“Konuyu Cumhurbaşkanı’na götüreceğiz”

Çıkartılması öngörülen Konaklama Vergisi’nin oransal olarak büyük bir adaletsizlik yaratacağını söyleyen Başkan Gönen, Kültür ve Turizm Bakanı’nın otelcinin durumunu bilmediğini, bu yüzden konuyu Cumhurbaşkanı’na götüreceklerini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 06.11.2019 12:18
  • Güncelleme Tarihi : 06.11.2019 12:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Konuyu Cumhurbaşkanı’na götüreceğiz” haberinin görseli

NURETTİN BAKİ
İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen ve yönetim kurulu üyeleri, vatandaştan alınması öngörülen ‘Konaklama Vergisi’ ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basının yoğun ilgi gösterdiği basın açıklamasında konuşan Başkan Gönen, getirilmesi planlanan vergiyi özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceklerinin altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanı’nın esnaf otellerinin hangi durumda olduğunu bilmediğini de sözlerine ekleyen Başkan Gönen, Konaklama Vergisi’nin en azında adaletli uygulamasını istedi. Esnaf otellerinin maddi durumu iyi olmayan aile otelleri görevini üstlendiğini belirten Gönen, fakirin halinden zenginin anlamadığını dile getirdi.
OTELLERİMİZ AYAKTA ZOR DURUYOR
Türkiye'de ve İzmir'de otellerin önemli bir kısmının belediye belgeli ve aile işletmesi tarzında belediye belgeli otellerden oluştuğunu ifade eden İzmir Otel Pansiyon Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gönen, 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulduğunu belirtti. Ajansın kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesi ve faaliyetlerin finansmanında kullanılmak üzere 1 Ekim 2019 tarihinden itibaren turizm payı alınması uygulamasına başlanılacağını dile getiren Gönen, "Belediye belgeli otelcilerin zaten zor ayakta durduğu bu dönemde şahıs işletmesi küçük esnaf vergi ile kepenk kapatmaya gidecek. Bu vergi otelcilerin üzerine ve vatandaşa bir yük daha getirmek olup,iç turizm hareketliliğini de düşürecektir.Konaklama işletmecilerinin de 1 Ekim itibariyle Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na binde 7.5 oranında turizm payı ödemeye başladığını dönemde, kar noktasında sıkıntı yaşayan,rakip ülkelerle diğer maliyetleri kıyasladığınızda çok da yüksek boyutlarda gideri olan sektör işletmecilerinin neredeyse yaşayamaz noktaya gelmesine neden olacaktır" dedi.
GELİŞMİN ÖNÜNDEKİ BÜYÜK BİR ENGEL
Belirlenen fiyatların turizmin gelişiminin önünde büyük bir engel olacağını öne süren Gönen, turizmcilerle birlikte çalışma yaptıklarını belirterek kişi başı fiyat artışının 1 TL’yi geçmemesi gerektiğini savundu. Devletin  bu vergiyi konaklama fiyatı üzerinden, oransal olarak belirlemesi gerektiğini anlatan Gönen, "Vergi maktu değil, nispi olmalı ve bu oran yüzde 1’i geçmemeli. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın kurulmasına ilişkin yasa kapsamında turizm sektöründe ciro üzerinden binde 7.5 pay alınmaya başlanması, akabinde de konaklama vergisi gelince sektörde moraller haklı olarak bozuldu. Zira iki kalemde de talep edilen vergi oranları yüksek. Bu vergi halka dönük bir vergidir. Biz esnafız. Devletin görevi bizi korumak olmalı. Biz fiyatlarımıza 6 ile 9 lira arasında zam yapmak zorunda kalacağız. Bizi turistik otellerle karıştırmasınlar. Biz de vergi verelim. Ama bu bedel çok yüksek" ifadelerini kullandı.
TURİZM GELİRİ OLUMSUZ ETKİLENECEK
Konaklama vergisinin, konaklama tesisinin türü esas alınarak, tesisin türüne göre ve kişi başına gecelik olarak hesaplanacağını söyleyen Mehmet Gönen, kişi başına gecelik konaklama vergisinin 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 18 TL, 4 yıldızlı otel ve tatil köyleri için 12 TL, 3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri için 9 TL, 2 ve bir yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler için 6 TL, butik oteller ve özel konaklama tesisleri için 18 TL olarak belirlendiğini açıkladı. 12 yaşından küçük çocuklara verilen geceleme hizmetlerinin bu vergiden istisna olacağını belirten Gönen, "Döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayan, istihdam sağlayan, ekonominin çarklarını yağlayan sektöre yeni yükler bindirilmemesi gerektiği ortadadır. Yasa teklifinin sektörün görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda yeniden ele alınmasını istiyoruz. Turizm sektörü başarılı olduğu dönemde engeller konulmamalıdır. Sektör, üst üste bindirilen yüklerin altından kalkamaz hale getirilmemelidir. İç pazar iyice küçülecek. Vergisi, sigortası, elektriği, suyu zaten yıkım. İstihdam sağlıyoruz. Zaten büyük paralar kazanmıyoruz. Kıdem tazminatlarını nasıl ödeyeceğiz? Çok zorlaşıyor. Zaten insanların alım gücü daraldı ve konaklayacak, tatil yapacak boyutlarda kazanmıyorlar. İç turizmin gelişimi için her şeyi yaptığımız bu durumda, her türlü vergi turizme zarar verecektir. Bu sadece yabancı misafirleri değil, otellerdeki yerli misafiri de azaltma riski oluşturacak, sadece işletmelerin gelirini değil Türkiye’nin turizm gelirini de olumsuz etkileyecektir" diye konuştu. Önlerinde 5 aya yakın hiç iş yapmayacakları bir dönem olduğunu anlatan Gönen, teşvik beklerken vergiler gelmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Vergilerin vatandaşı zor duruma soktuğunu belirten Gönen, "Turizmciler yazın durumu idare etse de kış sezonunda büyük zarar eder. Turizm bakanımızın sektörün içinde bulunduğu durumu gayet iyi bildiğini düşünerek, bu konuda konaklama sektörü lehine hareket edeceğini ümit ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.