havaalanı yaptın, çevre yolu yaptın, bölünmüş yol yaptın… Başka ne yaptın? 14 senedir bu… Yapmamana rağmen, kentin kalkınması rakamlarla sabittir. Biz susuyoruz, konuşmuyoruz. Biz her konuşan kendini bilmeze cevap da vermiyoruz. İzmirlinin değerlendirmesine bırakıyoruz. Ama susuyorsak bilmediğimizden değil. Korktuğumuzdan değil. İzmirliye olan borcumuzdan, hizmet aşkımızdan dolayı susuyoruz. Yoksa kimseden korkmuyoruz. Bunun yanında kamu yararı bulunmayan birçok projede ÇED süreci yok sayıldı. Bu iki ÇED dosyası gibi hazırlanmış, bu süreçlerden geçmiş başka dosya yok. Hangi ÇED dosyasının nasıl alındığını, hangi projelerde ÇED süreçlerinin nasıl yok sayıldığını, doğanın, ormanın nasıl katledildiğini hepimiz biliyoruz. Kamu yararı ile alakası olmayan konularda kamu yararı kararı alınıyor. Katı atık tesisi ve körfez temizliğinde kamu yararı sıfatı yok sayılıyor. Kamu yararı kavramı değişti mi memlekette? Sudan bahane bulan Orman Bölge Müdürlüğü’nün verdiği raporun olumluya çevrilmesini İzmirliler adına talep ediyorum. İlk yazınıza bakın, ikinci yazınıza bakın, yan yana koyun, hiç değilse yüreğiniz sızlasın, vicdanınız sızlasın. Bu hatadan, bu çelişkiden dönün. Bu kenti ve kentliyi cezalandırmayın” dedi.

YILMAZ: 3 SENEDİR BEKLİYORUZ

ÇED süreci ile ilgili bilgilendirmeler yapan İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Tülay Yılmaz, şunları söyledi: “Büyük Körfez projesi ile atık su kirliliğine büyük ölçüde son verildi. ‘Yüzülebilir körfez’ hedefine ulaşılabilmesi için son aşama olarak ÇED onayının kaldı. 16 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde iç körfezde önemli gelişmeler yaşandı. Körfez Temizliği ve İzmir Limanı’nın revize edilmesi için İZSU ile TCDD arasında 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolü sonrasında 15 Mayıs 2013’te ÇED raporuna onay istedik.  Revize edilen dosya Ocak 2015’te yeniden toplam 17 kurumun dikkatine sunuldu. Süreç içerisinde resmi kurum görüşlerinin gecikmesi ve çeşitli bürokratik engeller nedeniyle 6 Aralık 2015’e kadar beklemek zorunda kaldık. ÇED dosyasında hiçbir eksik yoktur. 3 senedir projeye kesin onayı bekliyoruz.”

Haber Merkezi