Kocaoğlu’ndan kredi eleştirilerine yanıt

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Buca’ya yeni bir meydan kazandırmak amacıyla yapımını tamamladığı “Kasaplar Meydanı ve Yer altı Otoparkı”nın açılışında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kredi eleştirilerine yanıt verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.06.2016 07:39
  • Güncelleme Tarihi : 05.06.2016 07:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kocaoğlu’ndan kredi eleştirilerine yanıt

EMİRCAN IŞILDAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplam 12 milyon TL maliyetle hayata geçirdiği “Buca Kasaplar Meydanı ve Yeraltı Otoparkı" düzenlenen törenle açıldı.

Bucalı vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği törene Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ve ilçe belediye başkanları ile belediye bürokratları katıldı. Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu’nun gündeminde ise uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den alınan AAA notuna yapılan eleştiriler vardı.

“SİYASET DEĞİL, KOMEDİ”

Törende uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Büyükşehir’e verdiği AAA kredi notunun eleştirilmesine tepki gösteren Kocaoğlu, isim vermeden “Büyükşehir Moody’s’e 925 bin lira para ödüyor”, “İzmirlilerin parasının turşusunu kuruyor” diyen AK Partili Bilal Doğan’ı eleştirdi. Kocaoğlu, “Moody’s koskoca Hazine’ye torpil yapmıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapıyor. BBB veriyor Hazine’ye, AAA veriyor Büyükşehir’e ve torpil yapıyor oluyor. Bir komedi bu, siyaset de değil, laf da değil. Öyle bir laf et ki lafın değeri olsun, anlam ifade etsin bir yerlere bir mesaj gitsin. Bir buçuk, iki milyarlık yatırımı Büyükşehir Belediye Başkanı temelini atıp yapacağım diyorsa, kasasında bir kuruş para yoksa bu kurumun itibarı var demektir. Bu kaynağı bulacaktır, buldu demektir. Metronun kredi görüşmelerini başlattı demektir, mesafe aldı ışık gördü demektir. Öyle hadi kalk yapalım, bir buçuk milyarı bulalım demekle, parayla turşu kurmakla, torpille AAA almakla olmuyor. İşi bilmekle, kente gönül vermekle, kaynakları israf etmemekle, parayı tasarruf etmekle, borç ödeme ahlakıyla oluyor. Türkiye’nin en borçlu 3. belediyesinden en güçlü devlet kurumuna çevirmek, 12 senede bütün yatırımları yaparak bunu başarmak ayrı bir hikayedir. Meyve veren ağaç taşlanır, rakipler çamur atamaya çalışır, siyasette olan şeyler. Önemli olan en büyük değer çamur atıldığı zaman o çamurun size bulaşmaması, karşınızdakini o çamuru atanın kafasına geçmesidir. Biz kentimize hemşerilerimize güveniyoruz, onlar da bize güveniyor” diye konuştu. 

PİRİŞTİNA DÖNEMİNDE BAŞLADI

Meydanın yapım aşamasından da bahseden Kocaoğlu, “Rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina döneminde bu meydana ne yapılabilir, nasıl bir meydan olur diye birçok fikir çalışmaları yapılmış. Biz geldiğimizde bunu görev bildik. Meydanın belirli kısmı bizimdi, kiracılarımız vardı. Bir de 3 tane tescilli bina vardı. Kamulaştırması bir kısmı yapılmış, bir kısmı devam ediyordu bunu bitirdik. Önümüze problem çıktı. Arsanın bin 300 metrekaresi Milli Emlak’a aitti. Bir türlü anlaşmayı sağlayamadık. Otoparkın gelirini bölüşelim dedik olmadı, o zamanki parayla iyi bir bedele bin 300 metrekare yeri aldık. Devletin malını devlet kurumu, belediye 1 milyon 752 bin lira para vererek aldı. En önemli nokta burasıdır. Aldıktan sonra önümüz açıldı. Projemiz erken bitti ama uzun sürdü ama çok şükür bitti” dedi.  

