- Gündem
- 17.05.2025 23:58
Turizmcileri ayağa kaldıran Konaklama Vergisi, İzmir’deki turizm sektörünü de endişelendirdi. İzmirli turizmciler; “Konaklama Vergisi, müşterilerimizi en büyük rakibimiz olan Yunan Adaları’na ya da başka ülkelere kaçıracak” dedi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 31 maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifle “konaklama vergisi” adı altında yeni bir vergi getirilirken, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmetinin konaklama vergisine tabi olması öngörüldü. Getirilen konaklama vergisiyle süt veren ineğin kesildiğini belirten sektör temsilcileri, yetkililerin; alınan bu yanlış karardan bir önce dönmesini istiyor. Verginin uygulanması durumunda kazananın rekabet ettikleri Yunan Adaları olacağını söyleyen İzmirli turizmciler, kendilerinin ise yıllardır çalıştırdıkları otellerinin kapısına kilit vuracaklarını iddia ediyor. Bu şekilde turizm sektörünün adım adım cezalandırılarak yabancılara devir edilmeye çalışıldığını da Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Türkiye turizm sektörünün yüzde 98’ini Türkler işletiyor. Bu şekilde ağır vergiler getirilirse Türkler bu piyasadan yok olup gider ortalık yabancılara kalır. Bu son derece acı bir gelişme. Lütfen yetkililer sesimizi duysun” ifadelerine yer verdi.
İZMİRLİ YATIRIMCI KAÇACAK
Konaklama Vergisi ile İzmir turizminin de ciddi anlamda olumsuz etkileneceğini söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ise “Konaklama Vergisi ile tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de yatırım yapmak isteyen turizmciler başka ülkelere yönelecek. Yani İzmirli yatırımcı hiçbir zaman mutlu olmayacaktır. Bu sadece İzmir’e gelen bir vergi değil bütün Türkiye’deki turizme gelen bir vergi. İzmir turizmi olarak biz bu vergiden ciddi oranda etkileneceğiz. Zaten İzmir’in turizm pastasındaki payı neredeyse yüzde 15 civarında. Yani yatırımcı hiçbir zaman mutlu olmayacaktır. Yatırımcı artı değer olarak zaten karşıdan yani misafirden tahsil edemez. Etmemesi gerekir. Peki bu ne demek? Yatırımcı mecburen fiyatları artıracaktır. Fiyatları artırınca da misafir edinmeyecektir, misafir edinmediği için rezervasyon alamayacaktır, rezervasyon alamayınca yatırım kısıtlanmasına gidecek ve en sonunda otelini kapacaktır. Fiyatlandırmayı yüksek tutsa bu defa zaten Yunan Adaları en büyük rakibimiz. İnsanlar Yunan Adaları’na kaçacak. Yani neresinden bakarsak bakalım bu verginin gelmesi turizmci için kara bir tablo bu. Bilemiyorum bu kara tablonun içerisinden devlet ne bekliyor? Büyük üzüntü içerisindeyiz. Bu vergiyle beraber İzmirli turizmci için de ciddi bir motivasyon kaybı olacak” diye konuştu.
AYAKTA DURAN TEK SEKTÖRÜZ
Daha önce getirilen ve turizmciler olarak kendilerinin bir vergi olarak gördükleri Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’ndan sonra Konaklama Vergisi’nin ikinci büyük bir yük olacağını söyleyen Demir, “Son üç aya baktığımızda turizmle ilgili vergisel anlamda ciddi bir aksiyon başladı. Bunlar ajans vergisiyle başlayan ki turizmciler olarak bu vergiden dolayı oldukça üzüntü duymuştuk ve çok ciddi tepki de vermiştik. Biz bunu yadırgadık bakanımıza da bunu ilettik. Arkasından bir de konaklama adı altında böyle ciddi bir verginin gelmesi gerçekten turizmi yok etmek için yapılmış bir sistem olarak görüyoruz. Şu an Türkiye’nin geneline baktığımızda sektörlerin birçoğu ayakta zor duruyor ayakta kalan tek sektör turizm sektörü. Turizm sektörü 50’ye yakın sektörü harekete geçiriyor. Belki biz buna dolaylı yolla 150 de diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
TURİZM YABANCILARA DEVR EDİLİYOR
Getirilen ve getirilmeye çalışılan vergilerle yüzde 98’i Türklerin elinde olan Türkiye turizm sektörünün adım adım yabancılara devredilmeye çalışıldığını vurgulayan ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Bizim düşündüğümüze göre sektöre bir ceza veriliyor ve bu ceza adım adım uygulanıyor. Önce Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı sonra Konaklama Vergisi. Herhalde bundan sonra da KDV’yi yüzde 8’den ya yüzde 18’e ya da yüzde 25 yaparlar. Böylece bu sektörü kamuoyuna başarısızmış gibi gösterilip yabancılara devri ile sonuçlanır. Ondan sonra bu kanun kalkar, kalktıktan sonra maalesef kendi insanlarımızın sahip olduğu bu oluşum yabancıların eline geçmiş olur. Bu bizim için son derece riskli bir şey, bir an önce bu yanlıştan dönülmesi lazım. Bu sektörle baş başa vermeden ince düşünmeden bu kararları masa başında bürokrasilerle alınması son derece yanlıştır. Biz buradan yetkililere ve Sayın Bakan’a sesleniyoruz. Lütfen bu yanlıştan dönün” ifadelerine yer verdi.
BU BİR CEZA AMA NEDEN?
Türkiye’nin yüzünü güldüren tek sektörün turizm sektörü olduğunun altını çizen İşler, bu sektörün cezalandırıldığını dile getirdi. Sektörün neden cezalandırılmaya çalışıldığını anlayamadıklarını belirten İşler, “Şu an da Türkiye’nin yüzünü güldüren tek bir sektör var o da turizm. Sanki bu sektör de başarılı diye cezalandırılıyor. Çünkü gerçekten süt veren inek kesilmez. Bu vergiyi koyarlarsa sektör bunun altından kalkamaz. Burada devlet aslında basiretli, vergisini ödeyen, tabelası olan insanlara daha çok vergi almak adına ve onları daha çok bunaltmak adına yanlış bir uygulama yapıyor. Vergisini ödeyenler neden cezalandırılıyor? Belki bundan dolayı turist vergi ödediği için ülkemiz için Yunanistan’ı tercih edecektir ya da başka yere gidecektir. Devletimiz dardaysa biz hepimiz bütün varlığımızı vermeye hazırız ama bize böyle kalıcı, bizi sanki cezalandırıyormuş gibi bu verginin getirilip diğer sektörlere teşvik verilirken destek verilirken turizm sektörüne böyle bir darbe vurulması bizim için çok anlamlı da değil adil de gelmiyor” diye konuştu.
TURİZMCİ DÜKKÂNA KİLİDİ VURUR
Sektörle baş başa verilmeden alınan bir karar olduğunu hatırlatan İşler, alınacak olan bu vergiden sonra müşteri kaybından sonra devletin turizmcilerden aldığı normal vergileri de alamayacak duruma geleceğini söyledi. İşler, “Çünkü turizmci kaybedecek. Kaybeden turizmci dükkânı kapatacağı için devlet normal aldığı vergisini de kaybedecek” dedi.