Kooperatifçiliğin nabzı Bademler’de atacak

Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı ve Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Bademler’de yapılacak olan kooperatifçilik çalıştayında kooperatifçiliğin yol haritasının belirleneceğini söyledi

  • Oluşturulma Tarihi : 18.10.2018 12:29
  • Güncelleme Tarihi : 18.10.2018 12:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kooperatifçiliğin nabzı  Bademler’de atacak haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı ve Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, Türkiye’de kooperatifçiliği tüm yönleriyle masaya yatıracak olan çalıştay öncesi gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu. 21 Ekim 2018 Pazar günü Bademler Doğal Yaşam Köyü’nde düzenlenecek olan Kooperatifçilik Çalıştayı öncesi gazetemizi ziyaret eden Sever, kooperatifçilik ve çalıştay hakkında bilgi verdi. Kooperatifçilik Çalıştayına akademisyenler, kooperatif temsilcileri, Ziraat Odası temsilcileri, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, yerel yönetim temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri ve tüm bileşenlerin katılacağını belirten Sever, “Tarımsal Kooperatifçilik Stratejisi ne olmalı? başlıklı çalıştayda dört ayrı oturum gerçekleştirilecek. Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin bünyesinde yer alan Bademler Doğal Yaşam Köyü’nde kurulacak kıl çadırlarda, tarımsal kooperatifler nasıl bir örgütlenme stratejisi benimsemeli, tarımsal kooperatiflerde demokrasi ve katılımcılık nasıl olmalı, tarımsal kooperatifler ile yerel yönetimler ve demokratik kitle örgütleri arasındaki ilişkiler nasıl olmalı ve devletin tarım ve tarımsal kooperatifçilik politikası nasıl olmalı başlıklı konulara ışık tutulacak” dedi.
KOOPERATİFÇİLİK OLMADAN OLMAZ
Türkiye’nin tarım ülkesi olduğu gerçeğinin hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Sever, “Tarımın yüzde 80’i küçük ve orta ölçekte aile çiftçisidir. Türkiye tarım olmadan kalkınmaz. 80 milyon nüfusun sağlıklı beslenmesi ve ekonomik dengelerin oluşması için tarım zorunlu bir alandır. Bu bir tercih değildir. Bu kadar çok küçük ve orta büyüklükteki çiftçi ailesi içinde tarımın gelişebilmesi için kooperatifçilik olmadan olmaz. Bütün bilimsel çevreler ve tüm bileşenler bu konuda artık birleştiler” şeklinde konuştu.
STRATEJİMİZİ DOĞRU BELİRLEYELİM
Kooperatifçilik ile ilgili çok ciddi sıkıntıların olduğunun altını çizen Sever, “Devletin yapması gerekenlerin ve çiftçinin yapması gerekenlerin dışında kooperatif yöneticilerinin de yapması gerekenler var. Önce biz bizim yapmamız gerekenleri doğru belirleyelim diyoruz. İğneyi kendimize batırdıktan sonra çiftçinin de tüketicinin de devletin ve yerel yönetimin de ne yapması gerektiğini kendi alanında herkes bulur. Önce biz kendi stratejimizi doğru belirleyelim. Bir şeylerde eksik var ki bu sorunlar yaşanıyor. Biz şu anda sorumlu olarak bütün eksikleri ve çözüm önerilerini hem akademik çevrede hem de fiilen alandaki kooperatifler, ziraat odalarının doğru bir yol haritası belirlemesi gerekiyor.
TARIMI KOOPERATİFÇİLİK KURTARACAK
Çalıştay sonucu ortaya çıkan görüşler ve öneriler daha sonra bir kitapçıkta toplanarak kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşılacağı bilgisini de sunan Sever, “İzmir kooperatifçilik konusunda Türkiye’ye model oldu ancak bu konuda alınması gereken yeni mesafeler var. Türkiye tarımını kooperatifçilik kurtaracaktır. O yüzden konunun tüm yönleriyle tartışılması ve ülkeye yeni bir kooperatifçilik stratejisinin çizilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Çalıştayımızın bu çabalara katkıda bulunması amacındayız” diye konuştu.