Koronadan çiçekçilere ikinci darbe!

Koronavirüs salgınının tekrar tırmanmaya başlanması ile düğün salonlarının kapatılması çiçekçilik sektörüne darbe vurdu. Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, “Kısıtlamalarla çiçeğimiz solmasın” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 11.09.2020 06:50
  • Güncelleme Tarihi : 11.09.2020 06:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Koronadan çiçekçilere ikinci darbe! haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında düğünlere gelen yasak ve kısıtlamalar sonrasında çiçekçilik sektörü alarm vermeye başladı. Pandemi yasaklarından dolayı uzun bir süreden sonra haziran ayının başlarında tekrar hizmet vermeye başlayan sektör, toparlanma aşamasında gelen yeni kısıtlamalarla birlikte bir kez daha darbe aldı. Çiçekçilerin ayakta kalmasının yegane etkinliğinin düğünler olduğunu açıklayan Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, düğün sektörünün Türkiye’de yıllık 55 milyar lirayı aşan bir endüstriye dönüştüğünü ifade etti. Kış, denetimli bir şekilde düğünlere izin verilmesi gerektiğinin altını çizerek “Elimizde bir sürü çiçek var. Biz bu çiçekleri yakmak istemiyoruz. En önemlisi üreticilerimizin ciddi kayıpları olacak” dedi.
İŞLERİMİZ BIÇAK GİBİ KESİLDİ
Düğün salonlarının bir anda kapatılmasının şokunu hala atlatamadıklarını söyleyen Kış, işlerin bir anda durduğunu ifade etti. Aylarca iş yapmadıklarını da sözlerine ekleyen Kış, “Düğün sezonu temmuzda açıldı, hiç haber verilmeden eylülde kapatıldı. Biz bu duruma hazır değildik. Daha yeni yeni toparlanmaya başlamıştık ancak düğün salonlarının bir anda kapatılması bizleri ciddi anlamda olumsuz etkiledi. AVM’ler, plajlar, restoranlar dolup taşarken sadece düğün salonlarının kapatılmasına anlam veremedik” diye konuştu.
ÜRETİCİLERİMİZİN CİDDİ ZARARI VAR
Yasaklardan en çok üreticilerin etkilendiğini belirten Kış, “Korona başladığında üreticilerimiz önceden çiçeklerini dikmişlerdi ve bu çiçekler satılmadı. Üreticiler çiçeklerini yaktı. Temmuz ayında düğün salonları açılınca fiyatlarımız 4-5 katına yükseldi. Ben 36 yıldır bu işi yapıyorum ilk defa böyle bir piyasayla karşılaşıyorum. Düğün salonlarının kapatılmasıyla üreticinin malı yine elinde kaldı. Üreticimizin çok ciddi zararları oluşmaya başladı. Zararlar oluşunca üretici çiçek dikmekten vazgeçmeye başladı. Çiçek üretimi yapılmazsa bu sefer fiyatların artmasıyla tüketicilerimiz zorlanacak. Bu dönemi kazasız belası atlatmayı düşünüyorduk ama maalesef dediğim gibi pat diye salonların kapatılması, kısıtlamaların gelmesi bizi yine düşündürmeye başladı. Yine geriye döndük. İşler bıçak gibi kesildi. Çünkü düğün olmazsa çiçekçi iş yapamaz. Kısacası durumumuz içler acısı” ifadelerini kullandı.
KREDİLERİ NASIL ÖDEYECEĞİZ!
Koronavirüsten dolayı devletin kredi desteği sağladığını ancak bu kredilerin geri ödenmesi için sektör olarak çalışmaları gerektiğini ifade eden Kış, “Yaşadığımız zararların yanında bir de borçlarımız var. Devletten aldığımız kredilerin geri ödenmesi var ancak işimiz elimizden alındı. Peki bu kredi borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz? Bizler iş yaparsak giderlerimizi karşılayacağız, borçlarımızı ödeyeceğiz ama iş yapmazsak nasıl ödeme yapacağız? Çok sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz, devletimizin sesimizi duymasını istiyoruz” diye konuştu.