- Gündem
- 29.04.2025 17:23
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Sahipsiz hayvanlara dair düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifinin detaylarını açıkladı. Teklife göre, kuduz riski taşıyan saldırgan köpeklere ötenazi uygulanması planlanıyor.
"Her kesimin görüşleri, önerileri, şikayetleri ve beklentileri alındı, bir rapor haline getirildi ve Cumhurbaşkanımıza sunuldu. Bugün itibarıyla yasa teklifimiz olgunlaştı. 17 maddelik bu yasa teklifimiz önümüzdeki hafta komisyona gelecek."
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler şunları söyledi:
"2,5 milyona yakın sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sahipsiz köpeğin sahiplendirildiğine dair raporlarının olduğunu ancak tüm bu çalışmalara ve alınan tedbirlere rağmen yetersizlikler görüldüğünü dile getirerek geçmiş yıllarda kuduz riskli temaslarla ilgili sağlık kuruluşlarına başvuruların olağanüstü artmış durumda olduğunu da ekledi.
"Kanunumuzun temel amacı sadece hayvanları korumak değil, aynı zamanda insanlarımızı, toplum sağlığını ve çevre güvenliğini sağlamak."
"Kanunun belli maddelerinde uygulamayı değiştiriyoruz. Sahipsiz sokak köpeklerinin barınaklarda nitelikli yaşam alanları oluşturulacak, sahiplendirme güçlü şekilde teşvik edilecek. Bu barınaklarda kısırlaştırma için ameliyathane kurulacak ve sahiplendirme konusunda bakanlık tarafından güçlü destek verilecek bir program hayata geçirilecek."
"Düzenleme, hayvanların bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda tutulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilmesi anlayışını taşıyor."
"Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkânı olmayan, anatomik yapısı bozulmuş ve ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkânı olmayan sahipsiz köpeklere ötenazi uygulanacağını vurguladı.
Kanun emrine uymayanlara uygulanacak haber cezasını şu sözlerle belirtti.
"Kanun emrine uymayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. 2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkân sağlanıyor. Bu konuda iyi örnekler olduğu kadar kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu konuda doğru bir örnektir."