Sayfa Yükleniyor...
İzmirin iki yakasını birbirine bağlayacak ve 3,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Körfez Geçiş Projesi için ÇED süreci başlıyor. Proje için 17 Ocak 2017 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacak
E. ÇAĞLA GENİŞ
Başbakan Binali Yıldırımın 2011 genel seçim sürecinde açıkladığı 35 İzmir 35 Proje içerisinde yer alan İzmir Körfez Tüp Geçit Projesi için kritik toplantı tarihi belli oldu.
Balçova, Narlıdere, Karşıyaka ve Çiğli İlçesi sınırlarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) Projesinin ÇED süreci içinde 2015 yılının Haziran ayında halkın katılım toplantısı gerçekleştirilmişti.
PROJE İÇİN KRİTİK TOPLANTI
İzmir Ticaret Odasında İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan toplantıda kentin çok sayıda sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilerin gelmesi üzerine Başbakan Yıldırım Körfez Tüp Geçit Projesi tartışılıyor. İzmirli konuşsun, görüşsün, kabul etsin hemen başlayalım ifadelerini kullanmıştı. Yıldırımın çağrısı üzerine kentteki iş dünyası ve çok sayıda sivil topluk kuruluşunun Körfez Projesini istiyoruz açıklamaları yapmıştı. Sürecin ardından proje için kaldığı yerden devam etme kararı alındı. ÇED süreci kapsamında 17 Ocak 2017 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına çıkıyor.
70 DAKİKALIK ULAŞIM MESAFESİ 10 DAKİKAYA İNECEK
Başlaması halinde 5 yıl sonra bitirilmesi planlanan proje dahilinde otoyol bölümü Sasalı Kavşağından başlayarak İnciraltından Çeşme Otoyolunda birleşecek. Raylı sistem hattı ise Karşıyaka Tramvayından başlayacak ve Üçkuyular İskelesinde son bulacak. Projede 1,8 kilometre Batırma Tüp Tünel, 4.2 kilometre uzunluğunda Körfez Köprüsü ve 800 metre uzunluğunda yapay ada ve bağlantı yollarıyla toplam 8.2 kilometre uzunluğunda olacak Batırma tüp tünel genişliği, 43.40 metre, Batırma tünel en düşük taban kazı kotu eksi 32 metre olacak. Hazırlanan proje yap-işlet-devret usulü ile ihale edilecek. Projenin toplam maliyeti için 3 milyar 520 milyon TL harcanacak. Proje sonunda ÇiğliÜçkuyular arasındaki 70 dakikalık ulaşım mesafesi 10 dakikaya inmesi planlanıyor.
Haber Merkezi