BUCA METROSUNA İLK KAZMA 2017’DE

Uçanyol’un devamı olan ve otogara kadar gidecek olan projeye devam edeceklerini, Buca metrosuna da minimum 1 milyar para harcayacaklarını kaydeden Kocaoğlu, “Buca’ya, önümüzdeki günlerde yapacağımız yatırımların tutarı 1,5 milyar lira, rutin harcamalarla 2 milyar lirayı bulacaktır” dedi. Buca’da yaptıkları yatırımları anlatan Kocaoğlu, “Buca’nın bir Şirinyer Parkı var. Büyük bir kısmı Buca Belediyesi’ne ait. 81 dönüm, 81 bin metrekare Şirinyer Parkı var. Bu parkta uzun süredir yaptığımız çalışmalar, planlara itirazlar gibi şeyler bitti. Planlama çalışmaları da bitiyor. Hemen proje çalışmasına geçip orada hem Buca merkezin otopark ihtiyacını karşılayacağız hem pazaryeri ihtiyacını karşılayacak kapalı bölüm, amfiler, kafeteryalar, sinema salonları, kültür merkezleri düşük yoğunluklu ihtiyacı karşılayacak boyutta yerler yapacağız. Ama işimiz daha çok yeşil alan, park buluşma noktası, Buca’da çok az olan kamu mekanının kent meydanının buluşma noktasının Şirinyer Parkı’nda oluşturulması ve yapılmasıdır. Ona da önümüzdeki aylarda projeyi bitirir bitirmez başlayacağız” diye konuştu.   

“SİYASETE MALZEME DEĞİL KENTE MEYDAN OLDU”

Meydan yatırımı için “Siyasete malzeme değil kente meydan oldu” diyerek Kocaoğlu’na teşekkür eden Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise, “Kasaplar Meydanı’nın etrafındaki bölgenin planlarında bir belirsizlik vardı. Bu ay meclisten geçireceğiz. Bizden de Büyükşehir’e gidecek, plansız bölgemiz planına kavuşacak. Bu sorunu da çözmüş olacağız. 10 yıl geride kalmıştı, plan sorunu çok kısa sürede çözülecek” dedi. Piriştina ayrıca Kocaoğlu’na Belenbaşı Köyü’nden gelen kirazları hediye etti. 

DETAYLARIYLA KASAPLAR MEYDANI

Bölgenin tarihi dokusunu bozmadan otopark ihtiyacını gidermek amacıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, toplam 6.271 m² alanda 150 araç kapasiteli iki katlı yeraltı otoparkı yaptı, otoparkın üst kısmını ise meydan olarak düzenledi. Tören alanı olarak da kullanılacak meydanda mevsim bitkileri, solar gölgelikler, ahşap oturma grupları ve saksı bitkilerini barındıran çevre düzenlemesi yapıldı. Ayrıca, meydan ve çevresinde bulunan; 3 adet tarihi yapı kafeterya, restoran ve "Anı Evi" olarak kullanılmak üzere restore edildi. 20 Nisan 2015 tarihinde yer teslimi yapılan ve 450 günde tamamlanması öngörülen proje, 1,5 ay  önce bitirildi. "Buca Kasaplar Meydanı ve Yeraltı Otoparkı" 5 milyon TL'ye mal oldu. Ayrıca, meydan ve çevresinde bulunan; kafeterya, restoran ve "Anı Evi" olarak kullanılacak 3 adet tarihi yapının restorasyon uygulamasına yaklaşık olarak 1 milyon 700 bin TL harcandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki yıllarda, Buca Kasaplar Meydanı’nda oluşturulan yeraltı otoparkı ve meydan düzenlemesi için kendi mülkiyetinde bulunan eski binaların yıkımını gerçekleştirmişti. Ayrıca özel mülkiyetlerde de kamulaştırma çalışmaları gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nin harcadığı toplam para 12 milyon liraya yaklaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, meydan ve çevresinde bulunan; kafeterya, restoran ve "Anı Evi" olarak kullanılacak 3 adet tarihi yapıyı da restore ederek ayağa kaldırdı. Bu tarihi binalardan biri “Göç ve Mübadele Anı Evi” olarak hizmet verecek. 111 yıllık tarihi bina, Yunan nüfus mübadelesini yaşamış mübadiller ve onların akrabalarının bugüne kadar yaşattıkları kültürel yaşam öğelerini korumak, sergilemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla düzenlenecek.

Haber Merkezi