Konut teşviklerine tepki: “Varille beklerken pamukla alıyoruz”

Konutta açıklanan 3 farklı kredi paketini değerlendiren İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İslam Yıldırım, destek paketlerinin amaçlanan etkiyi yaratamayacağını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.05.2022 05:24
  • Güncelleme Tarihi : 11.05.2022 05:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Konut teşviklerine tepki: “Varille beklerken  pamukla alıyoruz” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası ev almayı düşünenlere müjde vererek 3 farklı kredi paketi açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise destek paketlerinin detaylarını sosyal medyadan paylaştı. Buna göre ilk konutunu alacak vatandaşlara yüzde 0,99 faizle, döviz ve altınını satarak konut alacaklara ise yüzde 0,89 faizle 2 milyon liraya kadar kredi verilecek. Üçüncü paket ise inşaat sektörüne yönelik olacak. Bütün bunlar için ise 20 milyar TL bütçe ayrıldı. Uzun yıllardır inşaat sektöründe yer alan İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım’a göre ise açıklanan kredi paketleri amaçlanan etkiyi yaratmayacak. Zira konut sıkıntısı yaşayan kesimin düşük ve orta gelirli vatandaşlar olduğunu belirten Yıldırım, açıklanan konut kredi destek paketlerinin bu kesimleri kapsamaktan uzak kaldığını söyledi. Desteğin inşaat sektöründe finansman anlamında zorlanan sektör temsilcilerini rahatlatacağını da sözlerine ekleyen Yıldırım, açıklanan konut kredi paketlerini yoğun bakımdaki bir hastaya pamukla dudaklarına su koymaya benzetti.

DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ SAF DIŞI!

Konut sıkıntısı yaşayan kesimin düşük ve orta gelirli vatandaşlar olduğunu söyleyen Yıldırım, açıklanan konut destek paketinin bu kesimleri kapsamaktan uzak kaldığını belirtti. Açıklanan destek paketiyle orta gelirli bir vatandaşın neden konut sahibi olamayacağını verdiği bir örnekle anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: “İçinde bulunduğumuz durumda yapılan müjdeyi takdir ederiz ancak etki alanına baktığımız zaman Türkiye’de konut piyasasını, inşaat sektörünü çok etkileyecek bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. Neden söyleyemeyiz? 2 milyon TL’ye kadar kredi alarak, ilk defa konut sahibi olmak isteyen bir vatandaşı düşünelim. Bugün bir konutun maliyeti 1 milyon 250 bin TL. Yani vatandaşımızın, maliyetine bir konut aldığını düşünelim. Bu vatandaşımızın aylık ödeyeceği kredi taksiti 21 bin 300 TL. Yıllardan beri söylediğimiz ve ortada olan bir gerçek var. Düşük ve orta gelirli gruplarındaki vatandaşlarımıza hitap ediyoruz. Alt gelir grubunu da bu topluluğa eklediğimizde toplumumuzun yüzde 80-85’ini oluşturan bir kitleden bahsediyoruz. Bu şartlarda bu konutları kime satacağız? Enflasyon rakamları ortada. İki eşin de çalıştığı bir memur ailesinin toplam maaşı 20 bin TL olduğunu varsayalım ama yukarıda bahsettiğim gibi bir konutun aylık kredi taksiti 21 bin 300 TL. Maaşlarını aldığı gibi koysalar yetmiyor. Kısacası bu destek insanlara bu şartlarda, böyle bir ortamda çok da yararlı olmayacak.”

DESTEK SEKTÖRÜ RAHATLATACAK

Destek paketinin inşaat sektöründe finansman anlamında zorlanan sektör temsilcilerini rahatlatacağını da sözlerine ekleyen Yıldırım, “İnşaat sektöründe zorlanan meslektaşlarımıza finansman noktasında devletin vermiş olduğu bu katkıyı takdir ediyoruz. Gerçekten bu çok önemli bir nokta. Buradaki amaç şu an durma noktasına gelmiş inşaat sektörünü hareketlendirmek. Bugün ahır diye tabir ettiğimiz evlere 2-5 bin TL arasında kira isteniyor. Yani yeni konut bulunmadığı için çok eski olan konutların fiyatları uçuyor. Eski evlerin kiraları ve fiyatlarının artması ise ev sahibi ve kiracısını karşı karşıya getiriyor. Bu da bir sosyal kargaşaya sebep oluyor” diye konuştu.

BU AHLAKSIZLIKTIR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev almayı düşünenlere müjde vererek 3 farklı kredi paketi açıklamasının hemen ardından artan ev fiyatlarıyla ilgili ise Yıldırım, “Ev sahibi; serbest piyasa ortamında, sahibinden.com ve emlakçılarla evini istediği fiyattan ya satıyor ya da kiraya veriyor. Serbest piyasa gibi ortamlarda bu gibi durumlar olabilir mi? Olabilir. Çünkü bir cezai yaptırım söz konusu değil. Ancak bu ahlak seviyesine giriyor. Bu sorun özellikle son 10 yıldır karşılaştığımız bir durum. Verilen müjdeli haberden hemen sonra daha önce de olduğu gibi ev fiyatlarının birden artması son derece vicdansızlık ve ahlaksızlıktır. Bunun yapılmaması lazım, bu bindiğiniz dalı kesmektir. İnsanlarımız bu konuda ciddi sorun yaşıyor. Çünkü akıl almaz fiyatlar var” ifadeleriyle tepki gösterdi.

ÇÖZÜM BULMAMIZ LAZIM

Açıklanan konut kredi paketlerini yoğun bakımdaki bir hastaya pamukla dudaklarına su koymaya benzeten Yıldırım, “Ciddi paralara konutlar satılıyor ama yukarıda da bahsettiğim gibi bizim derdimiz düşük ve orta gelirli vatandaşlar. Bizim gibi inşaat yapanlar mahalleleri inşa ederler. Yani Türkiye’nin yüzde 85’ini inşa ediyoruz. Biz küçük ve orta ölçekli iş yapanlarız. Konut sahibi olmayan bu vatandaşlarımızı nasıl konut sahibi yaparız? Bütün derdimiz bu. Vatandaşların ödeme planlarına baktığımızda vatandaş, günümüz şartlarında ve gelirleriyle bu kredi taksitlerini nasıl ödeyecek? Vatandaşın nasıl ödeme yapacağına bir çözüm bulmamız lazım. Zira bu fiyatlar aşağı düşmeden inşaat sektörünün hareketleneceğini sanmıyorum. Bu destek şuna benziyor; yoğun bakımdaki hastanın dudağına pamukla su koymak gibi bir şey. Başka da bir şey değil. Oysa yoğun bakımda olan bize bir varil su lazım” diye konuştu.