Konteyner kentler yeni sorunlara gebe

Hatay’da görev yapan öğretmen Taylan Gündoğan, deprem bölgesindeki konteynerlerin hepsinin aynı standartta olmadığını ve bunun depremzedeler arasında huzursuzluğa hatta kavgalara yol açtığına dikkat çekti


  • Oluşturulma Tarihi : 28.11.2023 06:13
  • Güncelleme Tarihi : 28.11.2023 06:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Konteyner kentler yeni sorunlara gebe haberinin görseli

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER

Memleketi Hatay İskenderun’da görev yapan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Taylan Gündoğan, depremden sonra kurulan konteyner kentlerin hepsinin farklı malzeme kalitesinde ve büyüklükte olduğunu, bazı konteynerlerin ilk yağmurlardan su aldığını ve teknik arızalar çıkardığını diğerlerinin ise daha konforlu olduğunu vurguladı. Bu durumun depremzedeler arasında gerginlik yaratması nedeniyle bir güvenlik sorunu oluşturduğuna değinen Gündoğan, “Konteyner kentler arasındaki farklılıklar başkaca sorunlara gebe. Birbirine yakın olan başkaca firmalar/kurumlar tarafından inşa edilen konteyner kentler arasında uygulama ve olanaklar bakımından yaşanan farklılıklar ileriki süreçlerde ciddi kırılmalara neden olacaktır. Bazı konteyner kentler her bakımdan daha konforlu ve kaliteliyken bazıları aynı durumda değil; ilk yağmurda su alan, 5 kişilik aileye dar gelen, altyapı sorunu yaşayan konteyner kentler var” ifadelerini kullandı.

Taylan Gündoğan

CİDDİ KIRILMALARA NEDEN OLACAK

Gündoğan, deprem bölgesinde yapılan konteynerlerin belirli bir standartta olmaması sebebiyle depremzedeler arasında anlaşmazlıklar çıktığını belirtti. Gündoğan, bu gibi sorunların özellikle sınava hazırlanan öğrencileri etkilediğini vurgulayarak “Konteyner kentler arasındaki farklılıklar başkaca sorunlara gebe. Birbirine yakın olan başkaca firmalar/kurumlar tarafından inşa edilen konteyner kentler arasında uygulama ve olanaklar bakımından yaşanan farklılıklar ileriki süreçlerde ciddi kırılmalara neden olacaktır. Bu nedenlerle depremzedelerin arasında çıkan ikilik baş gösteriyor. Bazı konteyner kentler her bakımdan daha konforlu ve kaliteliyken bazıları aynı durumda değil; ilk yağmurda su alan, 5 kişilik aileye dar gelen, altyapı sorunu yaşayan konteyner kentler var. Daha da önemlisi kış geldi ve bazı konteynerlerin elektrik sistemlerinin nasıl döşendiği; kalitesinin ne olduğu, orada bir sıkıntı var mı yok mu bilinmiyor. Çeşitli sıkıntıları olan konteynerlerin böyle bir sıkıntısı da vardır diye endişeleniyoruz. Üstelik yağmurda su alan konteynerlerde bir de elektrikle ilgili sorun yaşanırsa büyük çaplı yangınlar çıkabilir. Yetkililerin gereken tedbirleri acilen alması gerekli. Bu bölgelerde üniversite ve lise sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz var. Fakat 4-5 kişilik bir ailenin 21 metre karelik bir alana sıkıştığını düşünün. Aynı oda içinde biri televizyon seyrederken diğerleri sohbet ediyor. Sınava hazırlanan öğrenci bu şartlarda nasıl der çalışabilir ki? Yaşanılan bu durumlar eğitimi direkt olarak etkiliyor. Depremzede öğrenciler birçok bakımdan diğer şehirlerdeki öğrencilere göre çok daha kötü şartlarda yaşıyor. İlerleyen süreçte bunun acısını da çekeriz” diye konuştu.

OKULA ULAŞIM SORUNU

Depremin ardından sorunların bitmediğini aksine yeni sorunların eklendiğini dile getiren Taylan Gündoğan, “Deprem bölgesindeki ihtiyaçlar mevsimsel ve değişen sürece bağlı olarak sürekli güncelleniyor. Çadır ihtiyacıyla başlayan, konteyner ihtiyacıyla devam eden barınma sorunu çeşitli şekillerde hala devam etmekte. Konteyner kentlerde yaşamanın zorluğu zaman içerisinde ortaya çıkan farklı durumlarla kendisini iyice hissettiriyor. Bu sorunlara örnek verecek olursak; daha önce yasadıkları semtlerden uzakta olan konteyner kentlere yerleştirilen ailelerin çocuklarının okula ulaşım sorunu, insanların iş yerlerine ulaşım sorunları, konteynerlerin malzeme ve yapımı açısından belli bir standardının olamaması, çökme, yalıtım, sızdırma ve benzeri durumlara yol açıyor. Bunun dışında ise konteyner kentlerin altyapı sorunu ve güvenlik sorunları da olduğunu biliyoruz. Tüm bu sorunlar belirsizlik içinde olan depremzedelerin motivasyonunu iyiden iyiye düşürmekte ve umutsuzluğa gark etmekte” dedi.

Bu haber de ilginizi çekebilir: 3 bin 700 esnaf ticarete dönebilmek için konteyner bekliyor