- Gündem
- 08.05.2025 00:55
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek için Saat Kulesi önünde öğrencilerle birlikte bir fiziksel aktivite etkinliği gerçekleştirdi
BURCU YANAR
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Konak Meydanı Saat Kulesi önünde öğrencilerle birlikte bir fiziksel aktivite etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe; Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Kurulu üyeleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlemiş olduğu öğrenciler katılım gösterirken İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur’da etkinlikteki yerini aldı. Fiziksel aktivite etkinliğinin ardından Konak Saat Kulesi önünden başlanarak Alsancak Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirilerek etkinlik sona erdi.
RİSK FAKTÖTÜ OLUŞTURUYOR
İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olduğunu belirterek “Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir” dedi. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılandığına da dikkat çeken Salnur, “Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcanması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.
YÜRÜYÜŞ YAPIN
Salnur, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010 yılı sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun yüzde 72’sinin; 6-11 yaş nüfusun ise yüzde 60’ının hareketsiz olduğunun bulunduğunu da ekleyerek, fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiğini ifade etti. Salnur, “Günlük aktiviteleriniz içerisine yürüyüşü kolayca yerleştirebilirsiniz” önerisinde bulundu.